Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 22 april 2016

Topplista: Här är Sveriges 7 populäraste kaffesorter

3,5 koppar om dagen. Så mycket kaffe dricker svenskarna. Men vad är det egentligen för sorts kaffe vi häller i kopparna? Kolla in den här listan som SvD näringsliv har tagit fram. Känner du igen dig?

Bild 1/4
Bild 2/4
Bild 3/4
Bild 4/4

Det finns stora regionala skillnader när det gäller vilket kaffe vi föredrar. Den här listan från SvD näringsliv visar Sveriges populäraste sorter och var i landet de är störst.

Listan går från 7:e till 1:e plats.

Sveriges 7 populäraste kaffesorter

7. Kokkaffe – mest poppis i norr

kokkaffe

Det finns ingen siffra på hur mycket kokkaffe som säljs i landet. Men enligt Axfood är kokkaffe vanligare ju längre norrut man kommer. Gränsen lär gå vid Sundsvall.

6. Hela bönor – hetast i storstäderna

kaffeNY

Att mala sitt eget kaffe har blivit trendigt. Men fortfarande utgör bönorna bara 3 procent av allt kaffe som säljs, enligt undersökningsföretaget Nielsen. I Stockholm, Göteborg och Malmö är bönorna populärast.

5. Snabbkaffe – uppskattat i hela landet

neskaffe

Pulverkaffet kom till Sverige 1942 och har sedan dess varit en favorit i hela landet. 12 procent av allt kaffe som säljs i Sverige är snabbkaffe, eller neskaffe som det också kallas.

4. Löfbergs – mest älskat av värmlänningar

lofberg

Det allra populäraste kaffet i Sverige är bryggkaffe. På fjärde plats ligger mellanrost från Karlstadsrosteriet Löfbergs, enligt marknadsundersökaren Nielsen. Allra populärast är kaffesorten i Värmland men smaken har vunnit terräng även i Mälardalen, uppger Coop till SvD Näringsliv.

3. Classic mellan – favoriten i östra Mellansverige

classic

Tredje populäraste märke är Classic kaffe. Sorten, som gick om Löfbergs förra året, är stort framför allt i Stockholmsområdet och i östra Sverige.

2. Zoegas – störst i Skåne

zoegas

I Skåne föredrar man så klart Zoégas Skånerost som är rostat i Helsingborg.

1. Gevalia mellanrost – dricks mest i västra och mellersta Sverige

gevalia

Etta på listan är kaffe från Gevalia. I 50 år har detta varit svenskarnas mest populära sort. 40 procent av allt kaffe som säljs i landet kommer från rosteriet i Gävle.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen