Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 1 april 2022

TV-profilen Anne Lundberg: "Jag är egentligen en riktig lantis"

TV-profilen och programledaren Anne Lundberg har hela Sverige och världen som arbetsfält. Men bäst trivs hon på landet hemma vid den skånska sydkusten. Det är där hon laddar både sina egna och elbilens batterier.

KAMPANJ: Börja prenumerera – Erbjudande till dig som följer Land.se

 Med fötterna fast förankrade i den skånska myllan. Anne Lundberg kallar sig själv en riktigt lantis och stortrivs i byn mellan Trelleborg och Ystad.
Med fötterna fast förankrade i den skånska myllan. Anne Lundberg kallar sig själv en riktigt lantis och stortrivs i byn mellan Trelleborg och Ystad. FOTO: Stefan Lindblom/Helsingborgs-Bild

Det blåser in fuktiga och milda februarivindar från havet några kilometer bort när den folkkära programledaren Anne Lundberg går en runda i sin trädgård och tittar till sina solcellspaneler.

– Just i dag producerar den kanske inte så mycket, säger hon och tittar upp i den grå skyn. Men på årsbasis ger min solcellsanläggning 18 000 kWh per år, säger hon.

På gårdsplanen utanför hennes hus i en liten by mellan Trelleborg och Ystad står en av orsakerna till att hon för ett par år sedan investerade i solcellsanläggningen – hennes guldglänsande elbil.

– Sedan jag skaffade den har jag ändrat min körstil. Nu strävar jag efter att komma så långt som möjligt på en laddning och det har inneburit att jag har sänkt hastigheten något.

Egenproducerad el

 Anne Lundberg har 42 solcellspaneler i sin anläggning i trädgården. Den ger 18 000 kWh om året.
Anne Lundberg har 42 solcellspaneler i sin anläggning i trädgården. Den ger 18 000 kWh om året. FOTO: Stefan Lindblom/Helsingborgs-Bild

Dessutom är det inte så dumt att få egenproducerad el till huset.

– Men liksom alla andra har jag den här vintern drabbats av dyra elräkningar, säger hon.

Anne Lundberg är just nu aktuell med 33:e säsongen av långköraren ”Antikrundan” i SVT och samtidigt har hon och Gert Wingårdh in i det sista arbetat med inslagen till tittarsuccén ”Husdrömmar” som började sändas i februari.

Men den här fredagen har hon inte kalendern fullbokad och hon har därför möjlighet att träffa Lands utsända för en intervju i sitt hem på den skånska landsbygden.

– Jag gillar tidningen Land, säger hon. Det är den som mina grannar här i byn prenumererar på.

Gammal lärarbostad

 SOL-EL. "Det känns skönt att kunna ”tanka” gratis när solen skiner", säger Anne Lundberg och laddar sin guldglänsande elbil.
SOL-EL. "Det känns skönt att kunna ”tanka” gratis när solen skiner", säger Anne Lundberg och laddar sin guldglänsande elbil. FOTO: Stefan Lindblom/Helsingborgs-Bild

I en gammal lärarbostad i närheten av Skivarp har den prisade programledaren bott sedan slutet av 90-talet. Hon flyttade hit från Stockholm i samband med att hon och hennes tidigare man Klas Sundkvist fick jobb på Sveriges Television i Malmö.

– Jag väntade min yngsta son Oscar när vi flyttade till Skåne. Jack var några år gammal. Jag hade en kompis som bodde i byn och när vi såg det här huset föll vi för det direkt, berättar hon.

Efter många år i Stockholms innerstad och jobb på nyhetsprogrammet Rapport kände hon en längtan ut på landet. På sätt och vis var det som att komma hem för henne.

– Jag är egentligen en riktig lantis, säger hon med ett skratt. Jag har alltid bott i mindre samhällen på landsbygden och när jag var yngre var jag en riktig hästtjej.

Flyttade ofta

 Stövlar på! Anne på trappan till sitt hus, som är omgivet av leriga åkrar så här års.
Stövlar på! Anne på trappan till sitt hus, som är omgivet av leriga åkrar så här års. FOTO: Stefan Lindblom/Helsingborgs-Bild

Anne Lundberg är född i Olofström i Blekinge, men de första åtta åren av sitt liv flyttade hon ofta eftersom hennes pappa, som var ekonom, bytte arbetsgivare.

– Jag har bland annat bott i Häljarp utanför Landskrona och i Vittsjö i norra Skåne där pappa var anställd av speltillverkaren Alga. När jag var åtta år kom vi till Skurup och det var där som jag var medskötare och fodervärd för en häst.

Efter gymnasiet i Ystad flyttade hon till Göteborg där hon gick på Journalisthögskolan. Efter en kortare sejour som redigerare på tidningen Arbetet i Malmö gick hon till SVT i Umeå där hon arbetade med Nordnytt och tillsammans med Sverker Olofsson på konsumentmagasinet Plus.

– Jag har bott i Göteborg, Umeå och Stockholm, men jag måste säga att jag trivs bäst här på den skånska landsbygden. Jag känner mig mer ledig när jag kommer hit efter jobbet och jag tycker om att kunna gå ut och sätta mig i trädgården med en kopp kaffe.

Stortrivs med Antikrundan

 Här i den gamla lärarbostaden på den skånska landsbygden känner Anne att hon har hittat hem.
Här i den gamla lärarbostaden på den skånska landsbygden känner Anne att hon har hittat hem. FOTO: Stefan Lindblom/Helsingborgs-Bild

Kärleken till landsbygden är också en av anledningarna till att hon stortrivs med Antikrundan som hon nu har varit programledare för i 22 år. Hon tog över efter Jesper Aspegren.

– Det fantastiska med Antikrundan är att vi åker runt i hela Sverige och därmed får ta del av de lokala skillnaderna som finns när det gäller allmogemöbler och hembygdskonst. Oftast är det på mindre orter som Håbo eller Kungsbacka vi gör inspelningarna.

Genom åren har det blivit många oförglömliga värderingar, så många att Anne har svårt att rangordna dem.

– Det jag brinner för är framför allt besökarnas berättelser, som till exempel att de kan berätta att deras mormor alltid sa att de skulle vara rädda om ett speciellt skrin. Det behöver inte vara särskilt värdefullt, men det har ett stort affektionsvärde.

Läs också: Antikrundan 30 år: Här är de oförglömliga fynden

Sverigeturné i sommar

 I 22 år har hon varit programledare för SVTs Antikrundan, här en bild från 2017i Sofiero med Knut Knutsson.
I 22 år har hon varit programledare för SVTs Antikrundan, här en bild från 2017i Sofiero med Knut Knutsson. FOTO: Stefan Lindblom/Helsingborgs-Bild

I sommar ger hon sig ut på Sverigeturné igen tillsammans med Antikrundans experter för inspelningarna av den 34 säsongen och Anne har inga planer på att sluta som programledare.

– Vi är som ett resande teatersällskap och har mycket roligt tillsammans. Vi träffas under ett par veckor i slutet av varje sommar och vi känner varandra väl vid det här laget. En handfull experter som Knut Knutson och Anette Granlund har varit med sedan starten.

Av samma anledning tycker hon mycket om Husdrömmar som hon tog över som programledare för efter Pernilla Månsson Colt för några år sedan.

Gillar gamla hus

Hon gillar att göra programmet eftersom hon både är inredningsintresserade och tycker om gamla hus.

– I det programmet får jag, liksom i Antikrundan, möta vanliga, engagerade människor som ofta är bosatta på landsbygden.

– Dessutom tycker jag om att arbeta med passionerade människor, som Knut Knutson i Antikrundan, Gert Wingårdh i Husdrömmar, kocken German Zamudio i Landgång och Paul Svensson som jag gjort flera matlagningsprogram tillsammans med.

Något eget nytt husprojekt är dock inte aktuellt för Anne. Hon och maken Stefan Lindfors bor växelvis i hennes hus i Skåne och i hans lägenhet på Söder i Stockholm.

– Men man vet aldrig vad som väntar i framtiden när våra barn har flyttat hemifrån, säger hon.

Tyckte du om den här artikeln? Prenumerera på Land

Bor i gammal lärarbostad

Namn: Anne Lundberg.

Ålder: 55 år.

Yrke: Journalist.

Familj: Maken Stefan Lindfors (sedan 2019), sönerna Oscar, 23 år, och Jack, 25 år, och Stefans döttrar Julia, 24 år, och Olivia, 21 år.

Bor: I en gammal lärarbostad nära Skivarp mellan Trelleborg och Ystad. Lägenhet i Stockholm.

Aktuell: Leder just nu Antikrundan och Husdrömmar i SVT. Har tre gånger vunnit Kristallen som ”Årets kvinnliga programledare”. Vann frågesportprogrammet På spåret 2007 tillsammans med Johan Wester.

Annes 7 favorituppdrag på TV

1. Himlen kan vänta

Ett TV-program i åtta delar som handlade om fem unga människor som drabbas av en livshotande sjukdom. Sändes i SVT hösten 2008.

2. En andra chans

Ett TV-program om fyra unga människor som drabbats av allvarliga olyckor. Sändes i tio avsnitt i SVT 2011.

3. Landgång

Ett av de program jag gillat mest själv”. Anne Lundberg följde med kocken German Zamudio i fartygsmiljö runt hela världen. Sändes 2006-2007.

4. Sommarkväll med Anne Lundberg

En talkshow som sändes från Ystad och Malmö 2009, 2010 och 2013.

5. Paul Svensson

Alla program jag har gjort tillsammans med kocken Paul Svensson”.

6. Husdrömmar

Som jag lett med Gert Wingårdh sedan 2019.

7. Antikrundan.

Anne blev programledare efter Jesper Aspegren 2001.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen