Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 29 april 2021

Tunnelväxthus - allt du behöver veta

Många kvadratmeter för en mindre peng och lätt att flytta. Tunnelväxthusen vinner mark, särskilt hos odlare som vill odla mer ätbart.

 Tunnelväxthuset Växa från Gjordnära smälter in bland pallkragarna i en odlarträdgård.
Tunnelväxthuset Växa från Gjordnära smälter in bland pallkragarna i en odlarträdgård. FOTO: Gjordnära

Vänta inte för länge om du funderar på att skaffa ett tunnelväxthus. Priserna är på väg upp.

– Vi börjar se en brist på material på marknaden och det kommer att påverka priserna, säger Johan Johansson.

Han jobbar på företaget Grohus i Gällstad som specialiserat sig på tunnelväxthus klädda med kanalplast.

Så fungerar ett tunnelväxthus

 Modellen Oden 300 från Grohus passar den som vill odla mycket och kanske mer nästa år. Med fler sektioner blir huset större.
Modellen Oden 300 från Grohus passar den som vill odla mycket och kanske mer nästa år. Med fler sektioner blir huset större. FOTO: Grohus
 Johan Johansson, Grohus.
Johan Johansson, Grohus. FOTO: Grohus

Växthusen utgår från profiler i galvaniserat stål, halvcirkelformade eller med nock. Utanpå dem sätts sektioner av kanalplast. Växthuset fixeras i marken med jordankare som grävs ner. Valet av storlek är inte permanent, det går att bygga ut med fler sektioner.

Kanalplasten gör växthusen extra tåliga mot hårda vindar och snölast. Ett rundat hus klarar från 180 kilo snölast per kvadratmeter. De båtformade med nock ända upp till 450 kilo.

– Om man ska generalisera är vår typiske kund någon som börjat med växthus men vill skala upp och börja odla mera. Storsäljaren är en Oden 300 på 18 kvadratmeter, berättar Johan.

Därför är tunnelväxthus bättre för växterna

 Många tunnelväxthus blir hönshus under vintern. Sprättat och klart för odling till våren i en tunnel från Grohus.
Många tunnelväxthus blir hönshus under vintern. Sprättat och klart för odling till våren i en tunnel från Grohus. FOTO: Grohus

Den som står och väger mellan att välja ett vanligt växthus och ett tunnelväxthus kan tänka på växterna.

– Glas är ju snyggare men egentligen det sämsta man kan ha för växternas skull. Det blir lätt för hett i solen och måste skuggas, kanalplasten har inte det problemet. Våra tunnelväxthus ger dessutom en längre odlingssäsong.

I traditionella växthus sitter kanalplasten infälld i metallstommen. Här ligger sektionerna utanför så att konstruktionen saknar köldbryggor, det förlänger odlingssäsongen.

Så mycket kostar ett tunnelväxthus

Tunnelväxthus med kanalplast går på ungefär 600 kronor per kvadratmeter yta och Johan räknar med att deras kanalplastväxthus har en livslängd på minst 30 år.

Tunnelväxthus klädda med plastfilm blir billigare per kvadratmeter, särskilt om man kommer upp lite i storlek.

Bra plastfilm är skillnaden

 Daniel Sjöström, Gjordnära.
Daniel Sjöström, Gjordnära. FOTO: Gjordnära

Gjordnära i Lindesberg säljer plastfilmsklädda tunnelväxthus. Daniel Sjöstrand på Gjordnära räknar med ungefär 450 kronor per kvadratmeter för ett mindre tunnelväxthus med plastfilm. Kvadratmeterpriset sjunker sedan när man går upp i storlek, till exempel kan ett 90 kvadratmeter stort växthus ha ett kvadratmeterpris på knappt 400 kronor.

– Våra växthus passar kanske bäst för den som vill odla 50 tomatplantor i stället för 5. Plastfilmsväxthusen är också lätta att flytta och bygga ut, säger Daniel.

 Här syns det vad lite takhöjd kan göra. Stor luftvolym i Gjordnäras tunnelväxthus ger bättre odlingsklimat.
Här syns det vad lite takhöjd kan göra. Stor luftvolym i Gjordnäras tunnelväxthus ger bättre odlingsklimat. FOTO: Gjordnära

Tunnelväxthus med plastfilm har tidigare haft dåligt rykte. Den stora skillnaden i dag är plastens kvalitet.

– Det finns fortfarande riktigt dålig växthusplast på marknaden som inte håller måttet. Vår plast är tillverkad av flera lager plast och har en UV-stabilisering. Vi räknar med att den håller 5-10 år.

Mindre skador kan repareras med en särskild tejp och när det blir dags att byta kostar ny plast cirka 2 500 kronor.

 Dörrar och vädringsfönster i Gjordnäras hus byggs av trä. Lätt och flexibelt.
Dörrar och vädringsfönster i Gjordnäras hus byggs av trä. Lätt och flexibelt. FOTO: Gjordnära

Gjordnäras växthus byggs på en svensktillverkad stomme av galvaniserat stål. De förankras med jordankare eller markplattor medan plasten hålls på plats genom att nederkanten grävs mer i ett smalt dike eller fixeras med sandsäckar.

Gjordnäras storsäljare är ett växthus på 5×9 meter, alltså 45 kvadratmeter.

– Men tänk inte bara på kvadraten, höjden är också viktig. Växthusen med höjd har en större luftvolym som ger ett bättre odlingsklimat, påpekar Daniel.

Skulle du ångra måtten är det lätt att göra huset större.

– Det går bra att skaffa fler bågar om några år om utrymmet inte räcker till. Det blir snabbt fler kvadrat.

Smarta tips för tunnelväxthus

 Tunnelväxthusen från företaget Norhage har en stomme av trä. Bågarna limmas av björkplywood och furu.
Tunnelväxthusen från företaget Norhage har en stomme av trä. Bågarna limmas av björkplywood och furu. FOTO: Norhage

Ring kommunen

Behövs bygglov eller inte? Svaret är kanske. Det skiljer sig mellan olika kommuner, särskilt om växthuset är lätt att flytta. Ring först och kontrollera vad som gäller.

Håll koll på plasten

En bra början är att kontrollera var plasten är tillverkad. Plast som tillverkas i Europa har oftast bättre hållbarhet. Fråga också ut tillverkaren noga om hur plasten är beskaffad och vilket UV-skydd den har.

Välj inte för litet

Oavsett material är en för liten luftvolym knepig att hantera. Växthuset blir ofta för hett när solen ligger på. Minst 10 kvadratmeter brukar rekommenderas.

Glöm inte volymen

Högt i tak och ståhöjd ända ut i kanterna ger mer rum för växter och stabilare temperatur.

Anpassa efter vädret

Kontrollera vad växthuset tål när det gäller snölast och vindstyrka. Tänk också på att tunnelväxthus men plastfilm helst ska hållas snöfria för att hålla länge.

Vårda materialen

Följ noga råden för hur skador ska lagas och materialen behandlas medan du bygger. Och säger nån att du inte behöver försegla ändarna på kanalplasten så är de inte seriösa. Kanalplast utan försegling får insidan full med skräp, damm och gröna alger.

Håll huset rent

UV-skydd i såväl kanalplast som plastfilm fungerar lite som en billack. Smuts nöter på skyddet och får det att åldras i förtid. Håll plasten men rengör försiktigt, inga hårda borstar som repar.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen