Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 13 juli 2016

Tolvåring trotsar statsministern - öppnar kafé för allergiker

Cia Söderman är bara 12 år och drömmer om att bli konditor. Nu förverkligar hon drömmen – och går emot statsministern.

Bild 1/2 FOTO: Privat
Bild 2/2

Om bara några dagar slår Cia Söderman upp portarna till sitt sommarkafé på Renmansgården i Blattnicksele, Sorsele kommun i Västerbotten.

Där ska hon servera egna kakor och bakverk och allt ska vara mjölk-, laktos- och sojafritt. Hon är själv allergiker och mån om att det som står på kaféets meny ska kunna ätas av alla.

– Jag måste alltid fråga, äta andra saker och läsa på allting som jag vill äta. Jag tycker att det är jobbigt att gå till ett kafé som alla säger är jättebra och så finns det inget som jag kan äta. Så jag tänker göra det helt rättvist och baka äggfritt, nötfritt och glutenfritt också.

Egna recept

Jag kommer att baka allt ifrån småkakor till tårtor och bakverk. Jag kommer även att ha en egen bakelse som jag har kommit på själv – men den kommer tyvärr bara att vara mjölk- och sojafri – en bakelse med marsipantäcke. Innehållet är hemligt!

En av Cias skapelser – en marängbakelse med blåbär som är både mjölk- och sojafri.
En av Cias skapelser – en marängbakelse med blåbär som är både mjölk- och sojafri.

Vill äta tårta trots allergi

Cia Söderman gillar att experimentera med klassiska gamla mormorsrecept – som syltgrottor, schackrutor och drömmar och byter ut ingredienser så att det ska funka även för allergiker. Hon följer bakprogram på tv och prenumererar även på ett magasin om bakning. Hennes favoritbakverk är hennes egen drömrulle.

– En version på drömrullen jag brukar göra är med fyllning av saltajordnötssmörkräm. Jättegott!

Skrev till statsministern

Inställningen är att ingenting är omöjligt. Cia vill visa att man visst kan äta tårta, även om man är allergisk – och inte alltid behöva bli hänvisad till en tråkig chokladboll.

Cia började baka runt 3 års ålder när hon skulle hjälpa sin mamma att baka bröd. Hon tyckte först att det lät jobbigt men när hon väl kom igång visade det sig vara kul – och hon fastnade för bakning. Nu drömmer hon om att en dag bli konditor och bagare. Förra året skrev hon ett brev till statsministern.

Cias sommarcafé på Renmansgården i Blattnicksele – med härlig retrokänsla.
Cias sommarcafé på Renmansgården i Blattnicksele – med härlig retrokänsla.

Lät sig inte hindras

– Jag skrev att jag ville starta ett kafé och undrade varför man måste ha tillstånd för att ha ett kafé i mer än 20 dagar. Han skrev att det är skolplikt tills man är 15 år – så man får inte jobba för att man ska hinna gå klart skolan. Man måste också ha tillstånd för att man ska sälja bra mat och inte ha dålig mat, säger Cia Söderman.

Hon klurade ut att om hon bara hade öppet ett begränsat antal dagar, med uppehåll och anlitade sin mamma som ansvarig, kunde hon trots allt få driva ett tillfälligt kafé. Ända sedan förra sommaren har Cia filat på sina planer – och nu är det dags!

Tagit möbler hemifrån

– Jajamän, nu är Cias sommarcafé på riktigt, men bara i några dagar i sommar. Kanske blir det nästa sommar också. Själva kaféet är i min mammas träningslokal. Vi har rensat ut träningsgrejer och satt in möbler som vi har på gården. Vi har till exempel tagit soffan och fåtöljen ifrån vår relaxhörna vid bastun och satt på verandan. Porslinet har jag tagit från vårt assiettskåp.

Man ska kunna äta mer än tråkiga chokladbollar om man är allergisk, anser Cia Söderman. Här en av hennes läckra tårtor – mjölk-, soja- och nötfri jordgubbstårta!
Man ska kunna äta mer än tråkiga chokladbollar om man är allergisk, anser Cia Söderman. Här en av hennes läckra tårtor – mjölk-, soja- och nötfri jordgubbstårta!

Svårt att baka glutenfritt

Att skrida till verket verkar inte ha varit svårt för Cia Söderman. Hon har gjort reklam för sitt kafé på sociala medier och till själva driften tar hon alltså hjälp av sin mamma – som blir disk- och städansvarig. Det enda hon sett som en stor utmaning handlar om det som ska stå på menyn:
– Det svåraste är att baka glutenfritt. Det är väldigt svårt att hitta recept som är glutenfria!

Ska köpa en EPA

Cia är inte särskilt morgonpigg – men det ser hon inte heller som något hinder för att bli bagare. I sommar kommer hon kunna baka vissa bröd och tårtor på kvällen och kaféet ska inte öppna särskilt tidigt. Pengarna som Cia drar in från sin verksamhet ska hon spara – för att så småningom köpa en EPA-traktor. Men förtjänsten är inte det viktigaste.

Limecheesecake à la Cia! Mjölk-, soja-, glutenfri.
Limecheesecake à la Cia! Mjölk-, soja-, glutenfri.

– Jag hoppas mest på att det kommer någon. Det måste ju komma någon annars är det ju inte kul att ha ett kafé. Och att folk ska uppskatta mina bakverk!

Nu ska du förverkliga din dröm – vad är ditt tips till andra som vill göra samma sak?
– Att tro på sig själv och att göra det. För gör man inte det då händer det inte och då kommer man bara att ångra sig.

Om Cias Sommarcafé

Vad: Sommarcafé med bakverk för alla. Mjölk-, laktos- och sojafritt. Vissa bakverk på menyn är även ägg-, nöt- och glutenfria.

När: 19-20 juli och 28-29 juli samt 10-11 augusti 2016

Var: Renmansgården i Blattnicksele, Sorsele kommun i Västerbotten

Recept: Cias Drömrulle

(Gluten-, mjölk-, soja- och nötfri)

Du behöver:

3 st ägg

1,5 dl strösocker

1 dl potatismjöl

1 tsk bakpulver

2 msk kakao
Limesmörkräm

85 gram rumsvarmt Carlshamns mjölkfria margarin

1,5 dl siktat florsocker
1 st äggula

1 tsk vaniljsocker

Rivet skal av en lime

Gör så här:

1. Vispa sockret och äggen poröst.
2. Sikta ner potatismjöl, bakpulver och kakao och rör tills allt är väl blandat.
3. Bred ut smeten på bakplåtspapper i långpanna.
4. Grädda i 200 – 225 grader 6-7 minuter.
5. Sockra på kakan, lägg ett bakplåtspapper över och vänd på alltihop.
6. Ta av bottenpappret och lägg på en fuktig handduk medan kakan kallnar.

Limesmörkrämen
7. Rör poröst smör och florsocker.
8. Rör ner äggulan och vaniljsockret och det rivna limeskalet.
9. Bred krämen på den kalla kakan och rulla ihop.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen