Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 2 juli

Unga i glesbygd känner sig bortglömda

Unga i glesbygd känner sig lika bortglömda som ungdomar i utsatta områden. Nu vill Johanna Tangnäs från Dalarna att frågan om unga i glesbygd lyfts fram och att samhället tar de unga på allvar.

– Det ska inte kännas som ett misslyckade att bli kvar i en mindre stad, säger hon.

 Unga i glesbygd känner sig bortglömda, det visar en ny rapport.
Unga i glesbygd känner sig bortglömda, det visar en ny rapport. FOTO: iStock

Det är en rapport från MUCF, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällsfrågor, som visar att unga i glesbygd har lägre framtidstro än unga i större städer. De känner sig mindre inkluderade i samhället.

Undersökningen visar att unga i glesbygd och unga i utsatta områden har liknande känslor för sin bostadsort.

– De känner att vuxenvärlden tycker att deras värld är dålig. På glesbygden är det också vanligt att unga tycker att kommunikationer är dåliga och att det ofta saknas en skola där de bor, säger Johanna Tangnäs, ungdomsstrateg i Region Dalarna.

Läs också: Bygdegården satsar stort på e-sport

Riskerar öka avfolkningen

Hon ser också att de här känslorna riskerar att öka på avfolkningen. I Dalarna finns flera glesbygdsområden och man jobbar för att lyfta de här unga och ge de unga en bättre känsla för sin hembygd.

– Vi måste ta vara på de som stannar och ge dem rätt möjligheter. Vi kan inte bara prata om de som flyttar. Jag tror att vi måste inkludera de yngre mer i besluten. Även om det inte blir som de vill kommer de ha en annan förståelse, säger Tangnäs.

Diskussion i Almedalen

Frågorna lyfts under Almedalsveckan på Gotland. Fyra olika seminarier ska beröra ämnet och bland annat finns civilminister Ardalan Shekarabi (S) med i diskussionerna.

– Det ska bli spännande att se vad civilministern säger, vi hoppas att de att här frågorna ska få ta mer plats, säger Tangnäs.

Hon återkommer till vikten av att inkludera de unga och ser det även som en demokratifråga att glesbygden får samma möjligheter som övriga Sverige.

– Vi måste fundera på vad som händer om vi inte inkluderar de unga. Då blir det en grogrund för populism.

Läs också: Krönika – mitt i ingenstans OCH i centrum

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen