Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 21 juli 2019

Umeådottern Lisa Miskovsky är sommarpratare i P1

Hon är en av få svenska artister som inte bytte sin hemstad mot storstadens alla möjligheter.

I Sommar i P1 berättar Lisa Miskovsky om uppväxten på landet utanför Umeå och den utmanande relationen med sin 11-åriga dotter.

 Lisa Miskovsky är en av Sveriges Radios 58 sommarvärdar 2019.
Lisa Miskovsky är en av Sveriges Radios 58 sommarvärdar 2019. FOTO: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Lisa Miskovsky, 44, slog igenom med sitt självbetitlade debutalbum 2001 och är känd för låtar som ”Lady Stardust” och ”Still alive”. Sedan dess har hon turnerat världen över med sin musik, släppt fem album och skrivit låtar till världsartister.

Premiär i Sommar i P1

Efter ett sju år långt uppehåll släppte hon i år ny musik och i sommar pratar hon för första gången i Sommar i P1.

– Jag fick frågan för många år sedan, i början av min karriär, men jag kände att jag inte hade så mycket att säga annat än att berätta hur turnébussen såg ut och hur flygplatserna var konstruerade. Men jag har tänkt på det där de senaste åren och känt att det har växt fram mer och mer, som en önskan nästan, säger Lisa Miskovsky när Land träffar henne under SR:s presentation av sommarvärdarna i juni.

Läs också: Därför sålde Ernst villan i Toscana: ”Det förtog litegrann av glädjen”

Sommarpratar i P1 om sin dotter

Det som Lisa Miskovsky ville prata om behövde ett godkännande – från hennes 11-åriga dotter.

– Min ena dotter lever i sin egen värld och det har tagit mig tid att försöka förstå våra olika perspektiv på världen. Hon har inte varit bekväm att prata om det, medan jag har känt att det vore fint att få prata om vår relation. Det öppnades upp i våras och två månader senare ringde Sveriges Radio, berättar Lisa Miskovsky.

I hennes Sommar i P1 kommer hon dela med sig av resan hon har gjort med sin dotter.

– Den har varit otroligt stark och känslosam. Jag ser på världen med annorlunda ögon i dag och det har påverkat mig mycket i mitt musicerande och som människa.

Uppväxten på landet

Lisa Miskovsky växte upp i Holmsund, tre mil utanför Umeå – något som också kommer att få ta plats i programmet.

– Det blir en hel del jämförelser av hur jag växte upp själv och vad man ser i sina egna barn. Jag var väldigt intensiv och hade lätt för att glömma bort allt, när jag gillade någonting så fanns inget annat.

Lisa Miskovsky beskriver sig själv som den udda fågeln under uppväxten.

– Att vara ensam tjej som spelade elgitarr där var lite speciellt. Men otroligt uppmuntrande också. Det fanns inte så mycket roller på landet. Det som fanns, det fanns, och alla var ändå välkomna. Det var väldigt fint att växa upp så.

Läs också: Hela listan: Här är alla sommarpratare i Sommar i P1 2019

Bor kvar i Västerbotten

Även om Lisa Miskovsky är mycket i Stockholm så bor hon fortfarande utanför Umeå med sina två barn.

– Jag bor exakt likadant som när jag växte upp, bara tre mil söder om Umeå i stället. Jag har återvänt till det livet, även om jag ibland saknar det sociala i storstaden.

Lisa Miskovsky, 44

Född i Holmsund, bosatt utanför Umeå.

Slog igenom med albumet ”Lisa Miskovsky” som belönades med två Rockbjörnar. Har gett ut ytterligare fem album och skrev musiken till Backstreet Boys hitlåt ”Shape of my heart” år 2000.

Lisa Miskovsky har också varit med i landslaget i snowboard och medverkade som kommentator och programledare under OS i Sotji och Rio de Janeiro.

Lisa Miskovskys sommarprat sänds den 22 juli i Sveriges Radio P1.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs artiklar i säsong

Till toppen