Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 10 december 2018

Trots klimatdebatten – svenskarna flyger mer än någonsin

Sedan början av 1990-talet har utsläppen från svenskarnas flygresor ökat kraftigt – närmare bestämt med 47 procent. Vi flyger nu mer än någonsin och per person är mängden utsläpp fem gånger högre än det globala genomsnittet.

 Svenskarnas flygresande ökar med 3 procent varje år – en utveckling som måste vända om vi ska nå klimatmålen.
Svenskarnas flygresande ökar med 3 procent varje år – en utveckling som måste vända om vi ska nå klimatmålen. FOTO: iStock

Under 2017 genererade Sveriges befolkning 10 miljoner ton koldioxid till följd av vårt flyggresande. Det är en siffra som motsvarar hela Sveriges personbilstrafik under ett år. Siffrorna kommer från en ny studie som forskare på Chalmers har genomfört på uppdrag av Naturvårdsverket, och som DN skriver om.

Utsläppen motsvarar 1,1 ton koldioxid per person och år. Men samtidigt ligger snittet för antalet flygresor (utrikes) på relativt låga 1 resa/per person och år. Det innebär att en del av befolkningen står för många flygresor och en stor del av flygutsläppen.

Antalet inrikesresor ligger på samma nivå sedan början av 1990-talet.

Läs också: ‪Maja vill få 100 000 att nobba flyget‬ med kampanjen ”Flygfritt 2019”

Störst ökning under 1990-talet

Det var framför allt under 1990-talet som den största ökningen av utsläpp skedde. Under 2000-talet har ny teknik och fler passagerare på varje flygplan gjort att utsläppen per person i stället har minskat – i genomsnitt 1,9 procent per år, skriver DN. Flygbranschens mål är att minska utsläppen med 1,5 procent per år. Samtidigt ökar svenskarnas flygresande med 3 procent per år.

Läs också: Expertens svar – så klimatkompenserar du flygresan

Klimatsmarta lösningar för långt fram i tiden

Forskarna bakom studien menar att de flesta effektiviseringar och förbättringar av flygen redan har skett och radikala tekniska förändringar ligger allt för långt fram i tiden. Därför behöver vi flyga mindre för att få ner utsläppen.

– Det är en utmaning för branschen. Beläggningen kan inte bli mer än 100 procent, i längden behöver man hitta andra sätt att uppnå en minskning. I förhållande till att nettoutsläppen av växthusgaser behöver upphöra helt så är det ett bekymmer, säger Jörgen Larsson, forskare på Chalmers tekniska högskola, till Dagens Nyheter.

I sammanhanget lyfts ofta frågan om biobränsle upp, men enligt forskarna finns ännu en begränsad tillgång på biobränsle med låg klimatpåverkan.

Läs också: Länsstyrelsen slår larm: Stora förändringar i Sveriges glaciärer

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen