Tin Gumuns öppnar Karl-Tövåsens fäbod
Tin Gumuns hade tänkt smyga i gång sin fäbod efter ett års ofrivilligt uppehåll. Men hon blev överöst av kärlek och glada tillrop på Facebook!
Fäbodbrukaren Tim Gumuns blev rikskänd när hon vann över Skatteverket för två år sedan.
Striden gällde kravet på att hon skulle ha ett elektroniskt kassaregister på sin fäbod, trots att den är K-märkt och saknar el och har usel mobiltäckning.
Bevarar kulturarvet på fäboden
Men trots vinsten så var det som att luften gick ur henne efter den långa kampen. Det kändes otacksamt att ha slitit med att bevara kulturarvet på fäboden och ändå bli så ifrågasatt.
Till det kom privata bekymmer, en jobbig separation, och förra våren kände sig Tin tvungen att ta det svåra beslutet att stänga Karl-Tövåsens fäbod för allmänheten.
Läs också: Sveriges stora ostguide – här görs din lokala ost
Många hundra gillamarkeringar
Men i år blev längtan efter fäbodlivet för starkt för henne. Den 30 april skrev hon på fäbodens facebooksida: Snart öppnar vi åter grindarna till Karl-Tövåsens fäbod!
Gensvaret blev översvallande, många hundra gillamarkeringar direkt plus mängder av uppmuntrande och glada kommentarer:
– Och jag som hade tänkt smyga i gång verksamheten. Men jag är väldigt rörd av det stora gensvaret. Det känns så fint att människor sätter värde på det jag gör, säger hon.
Svärdottern är med i sommar
Den 13 juni öppnar fäboden, med en lite nedskalad verksamhet. Den ska drivas av Tin och svärdottern Knis Anna Ersdotter Björklöf, med mycket hjälp av släkt och vänner.
– Det är så roligt att Anna är med mig i sommar. Vi ska köra på ungefär som vanligt men med lite enklare fika, så att vi mäktar med, säger Tin.
– Tyvärr innebär det att jag måste sluta med porslinskoppar. Det är ohållbart ekonomiskt att diska 300 koppar om dagen och ha extra personal för det. Så jag har fått köpa in pappersmuggar, men de är av returpapper i alla fall, fortsätter hon.
Läs också: De lever gammeldags fäbodliv – med tre små barn
Vill kärna smör inför publik
Hon vill i stället kunna fokusera att visa upp fäbodbruket för besökarna. Som att kärna smör för ”publik” mitt på dagen.
– Min tanke är att göra det varje dag, men fäbodlivet är lite oförutsägbart. Rätt vad det är har någon förirrat sig där den inte ska vara. Och är det för hett mitt på dagen går det inte heller, säger hon.
Nytt säsongskort
Varma somrar kärnas smöret tidigt på morgonen och hålls svalt med hjälp av vatten från en kallkälla.
En nyhet för i år är att fäboden infört säsongskort som kostar 100 kronor för vuxna och 50 kronor för barn.
– Då kan man komma hit så ofta man vill i sommar. Och vi var tvungna att ta lite betalt eftersom vi inte får något stöd för att hålla byggnaderna och verksamheten i gång, förklarar Tin Gumuns.
Läs också: Svenskt osthantverk på frammarsch – Tin gör ost med 350-åriga anor
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.