Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 6 december 2017

Därför ska du undvika plastglitter i jul

Visst är det fint med glitter på julkulorna, i hårsprejen och på nyårsstassen. Men hoppa helst över det ändå. Plasten i glittret är farligt för miljön.

 Mikroplasten i glitter är skadligt för miljön och i förlängningen också för oss människor.
Mikroplasten i glitter är skadligt för miljön och i förlängningen också för oss människor. FOTO: Istock

Det glitter vi använder för dekoration består ofta av små plastbitar, mikroplaster, som inte är direkt skadliga för hälsan. Men om de hamnar ute i naturen är det ett problem.

– Plast är väldigt svårnedbrytbart. All plast vi släppt ut i naturen sedan plast började tillverkas finns fortfarande kvar där i någon form, säger Cecilia Hedfors, sakkunnig miljögifter på Naturskyddsföreningen.

Plast i hjärnan

Oavsett ursprunglig form bryts all plast med tiden ner i mindre och mindre fragment. Till slut blir den nanoplast, alltså mycket små plastpartiklar osynliga för blotta ögat. Ju mindre partiklarna är, desto mer påverkar de djur, natur och i förlängningen även människor.

– Vid labbförsök har till exempel forskare i Lund visat att fiskar som ätit plankton med nanoplast får ett förändrat jaktbeteende och minskad aptit. Forskarna hittade också plast i hjärnan på fiskarna, säger Cecilia Hedfors.

Läs också: 5 fula plastvanor du enkelt kan rensa bort

Glitter släpper ifrån sig mikroplast

I dag finns plasten i vårt dricksvatten och i fisk och fågel som vi äter. Möjligen kan vi även få i oss den via växter.

– Kommer plasten ut i naturen förorenar den allt.

Mikroplaster, det vill säga plastpartiklar som är mindre än fem millimeter i diameter, ska man absolut undvika att skölja ut i avloppet. Glitter är en källa till sådana partiklar, men även fleece och andra textilprodukter i plastbaserade syntetmaterial.

– Väldigt många produkter släpper ifrån sig mikroplast, så i relation till exempelvis fleecekläder och fleeceplädar är glitterplasterna inte något jättestort problem, säger Cecilia Hedfors och fortsätter:

– Jag tycker att man ska vara medveten, minska sin plastanvändning och dammsuga innan man våttorkar hemma. Se till att så lite plast som möjligt hamnar i avloppet eller naturen.

Även i kosmetika och hårspay

Plast förekommer inte bara i dekorationsglitter utan även i glittrig kosmetika, som hårspray och läppstift. De produkterna är bäst att undvika eftersom plasten i dem lär åka ut i avloppet så småningom.

Men allt som glittrar är inte plast. En del glimrande kosmetika innehåller mineralet glimmer (mica i innehållsförteckningen).

– Det är en bergart och har troligtvis inte samma skadliga effekt som plast, säger Cecilia Hedfors.

Läs också: Plastbanta: 5 förbrukningsvaror du lätt byter ut

Här kommer 3 råd du kan följa om du vill minska utsläppet av glitter och annan mikroplast:

1. Släng glitter i soporna

Se till att det inte hamnar i naturen för att du själv slänger där (till exempel via en glittersprejad gran) eller sköljer ut det i avloppet.

2. Dammsug noga

Dammsug noga innan du våttorkar efter att glitter spritts på golvet. Eller ta ett fuktigt hushållspapper som du torkar upp glittret med och sedan slänger i soporna. Dammsugaren är en god vän vid alla mikroplaster.

3. Se upp med syntetiska textilier

Tänk på att många andra produkter än glitter släpper ifrån sig mikroplast, till exempel fleeceplädar och fleecekläder. Syntetiska textilier generellt är ett mycket större problem än glitter. Så var medveten och hantera alla plastbaserade produkter på rätt sätt.

Källa: Cecilia Hedfors, Naturskyddsföreningen

Läs också: Plastbanta köket – 10 enkla kom igång-knep

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen