Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 21 april 2016

Underbart söta kycklingar och fantastisk sockerkaka hemma hos familjen Kammeborn

Familjen Kammeborn bor i en gammal trädgårdsmästarbostad där vägen tar slut och där ån möter sjön. De har haft höns i flera år nu och tycker att det inte var speciellt krångligt att skaffa höns.

Bild 1/5 FOTO: Ia Kammeborn
Bild 2/5
Bild 3/5
Bild 4/5
Bild 5/5

Det är vår i trädgården. Överallt blommar det och lärkan drillar över fälten. Hönorna går och sprätter och de både gödslar och luckrar jorden i trädgårdslanden medan de sandbadar och letar efter mask. De nykläckta kycklingarna tumlar runt i ett hav av blå scilla.

Land.se skriver om höns i trädgården.

– Det behöver inte vara så krångligt att skaffa höns, säger Dennis. Jag byggde hönshuset av material som vi hade och av sådant jag hittade. Det känns som en bra form av återbruk.

– Ja, säger Pia, att ha höns är ju ett fint sätt att se på kretsloppet. Vi ger dem våra matrester och de ger oss ägg som vi kan laga ny mat av. Och så är det trevligt att ha höns som går och sprätter i trädgården. De har verkligen alla egna personligheter. Men när vi sätter våra frön och plantor, då får de vara i hönsgården. Annars blir det kackel i grönsakslandet som hos Pettson, skrattar Pia.

Land.se skriver om att ha höns i trädgården.

Kaffet står uppdukat under äppelträdet med en nybakad sockerkaka, gjord på de egna hönornas ägg.

Land.se skriver om att ha höns i trädgården.

– De smakar mycket godare än köpeägg, och så är äggulan så härligt gul. Äggskalen har flera nyanser av brunt och grönt. Pia berättar att familjens höns är uppblandade gamla lantraser men det är lite oklart vilka sorter det är. I vilket fall ser de ut att trivas fint i vårsolen och de vill gärna vara nära familjen när de är ute.

Land.se skriver om att ha höns i trädgården.
Doris, som är ledarhönan, försöker nappa åt sig en bit av den guldgula sockerkakan, men hon får nöja sig med mask som hon hittar i gräsmattan. Kycklingarna har gått till sin mamma som lär dem att hitta mat och akta sig för rovfåglar. Medan vi dricker kaffe sandbadar både tuppar och hönor i den varma vårsolen intill husväggen.

Land.se skriver om att ha höns i trädgården.

Om Kammebornia

 • Dennis och Pia Kammeborn är konstnärer och de bor med fyra barn i en trädgårdsmästarbostad från 1800-talet.
 • De har grundat ett eget kungarike som de kallar för Kammebornia. De vill att världen ska vara lite godare och lite lekfullare.
 • Kammebornia handlar om alla människors rätt att leva i sina egna sagor och vara kungar och drottningar i sina egna liv.
 • Pia bloggar om livet i Kammebornia på kammebornia.se. Där skildras livet på landet i filosofiska vardagsbetraktelser med inriktning på recycling, odling, matlagning, trädgård och familjeliv.
 • Läs mer på kammebornia.se
 • Vem får ha höns i trädgården?

  För att få ha höns inom detaljplanerat område krävs tillstånd, men de lokala miljöföreskrifterna kan skilja sig åt mellan olika kommuner. Skicka efter en anmälningsblankett från ditt miljökontor. Tillstånd kan vara förenat med avgift.

  Källa: Höns av Karin Neuschütz & Kristina Odén

  Kammebornias sockerkaka med ägg från egna höns

  100 g smör
  3 ägg
  2 ½ dl socker
  2 ½ dl vetemjöl
  1 tsk bakpulver
  Gör så här:
  Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en sockerkaksform.
  Smält smöret. Vispa ägg och socker till en fluffig smet.
  Blanda vetemjöl och bakpulver och sikta ner i smeten. Vänd ner det med en slickepott och tillsätt det smälta smöret. Rör till en slät smet och häll den i formen.
  Grädda i ca 35 minuter i 175 grader

  Land.se skriver om att ha höns i trädgården

  Gör som 60 000 andra!

  Missa inte Lands nyhetsbrev

  Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

  Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

  Populära ämnen på Land.se

  Missa inte vår webbshop

  Lär dig i din takt

  Upptäck nya platser med

  Läs artiklar i säsong

  Till toppen