Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 21 februari 2019

Lisa och Henrik lämnade stan för gård på landet

Längtan bort från stadens brus till ett lugnare liv på landet fick Lisa och Henrik att våga ta steget. De bytte studentlägenheten i Göteborg mot en liten gård i de halländska skogarna.

 Henrik Wrangstedt och Lisa Wahle trivs med livet på landet. Grannens tvättstuga hyrs ut till nattgäster, och i det vita huset på kullen bor de själva samt tar emot kalasgäster i matsal och salong. Nästa säsong hoppas de kunna öppna trädgårdsbistro.
Henrik Wrangstedt och Lisa Wahle trivs med livet på landet. Grannens tvättstuga hyrs ut till nattgäster, och i det vita huset på kullen bor de själva samt tar emot kalasgäster i matsal och salong. Nästa säsong hoppas de kunna öppna trädgårdsbistro. FOTO: Per Wahlberg

Det vita trähuset är beläget på en höjd, med skogen i ryggen och vacker utsikt ut över Hjärtaredssjöarna. En tupp gal stolt från hönsgården i ena hörnet av gårdsplanen.

Inne i huset serverar Lisa Wahle och Henrik Wrangstedt kaffe ur blå porslinskoppar, och katterna spinner belåtet i en vinröd soffa intill öppna spisen.

– Om någon skulle sagt för ett par år sedan att vi skulle driva pop-up-restaurang i vårt vardagsrum hade vi trott att de var galna, säger Henrik och ler lite medan han häller upp hemgjord äppelmust i sirliga glas.

 Vardagsrummet används som salong när Lisa Wahle och Henrik Wrangstedt anordnar kalas eller middagar i sitt hem på Lamberts gård i Hjärtared. Vinröda sammetssoffor och vackra fönster som vetter mot sjön bidrar till atmosfären. ”Många gäster tycker det är mysigt med pop-up-restaurang. Mer hemlikt kan det knappast bli”, säger Henrik Wrangstedt.
Vardagsrummet används som salong när Lisa Wahle och Henrik Wrangstedt anordnar kalas eller middagar i sitt hem på Lamberts gård i Hjärtared. Vinröda sammetssoffor och vackra fönster som vetter mot sjön bidrar till atmosfären. ”Många gäster tycker det är mysigt med pop-up-restaurang. Mer hemlikt kan det knappast bli”, säger Henrik Wrangstedt. FOTO: Per Wahlberg

Läs också: Nya gröna vågen – 7 personer som flyttade och fick drömlivet på landet!

Ville bort från stadsbruset

Men det var så det blev. Lisa och Henrik kände för några år sedan att de ville bort från bruset i staden. Båda är uppvuxna i villaområde och har ingen direkt anknytning till landsbygden, även om Lisa alltid haft en längtan dit. Först testade de att hyra torp kortare perioder, men insåg snart att de ville flytta på riktigt. De letade länge innan de hittade rätt.

– Vi tänkte att jobb löser sig, men platsen kan man inte ändra på, säger Lisa.

 Paret följde sin dröm och flyttade till en gård på landet. Tuppar, höns och katter bidrar med ägg och trivsel, men grönsaksodling och festarrangemang är de stora bitarna i företaget. Tuppen Rasks är så tam att han gärna blir buren, liksom katten Kokos.
Paret följde sin dröm och flyttade till en gård på landet. Tuppar, höns och katter bidrar med ägg och trivsel, men grönsaksodling och festarrangemang är de stora bitarna i företaget. Tuppen Rasks är så tam att han gärna blir buren, liksom katten Kokos. FOTO: Per Wahlberg
 Gården är på 0,4 hektar. Lisa och Henrik odlar så mycket de får plats med, men skulle gärna vilja utöka. Grönsakerna som inte går åt i hushållet och restaurangverksamheten säljs via en Reko-ring i Falkenberg eller försäljningsdagar på gården. I ladans ena ände bor tuppen och hönorna, logen används som festlokal under sommarhalvåret.
Gården är på 0,4 hektar. Lisa och Henrik odlar så mycket de får plats med, men skulle gärna vilja utöka. Grönsakerna som inte går åt i hushållet och restaurangverksamheten säljs via en Reko-ring i Falkenberg eller försäljningsdagar på gården. I ladans ena ände bor tuppen och hönorna, logen används som festlokal under sommarhalvåret. FOTO: Per Wahlberg

Först gick de på visningar, men ändrade snart taktik. I stället gjorde de en inventering av gårdar de skulle vilja flytta till, och lade helt sonika brev i brevlådan om att de var intresserade om gården någon gång skulle säljas.

– Det tog nog ett halvår innan vi fick svar härifrån, berättar Lisa.

Lamberts gård i Äspenäs visade sig vara till salu, och säljarna ville gärna ha köpare som de kände skulle ta väl hand om stället.

Flyttlasset gick i mars 2017, utan någon klar plan för verksamheten.

– Vi ville flytta ut på landet och ”göra något”, säger Lisa och skrattar. Det var superdiffust!

 Katten Saffran följer gärna med på promenad ner till sjön.
Katten Saffran följer gärna med på promenad ner till sjön. FOTO: Per Wahlberg

Läs också: Åsa tjänade på att sluta lönearbeta – här är tipsen

Säljer via Rekoringar

Men företaget har vuxit fram efterhand. De odlar grönsaker, säljer hemifrån och via Reko-ringar och anordnar middagar och kalas för slutna sällskap i sitt vardagsrum. De ordnar också picknick-paddlingar i sjön, och erbjuder övernattning i den gamla tvättstugan nere vid sjökanten. Om sommaren görs ladan om till festlokal och där tas större sällskap emot.

 Fortfarande i december finns kål kvar att skörda i odlingsbänkarna. ”Det är fantastiskt att följa årstiderna via maten. När man inte kan köpa allt alltid i affären utan måste vänta tills det är skördetid smakar det så väldigt mycket godare!”, säger Lisa Wahle.
Fortfarande i december finns kål kvar att skörda i odlingsbänkarna. ”Det är fantastiskt att följa årstiderna via maten. När man inte kan köpa allt alltid i affären utan måste vänta tills det är skördetid smakar det så väldigt mycket godare!”, säger Lisa Wahle. FOTO: Per Wahlberg

Henrik jobbar deltid som ST-läkare på vårdcentralen i närbelägna Ullared. Lisa driver företaget på heltid. De är nöjda med sitt beslut att flytta, glada över det varma mottagande de fått av grannar i bygden och förvånade över hur mycket aktiviteter som pågår överallt.

– Det finns så mycket engagemang! Det är träningsgrupper och näringslivsfrukostar och allt möjligt, vi hinner nästan inte med. Det hade vi nog inte väntat oss, säger Lisa.

 Den gamla tvättstugan nere vid sjön lånas av grannen. Lisa och Henrik har målat och ställt i ordning den för nattgäster. Lisa älskar att leta sänglinne och gamla möbler på loppis. ”Det finns så mycket häromkring och det är otroligt fin kvalitet”, säger hon.
Den gamla tvättstugan nere vid sjön lånas av grannen. Lisa och Henrik har målat och ställt i ordning den för nattgäster. Lisa älskar att leta sänglinne och gamla möbler på loppis. ”Det finns så mycket häromkring och det är otroligt fin kvalitet”, säger hon. FOTO: Per Wahlberg

Testar sig fram

Inför nästa säsong är de sugna på att öppna en trädgårdsbistro. En enklare servering utan fasta menyer där maten baseras på vad som finns tillgängligt i landen för dagen. Det kanske det blir. Eller så blir det något annat.

– I början hade vi bestämda åsikter om hur allt skulle vara och hur vi skulle känna. Men nu har vi insett att man kan fortsätta drömma. Vi testar olika saker, och går vidare med det som funkar bäst, säger Lisa.

Lisa Wahle och Henrik Wrangstedt

Ålder: 32 respektive 33 år.

Bor: Lamberts gård, Äspenäs, Falkenbergs kommun.

Gör: Driver gemensamt företaget ”Lamberts gård och lada” med pop-up-restaurang, picknick-paddling och grönsaksodling.

Bästa självförsörjningstipset: Börja där du är. Hur du än bor kan du odla något. Välj något du tycker om, och använd dig av det du har på platsen.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen