Tunnelväxthus - allt du behöver veta
Många kvadratmeter för en mindre peng och lätt att flytta. Tunnelväxthusen vinner mark, särskilt hos odlare som vill odla mer ätbart.
Vänta inte för länge om du funderar på att skaffa ett tunnelväxthus. Priserna är på väg upp.
– Vi börjar se en brist på material på marknaden och det kommer att påverka priserna, säger Johan Johansson.
Han jobbar på företaget Grohus i Gällstad som specialiserat sig på tunnelväxthus klädda med kanalplast.
Så fungerar ett tunnelväxthus
Växthusen utgår från profiler i galvaniserat stål, halvcirkelformade eller med nock. Utanpå dem sätts sektioner av kanalplast. Växthuset fixeras i marken med jordankare som grävs ner. Valet av storlek är inte permanent, det går att bygga ut med fler sektioner.
Kanalplasten gör växthusen extra tåliga mot hårda vindar och snölast. Ett rundat hus klarar från 180 kilo snölast per kvadratmeter. De båtformade med nock ända upp till 450 kilo.
– Om man ska generalisera är vår typiske kund någon som börjat med växthus men vill skala upp och börja odla mera. Storsäljaren är en Oden 300 på 18 kvadratmeter, berättar Johan.
Därför är tunnelväxthus bättre för växterna
Den som står och väger mellan att välja ett vanligt växthus och ett tunnelväxthus kan tänka på växterna.
– Glas är ju snyggare men egentligen det sämsta man kan ha för växternas skull. Det blir lätt för hett i solen och måste skuggas, kanalplasten har inte det problemet. Våra tunnelväxthus ger dessutom en längre odlingssäsong.
I traditionella växthus sitter kanalplasten infälld i metallstommen. Här ligger sektionerna utanför så att konstruktionen saknar köldbryggor, det förlänger odlingssäsongen.
Så mycket kostar ett tunnelväxthus
Tunnelväxthus med kanalplast går på ungefär 600 kronor per kvadratmeter yta och Johan räknar med att deras kanalplastväxthus har en livslängd på minst 30 år.
Tunnelväxthus klädda med plastfilm blir billigare per kvadratmeter, särskilt om man kommer upp lite i storlek.
Bra plastfilm är skillnaden
Gjordnära i Lindesberg säljer plastfilmsklädda tunnelväxthus. Daniel Sjöstrand på Gjordnära räknar med ungefär 450 kronor per kvadratmeter för ett mindre tunnelväxthus med plastfilm. Kvadratmeterpriset sjunker sedan när man går upp i storlek, till exempel kan ett 90 kvadratmeter stort växthus ha ett kvadratmeterpris på knappt 400 kronor.
– Våra växthus passar kanske bäst för den som vill odla 50 tomatplantor i stället för 5. Plastfilmsväxthusen är också lätta att flytta och bygga ut, säger Daniel.
Tunnelväxthus med plastfilm har tidigare haft dåligt rykte. Den stora skillnaden i dag är plastens kvalitet.
– Det finns fortfarande riktigt dålig växthusplast på marknaden som inte håller måttet. Vår plast är tillverkad av flera lager plast och har en UV-stabilisering. Vi räknar med att den håller 5-10 år.
Mindre skador kan repareras med en särskild tejp och när det blir dags att byta kostar ny plast cirka 2 500 kronor.
Gjordnäras växthus byggs på en svensktillverkad stomme av galvaniserat stål. De förankras med jordankare eller markplattor medan plasten hålls på plats genom att nederkanten grävs mer i ett smalt dike eller fixeras med sandsäckar.
Gjordnäras storsäljare är ett växthus på 5×9 meter, alltså 45 kvadratmeter.
– Men tänk inte bara på kvadraten, höjden är också viktig. Växthusen med höjd har en större luftvolym som ger ett bättre odlingsklimat, påpekar Daniel.
Skulle du ångra måtten är det lätt att göra huset större.
– Det går bra att skaffa fler bågar om några år om utrymmet inte räcker till. Det blir snabbt fler kvadrat.
Smarta tips för tunnelväxthus
Ring kommunen
Behövs bygglov eller inte? Svaret är kanske. Det skiljer sig mellan olika kommuner, särskilt om växthuset är lätt att flytta. Ring först och kontrollera vad som gäller.
Håll koll på plasten
En bra början är att kontrollera var plasten är tillverkad. Plast som tillverkas i Europa har oftast bättre hållbarhet. Fråga också ut tillverkaren noga om hur plasten är beskaffad och vilket UV-skydd den har.
Välj inte för litet
Oavsett material är en för liten luftvolym knepig att hantera. Växthuset blir ofta för hett när solen ligger på. Minst 10 kvadratmeter brukar rekommenderas.
Glöm inte volymen
Högt i tak och ståhöjd ända ut i kanterna ger mer rum för växter och stabilare temperatur.
Anpassa efter vädret
Kontrollera vad växthuset tål när det gäller snölast och vindstyrka. Tänk också på att tunnelväxthus men plastfilm helst ska hållas snöfria för att hålla länge.
Vårda materialen
Följ noga råden för hur skador ska lagas och materialen behandlas medan du bygger. Och säger nån att du inte behöver försegla ändarna på kanalplasten så är de inte seriösa. Kanalplast utan försegling får insidan full med skräp, damm och gröna alger.
Håll huset rent
UV-skydd i såväl kanalplast som plastfilm fungerar lite som en billack. Smuts nöter på skyddet och får det att åldras i förtid. Håll plasten men rengör försiktigt, inga hårda borstar som repar.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.