Gå till innehåll

Meddelande:

Det ser ut att vara tekniska problem just nu.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 11 July

Myter om människor i olika landsändar

Snåla smålänningar, glada värmlänningar och egensinniga jämtar. Alla har vi stött på myterna om människor i olika landsändar. Det blir naturligtvis ofta fel och fördomsfullt, människor är ju framförallt individer. Men vissa av myterna är inte så dumma och andra lockar i alla fall till skratt.

 Kaxiga malmöiter och snåla smålänningar – eller? Fördomarna om hur människor i olika delar av landet är, är många.
Kaxiga malmöiter och snåla smålänningar – eller? Fördomarna om hur människor i olika delar av landet är, är många. FOTO: IBL

SNÅLA SMÅLÄNNINGAR

Oj, vad fel. Kronobergs län låg i topp häromåret när det gäller att skänka pengar till välgörenhet. Men smålänningar som mångmiljardären Ingvar Kamprad vattnade gärna Ikeas varumärke med att hylla sparsamhet och visst red han lite på myten.

GLADA VÄRMLÄNNINGAR

En trevlig myt som värmlänningen Bengt Alsterlind en gång bevisade så här för mig: Titta dig i spegeln och säg Kil (ort i landskapet), så ser du att mungiporna åker uppåt.

Läs också: Landets tolv vackraste tågsträckor

EGENSINNIGA JÄMTAR

Jämtarna sägs vilja hålla centralmakten på avstånd vilket kan vara hälsosamt. De har ju faktiskt också bildat den egna republiken Jämtland med president, flagga och nationalsång.

MATGLADA SKÅNINGAR

Det finns en historia om en matglad skåning som lyder: Hemmansägaren Ola Jönsson är i stan och går in på Stadshotellet. Han får matsedeln och läser: Kokt lax med hollandaisesås, fläskkotlett, biff med lök, sprängd gås, fläskstek med rödkål, kalops med rödbetor, lammstek och så vidare. Han lämnar tillbaka matsedeln och säger:

– Jag tar ditta å så nonna ägg!

Skratta gärna, men tro inte på myten och följ inte dieten!

TÄRANDE ”NORRLÄNNINGAR”

En obehaglig myt om att ”Norrland” (ofta används detta samlingsnamn felaktigt för en landsända med många olika ansikten) är bidragsberoende när det i själva verket är så att dess näringsliv med bland annat skog, malm och vattenkraft är en förutsättning för Sveriges välfärd.

Läs också: Trons vill rädda kulturlandskapet – och sår en slåtteräng

VITSIGA GÖTEBORGARE

Tänk Sten-Åke Cederhök och du har bilden klar av den goe gubben i Göteborg som ständigt drar en vits om Kålle och Ada. Det är inte bara humorn som är grejen, utan också något i satsmelodin som skapar trivsel, menar dialektexperten Fredrik Lindström och jämför med norskan som också låter glad och munter.

GNÄLLANDE NÄRKINGAR

Boende i det så kallade gnällbältet som består bland annat av Örebro i Närke och Eskilstuna i Sörmland anses ha en gnällig dialekt vilket man ju kan diskutera. Däremot kan jag bestämt dementera att människorna här skulle vara extra gnälliga till sin läggning (en nära vän till mig kommer från Örebro och beklagar sig aldrig).

GENUINA GOTLÄNNINGAR

Lever man på en ö så måste man klara mycket på egen hand och det stärker självkänslan. Kanske den också förmedlar lugn och säkerhet till andra. ”Jag blir trygg av att höra genuin gotländska när jag ringer min datasupport”, stod det i en insändare till min dagstidning.

ARROGANTA STOCKHOLMARE

Förra moderatledaren Anna Kinberg Batra lär förföljas livet ut för sitt påstående om att ”stockholmare är smartare än lantisar” från 1998. Detta trots att hon i praktiken dementerade sitt uttalande genom att okunnigt kalla Falun för en ”fjällkommun” för några år sedan.

Läs också: 8 smakvandringar i Sommarsverige du inte vill missa

KREATIVA GNOSJÖARE

Ett bälte med rikt småföretagande i Gnosjöregionen påstods ha en särskild anda av driftighet och informella närverk. Detta stämde dock så väl med verkligheten att Gnosjö kommun år 1997 registrerade Gnosjöandan som ett eget varumärke.

KAXIGA MALMÖITER

Kaxighet förknippas ofta med malmöitiska fotbollsikoner som Zlatan Ibrahimovic och Markus Rosenberg. De retar gärna gallfeber på motståndarna med en syrlig kommentar och ett retfullt leende. Att gå sin egen väg och inte bli överdrivet imponerad av något kan ju vara en lönsam egenskap som i fallet Zlatan. Men för malmöbon som känner igen sig i myten är det nog mest ett sätt att hålla skrytmånsar på plats.

– Ah du, det va väl ente så märkvärdigt, sa min malmöitiska mamma när jag bredde på med stora ord om något upplevt äventyr i stora världen.

Läs också: 20 svenska resmål för dig som gillar häftig natur

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen