Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 11 maj 2018

Tin Gumuns öppnar Karl-Tövåsens fäbod

Rättvik

Tin Gumuns hade tänkt smyga i gång sin fäbod efter ett års ofrivilligt uppehåll. Men hon blev överöst av kärlek och glada tillrop på Facebook!

 Foto: Annika Boltegård
Foto: Annika Boltegård

Fäbodbrukaren Tim Gumuns blev rikskänd när hon vann över Skatteverket för två år sedan.

Striden gällde kravet på att hon skulle ha ett elektroniskt kassaregister på sin fäbod, trots att den är K-märkt och saknar el och har usel mobiltäckning.

Bevarar kulturarvet på fäboden

 Foto: Annika Boltegård
Foto: Annika Boltegård

Men trots vinsten så var det som att luften gick ur henne efter den långa kampen. Det kändes otacksamt att ha slitit med att bevara kulturarvet på fäboden och ändå bli så ifrågasatt.

Till det kom privata bekymmer, en jobbig separation, och förra våren kände sig Tin tvungen att ta det svåra beslutet att stänga Karl-Tövåsens fäbod för allmänheten.

Läs också: Sveriges stora ostguide – här görs din lokala ost

Många hundra gillamarkeringar

 Foto: Annika Boltegård
Foto: Annika Boltegård

Men i år blev längtan efter fäbodlivet för starkt för henne. Den 30 april skrev hon på fäbodens facebooksida: Snart öppnar vi åter grindarna till Karl-Tövåsens fäbod!

Gensvaret blev översvallande, många hundra gillamarkeringar direkt plus mängder av uppmuntrande och glada kommentarer:

– Och jag som hade tänkt smyga i gång verksamheten. Men jag är väldigt rörd av det stora gensvaret. Det känns så fint att människor sätter värde på det jag gör, säger hon.

Svärdottern är med i sommar

 Foto: Annika Boltegård
Foto: Annika Boltegård

Den 13 juni öppnar fäboden, med en lite nedskalad verksamhet. Den ska drivas av Tin och svärdottern Knis Anna Ersdotter Björklöf, med mycket hjälp av släkt och vänner.

– Det är så roligt att Anna är med mig i sommar. Vi ska köra på ungefär som vanligt men med lite enklare fika, så att vi mäktar med, säger Tin.

– Tyvärr innebär det att jag måste sluta med porslinskoppar. Det är ohållbart ekonomiskt att diska 300 koppar om dagen och ha extra personal för det. Så jag har fått köpa in pappersmuggar, men de är av returpapper i alla fall, fortsätter hon.

Läs också: De lever gammeldags fäbodliv – med tre små barn

Vill kärna smör inför publik

 Foto: Annika Boltegård
Foto: Annika Boltegård

Hon vill i stället kunna fokusera att visa upp fäbodbruket för besökarna. Som att kärna smör för ”publik” mitt på dagen.

– Min tanke är att göra det varje dag, men fäbodlivet är lite oförutsägbart. Rätt vad det är har någon förirrat sig där den inte ska vara. Och är det för hett mitt på dagen går det inte heller, säger hon.

Nytt säsongskort

 Foto: Annika Boltegård
Foto: Annika Boltegård

Varma somrar kärnas smöret tidigt på morgonen och hålls svalt med hjälp av vatten från en kallkälla.

En nyhet för i år är att fäboden infört säsongskort som kostar 100 kronor för vuxna och 50 kronor för barn.

– Då kan man komma hit så ofta man vill i sommar. Och vi var tvungna att ta lite betalt eftersom vi inte får något stöd för att hålla byggnaderna och verksamheten i gång, förklarar Tin Gumuns.

Läs också: Svenskt osthantverk på frammarsch – Tin gör ost med 350-åriga anor

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen