Tjuvfiske av ål ökar: ”Väldigt oroande”
Det olagliga ålfisket ökar i svenska vatten. Nu uppmanas allmänheten att hjälpa till i jakten på tjuvfiskarna.
Den europeiska ålen är starkt hotad och är numera dessutom rödlistad av Artdatabanken. Sedan 2007 är det endast yrkesfiskare med licens som har rätt att fiska ål i svenska vatten. Den största delen av det fisket sker i Kalmar, Blekinge och Skåne, men det förekommer även yrkesfiske av ål i insjöar.
Men det är betydligt fler än de med licens som fiskar ål, trots förbudet. Under 2017 beslagtogs 163 olagliga redskap för ålfiske av Havs- och vattenmyndigheten. I år är man redan uppe i 204 ingripanden.
Läs också: Stopp för ålfiske i Östersjön
– Vi ser inga tecken på att det olagliga ålfisket minskar vilket är väldigt oroande. I stället ser vi att fisket flyttas till nya områden efter våra kontroller, säger Martin Bjerner, enhetschef på Havs- och vattenmyndigheten.
Flest beslag i Karlskrona
Den som råkar fånga en ål under fiske är skyldig att släppa tillbaka den i vattnet, men det sker inte heller alltid. Det stora problemet är däremot det planerade tjuvfisket.
– Vi har sedan 2017 ökat våra kontroller för att kunna avslöja och stoppa tjuvfiske av ål. De flesta kontroller och beslag har skett i Karlskrona skärgård i Blekinge. Det här är endast vad vi hittar vid våra kontroller, vi bedömer att det finns betydligt fler illegala ålredskap i svenska vatten, säger Martin Bjerner
”Tacksamma för tips”
Nu hoppas Bjerner och övriga på myndigheten på att få hjälp i jakten på tjuvfiskarna.
– Vi är väldigt tacksamma för tips från allmänheten, till exempel fritidsfiskare som rör sig ute i våra vatten regelbundet, säger Martin Bjerner.
Läs också: Berras makalösa fiskelycka – kolla in jättegösen
Trots begränsningen av ålfisket är det fortsatt ett kritiskt läge för deras överlevnad. Därför har reglerna stramats åt ännu mer i år. I Sverige råder det totalt fiskeförbud, även för yrkesfiskare, från november till januari.
Fakta ålfiske
• Svenska fiskare landar numera årligen runt 150–180 ton ål i Östersjön medan det fångas cirka 80–100 ton i svenska sötvatten. Drygt 100 ton dör i turbiner i svenska vattenkraftverk.
• Sverige har haft utsättningar av glasål sedan 70-talet men tidigare var det främst för att stödja fisket. De senaste tio åren handlar det mer istället främst om att bevara och stärka lekbeståndet.
• 2012 förbjöds allt ålfiske på västkusten. Antalet tillåtna fiskedagar har också minskat och sedan 2007 krävs också tillstånd för att få fiska ål. I dag har 202 yrkesfiskare licens att fiska ål, de flesta finns i Kalmar län. Sedan 2015 har det inte utfärdats några nya tillstånd för ålfiske.
Källa: Havs- och vattenmyndigheten.