Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 19 februari 2016

Umeå ska sköta halva Sveriges polisärenden

Bor du i norra delen av landet och behöver hjälp av polisen? Vänd dig till Umeå. Om några månader ska ledningscentralen där sköta alla larm i Norrland.

Bild 1/2 FOTO: Danielle Dahlström
Bild 2/2

Den som söker polisen och bor i norra delen av landet kommer vara tvungen att vända sig till nya ledningscentralen i Umeå från och med maj. Då läggs ledningscentralerna i Östersund, Sundsvall, Luleå och den gamla i Umeå ned, rapporterar SVT Västerbotten.

karta1-ny-webb
Från och med maj kommer de rödmarkerade länens polisärenden att kopplas till polisens nya ledningscentral i Umeå.

 

Den nya ledningscentralen i Umeå blir regional och ska enligt SVT Västerbotten ta hand om blåljusärenden. Ärenden som bortsprungna hundar och stulna cyklar ska hamna hos polisens kontaktcenter i Luleå/Boden.

– Vi kommer att klara det här bra med våra 100 anställda, men det är klart att det är 55 procent av landets yta, 44 kommuner och 880 000 invånare, säger Benny Rinnström, chef för den nya ledningscentralen i Umeå, till SVT.

Men om tekniska problem skulle uppstå för ledningscentralen i Umeå ska Stockholmspolisen sköta alla larm från Riksgränsen till Sveg.

karta-over-riksgransen-sveg

Fjällräddare har också framför kritik om att polisen skulle kunna ringa fel och folk dö på fjället när ledningscentralen styrs från Umeå.

– Vi förstår kritiken, men vi har en bra organisation och bra uppdaterade kontakter med fjällräddningen, och dessutom bra kartmaterial, så det kommer nog att fungera, säger Benny Rinnström till SVT.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen