Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 8 november

Tornedalens första digitala butik invigd!

Saittarova

Nu kan bybor och turister handla dygnet runt i Tornedalens första digitala butik! Men vissa begärliga varor går bara att köpa dagtid!

 Liten delegation invigde butiken: vice kommunalrådet Leif Gramner, kommunalråden Ulrica Hammarström och Bengt Niska samt Urban Kalla.
Liten delegation invigde butiken: vice kommunalrådet Leif Gramner, kommunalråden Ulrica Hammarström och Bengt Niska samt Urban Kalla. FOTO: Jan Fjordell

Det var högtidlig invigning i den ombyggda, gamla skolan i Saittarova i Pajala kommun nyligen.

Kommunalrådet Ulrica Hammarström, klickade in sig i butiken där med hjälp av mobilen och bank-ID.

På samma sätt kan alla kunder nu öppna dörren till butiken dygnet runt. Där inne kan de plocka åt sig varor, scanna och betala med kort i en särskild betalstation.

– Då det både finns kameror uppsatta och man legitimerar sig med bank-ID är det en säker lösning, säger Urban Kalla, ordförande i Saittarova Intresseförening.

Tornedalens digitala butik drivs av förening

 Kommunalrådet Ulrica Hammarström klickar sig in i butiken via sin mobil och bank-ID.
Kommunalrådet Ulrica Hammarström klickar sig in i butiken via sin mobil och bank-ID. FOTO: Jan Fjordell

Byn ligger nära Tärendö vid sjön Saittajärvi och har cirka 65 fasta invånare och minst lika många stugägare som är här på fritiden.

Intresseföreningen är aktiv och sköter i mycket i byn, bland annat fiskevårdsområdet och säljer fiskekort.

Föreningen har även drivit lanthandeln här sedan 2002, som fram till nu varit en vanlig butik med en heltidsanställd och fasta öppettider.

Läs också: 15-årige Jack öppnar två obemannade matbutiker på landsbygden

Bemannad vissa tider

– Vi kommer att fortsätta att bemanna butiken, mellan 11 och 17 på vardagar. Alla är inte så digitala utan vill kunna handla som vanligt av kassapersonal, säger Urban Kalla.

Att butiken bemannad vissa tider på dygnet innebär att den har tillstånd att sälja tobak och folköl – men bara under just de tiderna

Öl, snus och tobak rullas in på lagret

När personalen går för dagen rullas ölbackar, snus och tobak in på det låsta lagret. Oåtkomliga för de digitala självbetjäningskunderna.

Detta irriterar Urban Kalla och de övriga i Saittarova Intresseförening.

– Vi förstår inte varför vi inte kan få sälja tobak övriga tider. Kunderna legitimerar sig ju med bank-ID som ju anses så säkert att man får deklarera med hjälp av det, säger han.

Nu har han lämnat in överklagan till Pajalas miljö- och hälsoskyddsnämnd som hanterar försäljningstillstånd.

– De har kontaktat Folkhälsomyndigheten som inte heller riktigt vet hur man ska hantera frågan. Vi hoppas bli den första digitala butik att få tillståndet, säger han.

Föreningen fick stöd för att bygga om och digitalisera lanthandeln via EU:s Leaderprojekt för landsbygdsutveckling.

– Men vi har gjort det mesta av arbetet själva, annars hade det aldrig gått, säger Urban Kalla som är stolt över byns nya, moderna butik.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen