Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 14 februari

Tio svenska ostar till ostbrickan

De svenska mejerierna har blivit fler på senare år. Här är tio svenska ostar som du inte ska missa.

Det är Linn och Stefan Hellström på Ostaffären i Linné i Göteborg som gjort ett val av spännande svenska ostar.

– Det är svårt att välja och det finns många andra goda lokala gårdsmejerier i utspridda över Sverige, säger Linn Hellström.

 Västerbottensost – en riktig klassiker.
Västerbottensost – en riktig klassiker. FOTO: pressbilder

Här är de tio ostarna

Västerbottensost

En riktig klassiker från mejeriet i Burträsk. Det här är en grynig ost med en speciell smak. Den är torr och har en liten sälta och är bäst när den lagrats i 18 månader.

Läs också: Allt du vill veta om Ostfestivalen 2019

 Stefan och Linn Hellström rekommenderar tio spännande svenska ostar.
Stefan och Linn Hellström rekommenderar tio spännande svenska ostar. FOTO: Ronny Karlsson

Norrbottenost

Tillverkas faktiskt av Kalmar Mejeri. Den här osten är lagrad i 30 månader och är tillverkad på mjölk som tas direkt från korna och dessutom har man tillsatt grädde. Den är en variant av en prästost, som förr i tiden var den ost man gav till kyrkan eller prosten i form av skatt.

Estelle

En hyllningsost till prinsessan Estelle från Skånemejerier. En smakrik ost som är en blandning av herrgård och grevé.

Läs också: Stora framgångar för Sverige i världsmästerskapen i ost

 Det är oklart vad som händer i framtiden för mejeriet i Boxholm.
Det är oklart vad som händer i framtiden för mejeriet i Boxholm. FOTO: IBL

Boxholms Kryddost

Det är oklart vad som händer i framtiden för mejeriet i Boxholm, men den här osten är en pärla. Den är kryddad med kryddnejlika och kummin och ger en fyllig och god smak. En ost som passar väldigt bra till sill eller kräftor.

Hushållsost

En riktig klassiker som tillverkas av många olika mejerier. En ost som ofta rekommenderas till champagne, men som också är spännande att lagra. Stefan Hellströms tips är att köpa en hushållsost när priset är lågt efter julhelgerna och sedan lagra den i kylskåpet ett år. Glöm inte att vända på den en gång i månaden. Till nästa jul är den som en helt annan ost och väldigt god.

Vit caprin

En ost från Lillängens Gårdsmejeri som är gjorde med vitt camembert-mögel. En ost som mår bra av lagring och som ger en lätt syrlig smak.

Läs också: Ostfantast gjorde cheese-truck av hästvagn

Sörmlands Ädel

En ost som görs på Jürss Mejeri i Hälleforsnäs. En kittad granbarksost med en gräddig syrlighet och en mycket tydlig doft. En ost som passar mycket bra till en belgisk klosteröl. Kan serveras både kall och varm.

 Svedjan Gårdsost, en ost från Skellefteå.
Svedjan Gårdsost, en ost från Skellefteå.

Svedjan Gårdsost

En ost från Skellefteå som är en grynpipig hårdost som lagrats länge och ger en rik gräddig smak.

Almnäs Tegel

En ost från Almnäs utanför Hjo, där det tidigare varit ett tegelbruk. En hårdost som flörtar lite med Gruyereostar och som är mycket god. Det gör också en lite krämigare ost som heter Wrångebäck som är mycket god. Ofta vill de som köper ost ha de som är lite krämigare.

 Skottorp ligger i Halland.
Skottorp ligger i Halland.

Skottorp Ambrosia

Skottorp ligger i Halland och Ambrosia är en klassiker som är en kittad gräddost. På mejeriet görs också andra klassiska ostar som port salut och gräddost.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 43 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen