Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 14 december 2017

Undvik fällorna – så handlar du säkert på nätet

Varor som inte dyker upp, varor med farliga ämnen, företag som inte går att nå. Riskerna med näthandel från utländska sajter är flera. Så här gör du för att handla smartare.

 Det kan vara värt besväret att ta sig lite extra tid innan
Det kan vara värt besväret att ta sig lite extra tid innan FOTO: Mostphotos

Mer än en fjärdedel av de svenska julklapparna köps på nätet i år – och inte minst ökar handeln från länder utanför EU. Via kinesiska sajter som Wish och Alibaba kommer just nu över 160 000 försändelser varje dag till Sverige.

Men det finns uppenbara fällor i näthandelsdjungeln. Här är några råd att tänka på innan du klickar hem dina varor från en sajt utanför EU.

Gör grundkollen

• Kontrollera företaget bakom sajten ordentligt innan du beställer. Finns kontaktuppgifter så att du vet vart du ska vända dig med frågor eller klagomål? Gör gärna en sökning på företaget för att se vad andra kunder skriver om sina erfarenheter av att handla där.

• Försäkra dig om att det finns en säker betalningslösning på sajten.

• Betala med kreditkort eller via faktura. Då har du ett starkare skydd om varan inte dyker upp eller om det är fel på den.

Kan du ångra dig?

Det är alltid en större risk att handla från företag utanför EU eftersom vår konsumentlagstiftning inte gäller där. Inom EU finns till exempel en lagstadgad ångerrätt på 14 dagar. Handlar du utanför EU kan du inte förutsätta att du har rätt att returnera varan och få pengarna tillbaka. Läs det finstilta på sajten du handlar från.

Se upp för kopior och skräp

Den märkesjacka du fyndat kan mycket väl vara en billig kopia – som du i själva verket betalar dyrt för. Eller så motsvarar varan inte dina förväntningar på andra sätt. Ta reda på mer om varan och läs recensioner från andra kunder.

Läs också: Första bilen kan vara en skuldfälla

Är varan säker?

Än så länge är det oklart hur vanligt det är att varor vi köper från utländska plattformar innehåller skadliga ämnen. Men klart är att dessa företag inte alls omfattas av den strikta produktsäkerhetslagstiftning som finns inom EU. Det är alltså upp till var och en att hålla koll på att varan är säker, vilket inte är så lätt alla gånger. Frida Ramström på Kemikalieinspektionen ger några exempel på förbjudna ämnen som Kemikalieinspektionen träffar på i produkter tillverkade utanför EU:

• Bly, kadmium och nickel i smycken

• Mjukgörare, ftalater, i mjuka plastleksaker

• Förbjudna tungmetaller och flamskyddsmedel i elektronikvaror.

Nästa år kommer Kemikalieinspektionen närmare att utreda förekomsten av förbjudna ämnen i direktimporterade varor.

– Vi ser de nya shoppingvarorna som ett stort problem eftersom vi inte har några befogenheter att ställa krav på företag utanför Sverige, säger Frida Ramström.

Det finns även andra säkerhetsaspekter att ta hänsyn till. I EU-kommissionens varningssystem Rapex finns en lista med farliga produkter. OECD har också en lista över återkallade produkter i hela världen.

Till vilket pris är varan tillverkad?

Bristerna i lön och fysisk arbetsmiljö är stora inom den kinesiska tillverkningsindustrin, där många av de produkter som e-handlas just nu tillverkas. Fria fackföreningar är inte tillåtna. Större, etablerade företag ställer ibland krav på sina leverantörer och genomför kontroller på plats i fabrikerna, vilket kan ha en positiv effekt. När du köper från exempelvis Wish, direkt från fabrik, kan det vara svårare att veta under vilka arbetsförhållanden din vara har tillverkats.

– Många av sakerna på de här sajterna är ju otroligt billiga. Det kan vara värt att ställa sig frågan varför. Risken är stor att någon annan har fått betala priset, säger Linda Scott Jakobsson, researcher på organisationen Swedwatch.

Som konsument kan du själv ställa frågor till det företag du köper ifrån för att ta reda på mer om hållbarhetsaspekten. Eftersom vissa företag kan vara svåra att komma i kontakt med är det också svårt för konsumenten att göra ett medvetet val.

Läs också: Låt dig inspireras – pepparkakshus i alla de former

Billigt kan bli dyrt

Det pris du betalar när du köper varan kan mycket väl ha ökat rejält när det är dags att hämta ut den. Försändelser för över 1 500 kronor får du betala tullavgift för. Även den svenska distributörens kostnader för tulldeklaration kan tillkomma. Hos Tullverket kan du ta reda på mer om de avgifter som kan tillkomma.

Svensk sajt inte alltid svensk

Den som tror sig handla från ett företag i Sverige kan lätt bli lurad. Många domännamn som slutar med .se tillhör i själva verket ett företag utanför EU. Här är några varningstecken:

• Kontaktuppgifter saknas helt eller går till utländska adresser eller telefonnummer.

• Det finns möjlighet att välja bland olika valutor för betalning.

• Möjlighet finns att välja bland olika språk på sajten.

Källor, utöver de som anges i artikeln: Maria Wiezell, konsumentjuridisk expert på Sveriges konsumenter, Janet Eklund, vägledare på Konsumentverket.

Läs också: EU-kommissionen har startat en kampanj om näthandel. Här hittar du deras åtta tips för säker näthandel.Läs också: Så handlar du närproducerat på nätet

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen