Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 5 december 2017

Tio skäl att älska Finland

Den 6 december firar Finland hundraårsminnet av självständigheten. Även om det finns betydligt fler skäl att älska Finland har Land valt ut tio av våra favoriter.

1. Vattenlandskapen

Från de tusen sjöarna, omgärdade av en extremt vacker natur och stora skogar, till den gigantiska finländska skärgården. Den senare räknas till en av världens största, med mängder av öar att besöka men också stora naturreservat. Även om allemansrätten gäller här, såväl som i Sverige, är reglerna lite annorlunda om vad man får göra, exempelvis när det gäller eldning.

Läs också: Finland får ingen fjälltopp av Norge – det blir en staty

2. Mumintrollen

En hel värld gestaltas runt författaren Tove Janssons och senare brodern Lars Janssons mumintroll, eller Muumi. Berättelserna har blivit odödliga delvis tack vare skådespelerskans Birgitta Ulfssons berättarstämma. Den började som en lättare satir och blev därefter allt från böcker, bildböcker och filmer. Håll koll på vilka Mumin-muggar du har, en del av dem är riktigt värdefulla!

Läs också: PC Jersild: Sällskapsrobotar kan vara bättre än människor

3. Saunorna

En av världens, och Finlands, äldsta kulturtraditioner är att bada ångbad. Många länder har ångbad, men inget är som den vedeldade finska bastun: stekhet, gärna med björkrispiskning och vintertid toppat med isbad.

Läs också: Vett och etikett med Sveriges bastuminister

4. Arkitekturen och formgivningen

Det som främst kännetecknar landets arkitektur är det nära samspelet mellan byggnaderna och deras omgivning. Alvar Aalto är kanske det främsta namnet inom arkitektur och design med den rena, funkisinspirerade och moderna stilen, där även hustrun Aino räknas bland de ledande. Även inom kläddesign ligger Finland långt framme. För att inte tala om finskklingande designmärken som Marimekko, Iittala och Kalevala.

Läs också: 25 museer du inte får missa – från norr till söder

5. Musiken

Utbudet är brett. Jean Sibelius rankas som en av de största internationella tonsättarna, som starkt har påverkat landets kulturella särart. En av hans främsta adepter är den världsberömda dirigenten och kompositören Esa Pekka Salonen, som har dubbla examina från Sibelius-akademin i Helsingfors. Finsk tango är helt enastående, inte minst när den förvaltas av komiska genier som M A Numminen. Och för den som gillar helt annan musik har Finland en stark Heavy Metal-scen.

Läs också: Heavy metale – öl och rock i skön förening

6. Språket

Klingar inte som någonting annat. Vad heter Grattis, Finland! – på finska? Onneksi olkoon, Suomi!Och om det fanns urbegrepp så skulle yksi, kaksi, kolme betyda 1, 2, 3 på alla språk. Inte att förglömma är Tornedalsfinskan som räknas som ett helt teget språk.

Läs också: Sveriges eget H-språk: lär dig tala Meänkäli

7. Sisu

Den finska envisheten har härdats genom hårda krig, inte minst under Vinterkriget, mot den stora grannen i öst. Den vassare varianten är Perkele, ungefär jävlaranamma, väl känt i uttrycket Management by Perkele. Sisu kan också användas som pojknamn.

Läs också: Så hittar du närmaste skyddsrum

8. Företagarandan

Har grunden i klassisk skogs- och tillverkningsindustri, exempelvis träförädling och papper med Stora Enso. Med den andan byggdes även Nokia, som gick från ett konglomerat inom bland annat däck (numera Nokian Thyres) till en av de klarast lysande stjärnorna på mobilhimlen. Efter krasch och Microsoft-köp satsar företaget idag hårt på en revansch inom mobiltelefoner.

Läs också: Vilket är årets bästa vinterdäck?

9. Den finländska skolan

Gör svenska politiken galna av avundsjuka. Finland har satsat på få läxor, kreativitet och samtidigt toppat mätningar såsom Pisa, där Sverige ligger längre ned. Ämneskunskaper och ordning har varit några ledord. Men nu är läroplanen under omstöpning, med temaundervisning, ökad inlärning i tidigare åldrar och mer fokus på uppmuntran.

Läs också: Tre anledningar varför du ska läsa för ditt barn ikväll

10. Finländska trästäder

Små, men naggande goda är ett omdöme som gäller om de pittoreska trästäderna i allt från Helsingfors till Åbo och Uleåborg. Flera av dem, bland annat Gamla Raumo, är på Unescos världsarvslista.

Läs också: Hyvä Suomi! Fler fakta varför vi älskar Finland

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen