Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 10 oktober 2018

Undvik riskerna! 6 tips på hur du får en säkrare dag på gården

Arbetsskadorna är många. Men det går att skydda sig bra genom att agera rätt. Så här undviker du att skadas inom jord- eller skogsbruket.

 Att arbeta på en gård innebär ofta stress och ensamarbete. Då är det extra viktigt med arbetsmiljön och säkerhet.
Att arbeta på en gård innebär ofta stress och ensamarbete. Då är det extra viktigt med arbetsmiljön och säkerhet. FOTO: Istock

Att jobba förebyggande mot arbetsskador är viktigt inom all branscher. Hos LRF pågår just nu ingen satsning, men det är på gång. I samband med Elmiamässan i slutet av oktober samlas Lantbrukets Arbetsmiljökommitté.

– Då ska vi ta in information om var det behövs insatser. Det ska sedan leda till åtgärder, säger Anders Drottja, arbetsmiljöansvarig på LRF.

Läs också: Slipp ryggvärk i traktorn – expertens bästa tips (LRF Premium)

Många dödsfall

Inom lantbruk och skogsbruk sker det ofta arbetsolyckor och när det gäller dödsfall på arbetsplatser ligger branscherna väldigt högt i statistiken. Men Anders Drottja menar att det går att skydda sig mot många av olyckorna på ett ganska enkelt sätt.

– Det handlar ofta om att göra saker på rätt sätt och att ha tid på sig. Det är inte alltid lätt när det är stressigt, men det är väldigt viktigt, säger han.

Läs också: Drömmen blev sann! Så tog de sig in i lantbruksbranschen (LRF Premium)

Här är Anders Drottjas 6 tips för att få en säkrare arbetsdag:

1. Håll nere stressnivån. Det är lätt att säga, men svårare att göra. Fast det är mycket viktigt och det handlar om att prioritera sin egen säkerhet.

2. Ha genomtänkta regler för djurhantering. Se till att det finns marginaler i det du gör och tänk igenom dina rutiner. Saker kanske behöver ändras även om du aldrig varit med om en olycka.

3. Om du är ensamföretagare – ta hjälp. På större arbetsplatser gör man skyddsronder, ta in någon som kan hjälpa dig att se över dina rutiner. Det är alltid lättare med nya ögon som tittar på hur du jobbar.

4. Se till att hålla rent och ha ordning på alla dina grejer. Det är värt att gå några extra meter och hänga tillbaka verktyg så att du vet var de finns nästa gång. Om du vet var du har dina saker så minskar det stressen och risken för att göra fel.

5. Tumma inte på skyddsanordningar på maskiner. I bland kan det kännas som att de är i vägen men det finns en anledning till att de finns.

6. Se till att gödselbrunnar är väl inhägnade. Det handlar i första hand om säkerheten för djuren eller barn.

Läs också: Experten: Därför är dödsolyckor vanliga bland lantbrukare

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 43 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen