Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 20 juni 2016

Tin Gumuns: Så vann jag mot Skatteverket

Efter två och ett halvt års kamp vann Tin Gumuns, Karl Tövåsens fäbod, mot Skatteverket. Många har hjälpt henne på vägen – här berättar hon själv om hur hon gjorde för att vinna mot myndigheten.

1. Fick uppmärksamhet

– När förvaltningsrätten förra sommaren gick på Skatteverkets linje, utan att ens åka till fäboden, skrev jag om det på Facebook. Det blev en uppmärksammad artikel och jag delade den på Facebook. Hittills har det inlägget nått 198 000 personer.

2. Folkets röst

– Efter inlägget på Facebook märkte jag att folk var intresserade av det här och då startade jag en blogg. Den har blivit välbesökt och det jag har skrivit där har blivit delat och läst. På så vis har jag nått ut med mitt budskap, det hade aldrig varit möjligt utan den här tekniken. Med det här har jag fått folkets röst.

3. Använde intresset

– Det här är Mellansveriges historia. Varje gård hade minst en fäbod och det tror jag att folk har fått upp ögonen för, det här är kvinnohistoria och det finns inte med i historieböckerna. Jag tror att folk känner att vi måste värna vår egen kultur, vi kan inte bara anamma andras utan vi måste också ta hand om vår egen.

4. Krigat personligen

– Jag har krigat personligen. Jag har hälsat på Skatteverkets generaldirektör och försökt påverkat, parallellt med LRFs linje. Jag har träffat många olika människor som kunnat påverka, bland annat flera riksdagspolitiker.

5. Inte varit ensam

– Jag har haft mycket kontakt med Anders Johannesson, LRF. Markus Svensson och Martin Clarstedt, Rättviks kommun, har varit mitt absolut starkaste stöd personligen. De har pushat och peppat mig. Sedan är det familj, vänner och svenska folket.

6. Lutade sig mot stödet

– För två månader sedan kom ytterligare ett brev från Skatteverket och det påverkade mig. Hade jag inte haft folkets stöd så vet jag inte om jag hade fixat det, jag är tjurskallig men det här har hjälpt mig mycket sista vändan.

7. Knäcktes inte

– Det ligger inte i min natur att ge mig om jag anser att jag har rätt. Man kan ju bli mer eller mindre knäckt men jag har tänkt att någonstans måste det finnas en gnutta sunt förnuft.

8. Var ärlig

– Jag har hela tiden talat om att vi har ett elverk som går en gång per morgon och kväll. Då har många sagt att då kan jag väl ha ett kassaregister, men kassaregistret kräver åtta timmars laddtid och elverket låter jättemycket. Jag har inte försökt göra något till det bättre.

9. Fick rätten att lyssna

Kammarrätten ändrade förvaltningsrättens dom och gick på Tins linje.

– Rätten ska inte påverkas av vad folk tycker men samtidigt om både de som sitter på hög politisk nivå och folket tycker samma sak så tror jag att de som dömer blir påverkade, fast de inte ska bli det.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen