Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 14 december 2018

Trafikverket släcker gatubelysning längs riksväg 90

Trafikverket släcker ned belysningen i glest befolkade områden i landet. En av dem som undrar om Trafikverket ”får släcka ned vägar hur som helst?” är kommunalrådet, Åsa Sjödén, i Sollefteå.

 En hel del belysning i glesbygden anses inte uppfylla moderna krav på trafiksäkerhet och miljö.
En hel del belysning i glesbygden anses inte uppfylla moderna krav på trafiksäkerhet och miljö. FOTO: IBL

Trafikverket har nyligen skickat ett brev till Sollefteå kommun och förklarat att belysningsstolparna längs en del av riksväg 90 ska släckas permanent.

”Det ska ske ‘trots att vägen går igenom ett samhälle med nästan 10 000 invånare och är detaljplanerat som tätort’”, skriver Åsa Sjödén i ett debattinlägg i Dagens Samhälle.

Bakgrunden är att Sveriges kommuner och landsting, SKL, har bett Trafikverket om hjälp med att ta fram kriterier för behovet av belysning längs landsvägarna. De har också presenterat en gemensam studie med titeln ”Belysning där det behövs”.

Bakgrunden: Belysning måste rustas – byar riskerar släckas

Uppfyller inte kraven

En hel del belysning i glesbygden anses inte uppfylla moderna krav på trafiksäkerhet och miljö. Därför kommer Trafikverket under de kommande tio åren se till att de uppfyller kraven. Därefter kommer myndigheten att ta över driften.

Cirka 30–50 procent av all kommunal belysning berörs av detta.

Mycket höga kostnader

Enligt Åsa Sjödén skulle den studien innebära att många av kommunernas belysningsstolpar i glesbygd måste bytas ut eller rivas.

”Kostnaderna för kommunerna riskerar att bli mycket höga. Trafikverket har meddelat att det ska ta ett större ansvar för drift och underhåll av belysning längs med statliga vägar, men Sollefteå kommun upplever motsatsen redan nu”, skriver Åsa Sjödén.

Obefogad oro

Bengt Olsson, presschef på Trafikverket, menar dock att oron för att Trafikverket godtyckligt skulle släcka ned landsbygden är obefogad.

”Vårt projekt har en ambition att ge en ökad tydlighet i ansvaret för belysningsanläggningen och på vilket sätt vi förvaltar våra vägar i landet. Vi behöver en uppdaterad riktlinje som är lika för hela Sverige”, skriver han i en replik i Dagens Samhälle.

Läs också: Debatt: ”Vägföreningar har inte råd med snöröjning – på grund av Trafikverket”

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen