Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 15 oktober 2018

Tjuvfiske av ål ökar: ”Väldigt oroande”

Det olagliga ålfisket ökar i svenska vatten. Nu uppmanas allmänheten att hjälpa till i jakten på tjuvfiskarna.

 Det råder totalt fiskeförbud på ål från november till januari.
Det råder totalt fiskeförbud på ål från november till januari.

Den europeiska ålen är starkt hotad och är numera dessutom rödlistad av Artdatabanken. Sedan 2007 är det endast yrkesfiskare med licens som har rätt att fiska ål i svenska vatten. Den största delen av det fisket sker i Kalmar, Blekinge och Skåne, men det förekommer även yrkesfiske av ål i insjöar.

Men det är betydligt fler än de med licens som fiskar ål, trots förbudet. Under 2017 beslagtogs 163 olagliga redskap för ålfiske av Havs- och vattenmyndigheten. I år är man redan uppe i 204 ingripanden.

Läs också: Stopp för ålfiske i Östersjön

– Vi ser inga tecken på att det olagliga ålfisket minskar vilket är väldigt oroande. I stället ser vi att fisket flyttas till nya områden efter våra kontroller, säger Martin Bjerner, enhetschef på Havs- och vattenmyndigheten.

Flest beslag i Karlskrona

Den som råkar fånga en ål under fiske är skyldig att släppa tillbaka den i vattnet, men det sker inte heller alltid. Det stora problemet är däremot det planerade tjuvfisket.

– Vi har sedan 2017 ökat våra kontroller för att kunna avslöja och stoppa tjuvfiske av ål. De flesta kontroller och beslag har skett i Karlskrona skärgård i Blekinge. Det här är endast vad vi hittar vid våra kontroller, vi bedömer att det finns betydligt fler illegala ålredskap i svenska vatten, säger Martin Bjerner

”Tacksamma för tips”

Nu hoppas Bjerner och övriga på myndigheten på att få hjälp i jakten på tjuvfiskarna.

– Vi är väldigt tacksamma för tips från allmänheten, till exempel fritidsfiskare som rör sig ute i våra vatten regelbundet, säger Martin Bjerner.

Läs också: Berras makalösa fiskelycka – kolla in jättegösen

Trots begränsningen av ålfisket är det fortsatt ett kritiskt läge för deras överlevnad. Därför har reglerna stramats åt ännu mer i år. I Sverige råder det totalt fiskeförbud, även för yrkesfiskare, från november till januari.

Fakta ålfiske

• Svenska fiskare landar numera årligen runt 150–180 ton ål i Östersjön medan det fångas cirka 80–100 ton i svenska sötvatten. Drygt 100 ton dör i turbiner i svenska vattenkraftverk.

• Sverige har haft utsättningar av glasål sedan 70-talet men tidigare var det främst för att stödja fisket. De senaste tio åren handlar det mer istället främst om att bevara och stärka lekbeståndet.

• 2012 förbjöds allt ålfiske på västkusten. Antalet tillåtna fiskedagar har också minskat och sedan 2007 krävs också tillstånd för att få fiska ål. I dag har 202 yrkesfiskare licens att fiska ål, de flesta finns i Kalmar län. Sedan 2015 har det inte utfärdats några nya tillstånd för ålfiske.

Källa: Havs- och vattenmyndigheten.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen