Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 8 augusti 2018

Torkan ger kraftiga prishöjningar på mat och dryck

Årets skörd från svenska jordbrukare väntas bli den sämsta på 25 år. Det kommer att ge rejält höjda priser på många av våra basvaror.

FOTO: Istock

Sommarens svåra torka har slagit hårt mot landets spannmålsodlingar. Det kommer snart att märkas i butikshyllorna. Bland annat bröd, mjöl och pasta är varor som kommer att bli dyrare.

– Vi kommer med säkerhet få se prishöjningar i butikshyllorna. Men det är omöjligt att säga hur mycket det blir, säger Björn Hellman, vd på Livsmedelsföretagen, till SVT Nyheter.

Svag krona

Enligt Lantmännens senaste skörderapport kommer årets skörd troligen att bli den sämsta på 25 år. Men priserna drivs också upp av den svaga kronan och stigande världsmarknadspriser på både spannmål och grönsaker.

På två månader har råvarupriset på spannmål ökat med cirka 25 procent. Totalt beräknas spannmålsskörden i år att bli 65 miljoner ton mindre än förra året, enligt FN:s jordbruks- och livsmedelsorganisation FAO.

– Eftersom Sverige inte längre är självförsörjande på spannmål blir vi allt mer beroende av omvärlden. Jordbruksproduktionen i USA styr mycket, och där vet vi ännu inte hur årets skördar slår ut. Risken finns att priserna kan stiga i konsumentledet, säger Mikael Jeppson, spannmålschef för Lantmännen, till SVT Nyheter.

Läs också: Torkan sätter stopp för svamp och blåbär

Risk för dyrare öl

Den här situationen kommer även att påverka landets alla bryggerier. Dåliga kornskörder kommer att innebära brist på malt och öka produktionskostnaderna.

Den här varma sommaren med svenska framgångar i fotbolls-VM har också ökat försäljningen av öl.

– Kornproducenterna har haft de sämsta skördarna på flera år. Men det är för tidigt att säga hur det påverkar priset på öl i konsumentledet, säger Erika Danckwardt-Lillieström på Sveriges Bryggerier.

Läs också: Därför ska du bry dig om torkan

Högre elpriser

Den långvariga torkan har även slagit hårt mot vattenkraften, som är grunden i svensk elförsörjning.

Enligt en uppskattning från elbolaget Jämtkraft får kunder med rörligt elpris i genomsnitt en nästan dubbelt så dyr räkning för juli i år jämfört med samma månad förra året.

”Rejäl uppgång”

För den som bor i en villa med medelkonsumtion av el uppskattas det bli 7 000 kronor dyrare för hela året. För den som bor i lägenhet tros den genomsnittliga årskostnaden bli 2 300 kronor dyrare i år.

– Det är en rejäl prisuppgång. Vi får nog räkna med att det höga prisläget står sig. Om det blir mycket nederbörd under hösten kan priset falla något. Men prishöjningen beror delvis också på bestående högre prisnivåer på den europeiska elmarknaden, säger Arne Bergvik, chefsanalytiker på Jämtkraft.

Läs också: Stora mängder svenskt nötkött ska reas bort

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen