Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 9 april 2019

Två berättelser av Astrid Lindgren blir nya bilderböcker

17 år efter Astrid Lindgrens död ges två nya bilderböcker med text av den älskade barnboksförfattaren nu ut.

 Astrid Lindgrens vaggvisa ”Alla ska sova” och berättelsen ”Ett litet djur år Pelle” har bildsatts och ges nu ut som två nya böcker.
Astrid Lindgrens vaggvisa ”Alla ska sova” och berättelsen ”Ett litet djur år Pelle” har bildsatts och ges nu ut som två nya böcker. FOTO: Mary Evans/AF Archive

Alla ska sova heter vaggvisan som Astrid Lindgren skrev till filmen Alla vi barn i Bullerbyn år 1986.

Nu har konstnären och illustratören Marit Törnqvist bildsatt vaggvisan och ger ut den som bilderbok genom Rabén & Sjögren förlag.

Läs också: Astrid Lindgren-filmerna – då utspelar de sig

Stillsam vaggvisa

 Martit Törnqvist har illustrerat ”Alla ska sova”.
Martit Törnqvist har illustrerat ”Alla ska sova”. FOTO: Rabén & Sjögren förlag

”När man förväntar sig i en vaggvisa att zooma in på barnet, göra världen liten, väljer Astrid att göra motsatsen. Hon zoomar ut och visar barnen allt, det är hennes berättarperspektiv som stämmer så fint med mitt eget”, säger Marit Törnqvist i ett pressmeddelande från förlaget.

Marit Törnqvist har tidigare bland annat illustrerat Astrid Lindgrens saga Sunnanäng och arbetat med scenografin till sagotåget på författarens temavärld Junibacken.

Handlar om Saltkråkans Pelle

 Maria Nilsson Thore har illustrerat ”Ett litet djur åt Pelle”.
Maria Nilsson Thore har illustrerat ”Ett litet djur åt Pelle”. FOTO: Rabén & Sjögren förlag

Ett litet djur åt Pelle ges ut genom samma förlag och är en berättelse baserad på ett kapitel ur boken Vi på Saltkråkan av Astrid Lindgren.

En av Sveriges mest kända barnboksillustratörer Maria Nilsson Thore har bildsatt den äventyrliga berättelsen om hur Pelle och Tjorven ror med en eka till grannön för att köpa en kanin.

”Det var noll tvekan, det är ju Astrid Lindgren! Jag fick dessutom fria händer att skissa karaktärerna”, säger hon i samma pressmeddelande.

Två olika bildspråk

Den tonsatta versionen av Alla ska sova framfördes på Astrid Lindgrens begravning 2002. Den är en rofylld berättelse om den svenska sommarkvällens skymning. Bildspråket i boken är stillsamt sagolikt och går i dova färger.

Ett djur åt Pelle är en lekfull färgglad bok med komiskt anslag.

Böckerna släpps i april respektive juni.

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen