Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 5 oktober 2018

Tio gårdar som förädlar råvaror till läckerheter

Gårdsmejerier, mindre slakterier och annan lokal förädling av gårdens råvaror blir allt mer vanligt i takt med det ökade intresset för närproducerade livsmedel. Här är tio exempel på gårdar som lyckas förädla det gården producerar.

 Flera gårdar runt om i landet förädlar det gården producerar. Här listar vi tio exempel.
Flera gårdar runt om i landet förädlar det gården producerar. Här listar vi tio exempel. FOTO: Ann Lindén

Svenska bönder har ett stort och växande förtroende. Det visar flera undersökningar från den senaste tiden. Allt fler livsmedelsproducenter har dessutom på senare år valt att förädla sina råvaror för att skapa nya intäkter och möta marknadens efterfrågan.

Bara på webbplatsen Gårdsnära finns fler än 800 producenter som satsar på att göra ost, glass, korv, sylt och mycket annat. Besök gärna webbplatsen för mer information om våra tio exempel från hela Sverige, exempel som vill visa bredden i utbudet.

1. Hulkoffgården, Haparanda

Gårdens prisade restaurang serverar kött från det egna jordbruket, grönsaker från det egna växthuset och trädgårdslandet, samt färsk fisk från förbipasserande Torneälv.

2. Gårdsglass, Leksand

Bondgården Skogsbacken har drivits av släkten Skogs i över 250 år. I en helrenoverad lada tillverkas glass av mjölken från de egna korna.

– Vi separerar själva fram grädden och knäcker ägg och separerar fram äggulan till vår goda gräddglass, säger Julie och Hans Skogs.

Läs också: Fårfarmens succékombi: Mathantverk och turism (LRF Premium)

3. Sörgården, Kristinehamn

Eget slakteri och gårdsbutik med försäljning av kött och charkuterier. Efter hängmörning kan köttet styckas och packas efter kundens önskemål.

4. Hagby gård, Enköping

Ett litet familjedrivet företag som bedriver småskalig fågeluppfödning på gården och slaktar på eget slakteri i närheten. Produkter från kyckling, kalkon och gås. Företaget styckar och förädlar själva bland annat rökt ungtuppsfilé, kalkonköttbullar, kalkonkorvar och kalkonpastej med mera.

5. Valla Gårdsmejeri, Vikbolandet

En getgård där mjölken förädlas till ostar, ostkakor, smör och getglass. Man kan även finna getmjölkstvålar i gårdsbutiken och getmjölkskanelbullar med mera.

6. Olsvenne Gård, Havdhem

Olsvenne gårdskött säljer butikstyckat och vakuumförpackat kött samt olika nöt- och lammkorvar, salami, rökta produkter med mera som är tillverkade av gårdens eget kött. Har gårdsbutik och levererar till en del gotländska restauranger. Läs också: LISTA: Gårdsbutiker län för län

7. Warberg Tomat, Varberg

Odling av tomat, gurka, paprika, chili, örter och sallad i växthus. Tillverkning av egna marmelader och gurkinläggningar, brett samarbete med andra lokala producenter.

8. Skärvångens bymejeri, Föllinge

Ett prisbelönt, lokalt projekt där affärsidén är att tillverka dessertost av mjölken från byns kor och getter. Tor och Roland Norrman fick Stora Landpriset 2001 för sitt banbrytande arbete. Har på senare år anställt nyanlända och ordnat utbildning i svenska på jobbet.

9. Hallongården, Trelleborg

Odlar hallon, sparris, blåbär, björnbär och andra svenska bär. Förutom att erbjuda självplock, fikakorg och möten med gårdens finns ett stort sortiment av egna produkter som saft, sylt och hallonketchup.

10. Bottnansmåla Hjortgård, Rödeby

Uppfödning av dovhjortar i blekingska naturbetesmarker och med en gårdshandel i direkt anslutning till hägnet, där kött och förädlade produkter som korv säljs. Även ett stort utbud från andra, lokala mathantverkare, som såser, kryddor, oljor, chutney, sylt, saft, must, marmelader, knäckebröd och chips

Läs också: Mathantverk: Suget som får Ekogården att blomstra

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen