Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 22 april 2016

Topplista: Här är Sveriges 7 populäraste kaffesorter

3,5 koppar om dagen. Så mycket kaffe dricker svenskarna. Men vad är det egentligen för sorts kaffe vi häller i kopparna? Kolla in den här listan som SvD näringsliv har tagit fram. Känner du igen dig?

Bild 1/4
Bild 2/4
Bild 3/4
Bild 4/4

Det finns stora regionala skillnader när det gäller vilket kaffe vi föredrar. Den här listan från SvD näringsliv visar Sveriges populäraste sorter och var i landet de är störst.

Listan går från 7:e till 1:e plats.

Sveriges 7 populäraste kaffesorter

7. Kokkaffe – mest poppis i norr

kokkaffe

Det finns ingen siffra på hur mycket kokkaffe som säljs i landet. Men enligt Axfood är kokkaffe vanligare ju längre norrut man kommer. Gränsen lär gå vid Sundsvall.

6. Hela bönor – hetast i storstäderna

kaffeNY

Att mala sitt eget kaffe har blivit trendigt. Men fortfarande utgör bönorna bara 3 procent av allt kaffe som säljs, enligt undersökningsföretaget Nielsen. I Stockholm, Göteborg och Malmö är bönorna populärast.

5. Snabbkaffe – uppskattat i hela landet

neskaffe

Pulverkaffet kom till Sverige 1942 och har sedan dess varit en favorit i hela landet. 12 procent av allt kaffe som säljs i Sverige är snabbkaffe, eller neskaffe som det också kallas.

4. Löfbergs – mest älskat av värmlänningar

lofberg

Det allra populäraste kaffet i Sverige är bryggkaffe. På fjärde plats ligger mellanrost från Karlstadsrosteriet Löfbergs, enligt marknadsundersökaren Nielsen. Allra populärast är kaffesorten i Värmland men smaken har vunnit terräng även i Mälardalen, uppger Coop till SvD Näringsliv.

3. Classic mellan – favoriten i östra Mellansverige

classic

Tredje populäraste märke är Classic kaffe. Sorten, som gick om Löfbergs förra året, är stort framför allt i Stockholmsområdet och i östra Sverige.

2. Zoegas – störst i Skåne

zoegas

I Skåne föredrar man så klart Zoégas Skånerost som är rostat i Helsingborg.

1. Gevalia mellanrost – dricks mest i västra och mellersta Sverige

gevalia

Etta på listan är kaffe från Gevalia. I 50 år har detta varit svenskarnas mest populära sort. 40 procent av allt kaffe som säljs i landet kommer från rosteriet i Gävle.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen