Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 5 oktober 2017

Tvist om uppsägningar när myndigheter flyttar

Regeringen har fattat beslut om en rad omlokalisering av myndigheter till orter runt om i landet. Men frågan kvarstår om vad ska hända med de som redan är anställda – i dag lyfts frågan i Arbetsdomstolen efter att facket inlett en stämning mot staten.

FOTO: Mostphotos

Regeringen har fattat beslut om flertalet omlokaliseringar av myndigheter från Stockholm till andra delar av landet.

Så sent som i slutet på augusti fattade regeringen beslut om att sju myndigheter ska lämna Stockholm och placeras på andra orter och beslut om fler omlokaliseringar har utlovats av civilminister Ardalan Shekarabi (S).

Anställda kan tvingas att följa med

Vissa tycker att det är positivt att jobb sprids i landet men för de som är anställda på myndigheterna i dag är det oklart vad som kommer hända med dem.

Staten anser att de är skyldiga att följa med till den nya orten annars måste de säga upp sig.

I dag lyfts frågan i Arbetsdomstolen eftersom de fackliga organisationerna ST och Jusek bestämt sig att stämma staten.

Läs också: Landsbygden har sagt sitt: Så tycker vi om förslaget till ny landsbygdspolitik

Saknar ort i anställningsavtalet

Dagens mål gäller sju medarbetare på Fastighetsmäklarinspektionen som kommer att flyttas från Stockholm till Karlstad i december.

Från statens sida anser man att medarbetarnas arbetsskyldighet kvarstår när myndigheten flyttar eftersom det inte framgår anställningsort i anställningsavtalen, vilket facket anser orimligt.

– Om det förväntas, om jag tar en anställning på en statlig myndighet, att jag ska följa med och vara arbetsskyldig någon annanstans i landet, då ska det vara uttalat mellan parterna. Nu är det ganska många myndigheter som ska flyttas och då är det här en fråga som får större betydelse, säger Lena Emanuelsson på Jusek till Sveriges radio.

Läs också: Hundratals nya jobb runt om i Sverige när myndigheter flyttar

Viktigt avgörande

Om Arbetsdomstolen väljer att gå på fackets linje måste staten betala uppsägningstid till de anställda vilket innebär en större kostnad än om de anställda själva säger upp sig. Eftersom staten kan komma att ha flera liknande fall framöver är det en viktig dom.

För de enskilda innebär en uppsägning från arbetsgivaren i stället för en egen uppsägning skillnad i både rätten till uppsägningstid med lön och omfattningen av A-kassan.

Läs också: Krönika: Stopp på den statliga flyttkarusellen?

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen