Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 13 februari 2018

Förslag: Tolv år kvar för fossila bränslen

Miljöpartiet vill stoppa all försäljning av fossila bränslen till fordon 2030.

– Det är inte realistiskt att landsbygden ska klara av att hitta bra alternativ till dess, säger Åse Classon, ordförande i Hela Sverige ska leva.

FOTO: Reimphoto/Istock

Språkrören Isabella Lövin och Gustav Fridolin presenterar på tisdagen en färdplan med 142 åtgärder för att vi ska leva upp till Sveriges åtagande inom klimatavtalet från Paris på DN Debatt. De vill också att alla andra partier ska redovisa sina förslag för att Parisavtalet ska nås.

Läs också: 6 enkla steg till ett nytt klimatsmart år

Målet är att nå 100 procent förnybar energi och att minska vårt beroende av import från länder med fossil energiproduktion.

För att lyckas behöver transporterna effektiviseras och alternativen till fossildrift gynnas. Miljöpartiet vill se investeringar för både elektrifiering och produktion av förnybara drivmedel, som de anser gynnar både miljön och ekonomin.

Läs också: Familjen Fjällborg sköter byns alla transporter– Självklart måste vi ha en handlingsplan för hur vi ska komma ifrån fossila bränslen och hitta alternativ. Men det är inte realistiskt att landsbygden ska klara både persontransporter och de areella näringarna helt fossilfritt på så kort tid, säger Åse Classon.

Gröna konton

Språkrören efterlyser också en aktiv politisk diskussion om de smartaste åtgärderna för att Sverige ska nå och överträffa de överenskomna klimatmålen. De föreslår bland annat att hushållen ska kunna spara i gröna sparkonton för att stötta nya smarta klimatinnovationer.

Läs också: Ny bilskatt ska gynna landsbygden

Miljöpartiet förespråkar även klimatåtgärder som flygskatt, vägslitageavgift, miljözoner och höghastighetståg. I dag är flygbränsle befriat från miljö- och energiskatter.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen