Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 26 november 2018

Tusental namnunderskrifter i protest mot försämrad snöröjning

Missnöjet med Trafikverkets skärpta regler för plogning av privata vägar växer. Nu är namnunderskrifterna mot reglerna uppe i drygt 1 200. Under de senaste dagarna har det kommit hundra nya namn per dag.

 Det har blivit både svårare och dyrare att beställa snöröjning av privata entreprenörer det senaste året.
Det har blivit både svårare och dyrare att beställa snöröjning av privata entreprenörer det senaste året. FOTO: IBL

Gunnevi Näslund från byn Grönfjäll i Vojmådalen i Vilhelmina kommun har själv varit plogbilschaufför. Nu har hon startat en namninsamling och fått in över 1 200 namnunderskrifter på nätet i protest mot att Trafikverket håller hårdare i sina pengar till enskilda vägar.

Nära 200 av underskrifterna kommer från Vilhelmina kommun, nästan 90 från Umeå och 55 från Lycksele – alla orter i Västerbottens län. Men även personer i Stockholm och Göteborg har skrivit på uppropet.

”Miljöovänligt och dyrt”

– Vi vill ha en återgång till den gamla plogsvängen då entreprenörerna kunde ploga de allmänna och enskilda vägarna samtidigt för det finns inget hinder för det. Nu blir det istället miljöovänligt och fruktansvärt dyrt då plogbilarna måste köra samma sväng flera gånger utan anledning, säger Gunnevi Näslund till SVT Nyheter Västerbotten.

Anledningen till att det blivit både svårare och dyrare att beställa snöröjning av privata entreprenörer det senaste året sägs vara att Trafikverket skärpt reglerna.

– Egentligen fanns de nog sedan tidigare, men nu har någon person på Trafikverket upptäckt reglerna och följer dem slaviskt, säger Mikael Näslund, regionsansvarig för REV i norra Sverige.

Läs också: Trafikverket om kritiken angående snöröjning

Inget lokalt problem

Gunnevi Näslund undrar vad som händer om någon blir sjuk och behöver ambulans eller hur det går med alla företag som behöver leveranser och post, och stugägare som inte kommer fram till sina stugor.

– Vi som bor där kan ju flytta, för det är väl så man tänkt. Men det här är alltså inget lokalt problem utan landsomfattande, skriver hon i sitt upprop.

Läs också: Snöröjning av enskilda vägar kan bli stort problem

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen