Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 16 januari 2019

Trafikverket sätter snöröjningen under lupp

Snöröjningen i glesbygden har varit under all kritik de senaste åren. Men nu har Trafikverket tillsatt en arbetsgrupp som ska säkerställa både kortsiktiga och långsiktiga lösningar för de enskilda vägarna i norr.

– Några har hamnat i kläm, säger Håkan Äijä på Trafikverket.

 Enskilda vägar som inte plogas ska nu granskas av en arbetsgrupp, initierad av Trafikverket.
Enskilda vägar som inte plogas ska nu granskas av en arbetsgrupp, initierad av Trafikverket. FOTO: IBL

Problemen började dyka upp för ungefär tre år sedan, när Trafikverket började med GPS på plogbilarna för att bättre kunna följa upp arbetet. Många entreprenörer i främst norra Sverige avsade sig då tidskrävande plogning av enskilda vägar.

– Det är i glesbygd som problemet uppstår, främst i Norrland. Mest problematiskt har det varit i Vilhelmina. Vi har ett delat ansvar, Trafikverket, vägföreningarna och kommunerna. Men några har hamnat i kläm, säger Håkan Äijä, distriktschef för underhåll på Trafikverket i Norrbotten och Västerbotten.

Läs också: 82-åriga Lajla får ingen snöröjning i vinter

Arbetsgrupp ska säkerställa snöröjningen

Tidigare diskussioner kring snöröjningen har inte lett till någon lösning på problemen. I kombination med det stora antalet protester mot snöröjningen har Trafikverket nu initierat en arbetsgrupp som ska diskutera ansvarsfördelningen. Arbetsgruppen ska bestå av Trafikverket, Riksförbundet för enskilda vägar (REV), kommuner och entreprenörer. Första mötet ska hållas i slutet av januari, och målet är helt enkelt att säkerställa snöröjningen på enskilda vägar.

– Nu gör vi ett försök med att sätta oss ner tillsammans, för att spåna idéer och tankar. Vi vill bidra till att hitta långsiktiga lösningar, så det här inte upprepas år efter år. Men också kortsiktiga lösningar genom att identifiera vägarna där det är problem, säger Håkan Äijä.

Läs också: Tusental namnunderskrifter i protest mot försämrad snöröjning

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen