Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 1 december 2017

Undvik straff: lämna in explosiva varor

Regeringen föreslår att det nästa år blir möjligt att lämna in handgranater och andra explosiva varor till polisen, utan att riskera straff.

FOTO: Istock

För första gången utfärdas en amnesti för att göra sig av med tillståndspliktiga explosiva varor, enligt regeringens nya förslag. Tidigare infördes en likartad amnesti för skjutvapen med följden att tusentals vapen lämnades in.

– Förslaget går ut på lagrådsremiss nu och förhoppningen är att det röstas igenom i riksdagen under våren, säger Sofie Rudh, pressekreterare hos justitie- och inrikesminister Morgan Johansson.

Läs också: Vägen är borta – då fick soldaterna gå

Ökat antal handgranater

Enligt Dagens Nyheter har antalet polisärenden där handgranater förekommer stigit från 8 år 2014 till 52 ifjol. Nyligen exploderade en handgranat vid polishuset i Uppsala, där ett antal bilar förstördes men ingen person kom till skada.

– Det här är kopplat till kriminella gäng som generellt har ökad tillgång till vapen som de använder mot varandra och mot rättsväsendet. Vi måste få bort det här från våra gator, säger Morgan Johansson, till Dagens Nyheter.

Läs också: Titta in i Dicks Bewarps fantastiska Vilda Västernkåk i Jämtland!

Farliga att hantera

Biträdande regionpolischefen i Väst, Robert Karlsson, säger till Sveriges Radio att många granater kommer från det forna Jugoslavien och är farliga att hantera.

– Ett stort bekymmer för polisen kommer att bli säkerheten för de anställda som ska hantera dessa, säger han, till Sveriges Radio.

Samtidigt föreslås att straffen höjs för vapenbrott till två års fängelse, vilket även inkluderar sprängämnen och handgranater. Den som påträffas med vapen ska kunna bli automatiskt häktad. Amnestin är tänkt att gälla mellan den 15 oktober 2018 och den 11 januari 2019.

Läs också: Polismyndigheten misslyckas kapitalt med att garantera tryggheten

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen