Trots alla nej – så lyckades Grundsund ro i land drömprojektet
Det började med en skiss av flera hundra meter lång brygga på en anslagstavla. Ett kostsamt projekt att förverkliga. Men med oväntad finansiering och kreativa lösningar lyckades byföreningen i Grundsund.
Det blåser nästan storm i Grundsund på Skaftö. Västkustens moln är mörka och det gäller att koncentrera sig när stegen tas på den långa bryggan som Skäddhålans vänner byggt längs klippkanten. När havet sköljer över den på vissa ställen går Kent Juvén extra försiktigt. Han är en stor del till att den överhuvudtaget finns.
– 2009 gjorde två personer en skiss över den lilla halvön Skäddhålan, längst ut vid havsranden. Det var mycket svårt att ta sig dit och de hade ritat en gångled utefter berget men en badplats längst ut. De hade anslagit skissen på en anslagstavla och jag tog med den till ett styrelsemöte för Skaftö Öråd.
Läs också: Fira in det nya året! Här är byn där man gör det två gånger
Positiv styrelse
Styrelsen var positiv och det blev Kents jobb att skapa en arbetsgrupp för att försöka förverkliga den 214 meter långa leden som skissats upp. Arbetsgruppen blev snart en egen juridisk enhet och döptes till Skäddhålans vänner.
Men att anlägga en lång brygga i ett Natura 2000-område, med markägare som inte kunde komma överens och dessutom hitta finansiering för det är inte helt enkelt. Minst sagt. För det kostar att bygga en lång träbrygga som har sitt fäste i berget.
– Vi behövde nästan 2 miljoner kronor för det här. Vi insåg att våra insamlingar bland Skaftöborna inte skulle räcka till så vi började söka pengar.
Fick avslag
Att söka pengar kräver tid och tålamod med byråkrati och invecklade regelsystem.
– Vi fick avslag överallt. Det avgörande skälet som ofta angavs var att kommunen inte var med i finansieringen och då ansåg man att ”detta projekt sannolikt inte blir av”.
Men Kent lyckades få med kommunen på tåget och när de gick in med 100 000 kronor blev det plötsligt lättare att hitta finansiering.
– Det var som att vända blad, då fick vi ja på några ansökningar.
Läs också: Fjällbagaren från Frankrike som tar skidorna till jobbet (LRF Premium)
Byggde tacktavla
Han visar tacktavlan som sitter i början av bryggan. Här finns namn på de privatpersoner som skänkt 5 000 kronor eller mer och företag och organisationer som skänkt minst 50 000 kronor. Totalt kostade projektet 2 020 000 kronor, en tredjedel av pengarna kommer från Skaftöbor och förutom de som syns på tavlan har många bidragit med allt från några hundra kronor till tusenlappar.
Hösten 2012 var finansieringen så pass i hamn att Skäddhålans vänner bestämde sig för att det var dags att börja bygga en del av långbryggan ut till Skäddhålan. Men hela projektet höll på att gå i stöpet.
– Vi behövde ha strandskyddsdispens och bygglov. Bygglovet fick vi utan problem men strandskyddet fastnade hos länsstyrelsen. Avdelningen som sysslade med vattenbyggnad fick huvudbry med projektet. Att bygga i vattnet var tabu i ett Natura 2000-område. Efter tre-fyra månader av interna diskussioner hittade länsstyrelsen en lösning: Bryggan hänger ju ovan vattnet, förankrad i berget. Det är alltså inget vattenbyggnadsprojekt.
Tog stopp
När det hamnat på rätt avdelning gick det snabbt att få tillstånd. Bryggan byggdes från två håll. Vid mitten finns en restaurang och framför den äger kommunen en 35 meter lång brygga och där tog det stopp.
– Bryggan där var dålig och uppfyllde inte ens våra egna säkerhetskrav. Det var besvärande för kommunen men de hade inte pengar till att göra något åt det så vi betalade halva deras bryggdel. I gengäld ska de sköta underhållet av hela bryggan.
Läs också: Ölbryggeri och äventyrspark framgångsrecept i Orbaden (LRF Premium)
Flyttade byggplanen
Under byggnationen föddes idén om ett soldäck. Men två privata markägare satte stopp för det – i alla fall på den tilltänkta platsen. I stället flyttades byggplanen till en bit mark som kommunen äger. Lösningen blev en billig hyra.
– Vi arrenderar markbiten av kommunen för en krona. Där behövde vi inte heller någon strandskyddsdispens.
Byggprojektet väckte uppmärksamhet och nya byggtankar föddes under tiden. I början av 2015 fick Kent ett oväntat telefonsamtal som utökade bryggdrömmen. En privatperson erbjöd sig att betala en vandringsled från Skäddhålan till badplatsen i Vigerna.
– Jag trodde att han skämtade och sa att vi måste skriva ett avtal först. Men svaret blev att det inte behövdes utan han ville endast ha ett kontonummer dit han kunde betala pengarna.
Klar inom sex månader
Det fanns dock ett önskemål: Den nya vandringsleden på 308 meter skulle vara klar före midsommar samma år.
Och att vara lite förutseende kan ibland betala sig. Skaftö Öråd hade pengar som användes till en förstudie för den led som donatorn ville skulle byggas. Därför gick det snabbt med anbudsförfrågningar och strandskyddsdispens och den 15 juli – knappt sex månader efter telefonsamtalet – som utlovat kunde vandringsleden invigas.
Läs också: Smart idé: Familjerna på Björkö äger djuren tillsammans
Fixa finansieringen som Skäddhålans vänner
• Vill byaföreningen dra i gång ett projekt som kostar mycket pengar? Starta en egen juridisk enhet. Då kan den enheten självständigt och snabbt ta de ekonomiska beslut som behövs.
• Få folk att engagera sig i det ekonomiska. Skäddhålans vänner har kontinuerligt berättat om projektet till allmänheten via bland annat en Facebooksida. De har också samlat in pengar med hjälp av insamlingsbössor i lokala mataffären och satt upp en tavla där det syns vilka som bidragit med mycket pengar. De lovade också från början att betala tillbaka alla pengar om projektet inte skulle bli av.
• Sök pengar från stiftelser och organisationer. Skäddhålans vänner har bland annat fått pengar från Thordénstiftelsen, kommunen och Leader Ranrike.
• När du skriver ansökningar: Titta på hur andra har gjort och ta hjälp av det i argumentationen. Skäddhålans vänner fick först nej av Leader med motiveringen att de inte ger pengar till fysiska objekt. När föreningen lyckades visa att ett bryggprojekt i Simrishamn fått bidrag från Leader fick de loss pengar.
• Läs staturerna när du skriver ansökningar och motivera noga varför ni ska få bidrag. Ansökan måste vara ”vattentät”.
• Saknas pengar? Sälj in reklam! För att bygga soldäcket saknades 100 000 kronor. Kent Juvén fick byggföretaget, som byggt Vigernaleden, att inse att soldäcket är en bra reklamplats som passeras av 10 000-20 000 personer under en säsong och fick på så vis in pengarna.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.