Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 23 juli 2018

Totalförbud mot grillning – även på egen tomt

Det råder eldningsförbud i skog och mark i hela landet. På grund av den extrema torkan förbjuder nu flera länsstyrelser också all form av grillning i trädgårdar.

 Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, uppmanar alla att ta ansvar för det eldningsförbud som råder.
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, uppmanar alla att ta ansvar för det eldningsförbud som råder. FOTO: Corepics

Sedan början av veckan råder skärpt förbud mot att använda alla typer av grillar med öppen låga, även gasolgrillar och spritkök i många län i landet. Beslutet gäller alla platser inklusive den egna tomten. Det skärpta eldningsförbudet gäller tills vidare.

– Allt som kan antända torra material är förbjudet. Det gäller spritkök som trangiakök, gasol- och kolgrillar, säger Camilla Dahl på Kalmar kommuns trygghets- och larmcentral, till Barometern.se.

Laga maten inne

Det betyder att den som har husbil eller husvagn måste tillaga maten inne. Det är inte heller tillåtet att göra det i förtältet.

Elgrillar får användas om de inte står på marken.

Under veckan har Kalmar, Blekinge, Dalarnas, Gotlands, Gävleborgs, Östergötlands och Stockholms län, och flera kommuner i Västerbotten infört skärpt eldningsförbud.

Läs också: Skogsbränder rasar i hela Sverige – så följer du eldningsförbudet

På måndag eftermiddag gick Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, ut med ett meddelande till allmänheten för att uppmana alla att ta ansvar för det eldningsförbudet som råder:

”Det torra och varma vädret fortsätter i stort sett hela landet. Brandrisken når under veckan extrema nivåer. Fyra kritiska skogsbränder pågår och risken för fler är mycket hög, särskilt i södra delen av landet och i Mälardalen. Skogsbränder måste i det här läget bekämpas tidigt. En liten gnista kan snabbt sprida sig och få allvarliga konsekvenser.

Läget är extremt allvarligt. MSB uppmanar alla att ta ansvar och följa lokala eldningsförbud. Om du orsakar en brand kan du hållas ansvarig.”

Läs också: Myndigheten varnar: ”Extrem brandrisk

Det här gäller vid vanligt eldningsförbud:

Normalt sett får man grilla på offentliga grillplatser med färdiga grillar. Men när det råder eldningsförbud får man inte grilla där.

Det är tillåtet att grilla hemma på tomten, på underlag som sten och grus. Brandmyndigheten rekommenderar att du har vatten nära till hands. Nu har länsstyrelsen i Kalmar län förbjudit även det.

Ingen öppen eld i naturen – inga fältkök och inga engångsgrillar. När det är så här torrt kan minsta lilla gnista orsaka en hel skogsbrand, som blir mycket svår att släcka.

Rekommendation: Undvik att röka i skog och mark och släng inga fimpar på marken.

Tänk på: Ta reda på vad som gäller i din kommun eftersom reglerna kan skilja sig åt.

Läs mer om brandrisker och eldningsförbud på dinsäkerhet.seLäs också: Engångsgrillar slutar säljas efter extremtorkan

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen