Trots klimatdebatten – svenskarna flyger mer än någonsin
Sedan början av 1990-talet har utsläppen från svenskarnas flygresor ökat kraftigt – närmare bestämt med 47 procent. Vi flyger nu mer än någonsin och per person är mängden utsläpp fem gånger högre än det globala genomsnittet.
Under 2017 genererade Sveriges befolkning 10 miljoner ton koldioxid till följd av vårt flyggresande. Det är en siffra som motsvarar hela Sveriges personbilstrafik under ett år. Siffrorna kommer från en ny studie som forskare på Chalmers har genomfört på uppdrag av Naturvårdsverket, och som DN skriver om.
Utsläppen motsvarar 1,1 ton koldioxid per person och år. Men samtidigt ligger snittet för antalet flygresor (utrikes) på relativt låga 1 resa/per person och år. Det innebär att en del av befolkningen står för många flygresor och en stor del av flygutsläppen.
Antalet inrikesresor ligger på samma nivå sedan början av 1990-talet.
Läs också: Maja vill få 100 000 att nobba flyget med kampanjen ”Flygfritt 2019”
Störst ökning under 1990-talet
Det var framför allt under 1990-talet som den största ökningen av utsläpp skedde. Under 2000-talet har ny teknik och fler passagerare på varje flygplan gjort att utsläppen per person i stället har minskat – i genomsnitt 1,9 procent per år, skriver DN. Flygbranschens mål är att minska utsläppen med 1,5 procent per år. Samtidigt ökar svenskarnas flygresande med 3 procent per år.
Läs också: Expertens svar – så klimatkompenserar du flygresan
Klimatsmarta lösningar för långt fram i tiden
Forskarna bakom studien menar att de flesta effektiviseringar och förbättringar av flygen redan har skett och radikala tekniska förändringar ligger allt för långt fram i tiden. Därför behöver vi flyga mindre för att få ner utsläppen.
– Det är en utmaning för branschen. Beläggningen kan inte bli mer än 100 procent, i längden behöver man hitta andra sätt att uppnå en minskning. I förhållande till att nettoutsläppen av växthusgaser behöver upphöra helt så är det ett bekymmer, säger Jörgen Larsson, forskare på Chalmers tekniska högskola, till Dagens Nyheter.
I sammanhanget lyfts ofta frågan om biobränsle upp, men enligt forskarna finns ännu en begränsad tillgång på biobränsle med låg klimatpåverkan.
Läs också: Länsstyrelsen slår larm: Stora förändringar i Sveriges glaciärer
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.