Upprop: Mer svensk ost på pizzan tack!
Osten på pizzan ska vara svensk! Det menar Landsbygdsnätverket som i ett pizzaupprop manar både konsumenter och pizzabagare till att välja svensk ost på pizzan. Det skulle ge många bra effekter på hela Sverige anser man.
Vi äter en halv miljon pizzor i Sverige. Varje dag! Pizzan har blivit en självklar del av svensk matkultur men trots detta så lyser den svenska osten med sin frånvaro på de delikata pizza-rundlarna. Och det handlar om stora mängder ost, omkring 14 miljoner kilo pizza-ost äter vi varje år och väldigt lite av den är producerad i Sverige.
Landsbygdsnätverket, som är en del av Jordbruksverket, vill ändra på detta och därför har man under året försökt uppmärksamma den svenska ostbristen på pizzorna på olika sätt, bland annat på Ostfestivalen tidigare i år.
– Jag har stått på många mässor, men det är sällan jag så tydligt känt att budskapet nått fram som det gjorde på Ostfestivalen. Det var en ögonöppnare för många att inse att så stor andel av osten som används på pizzorna inte är svensk, berättar Eva Sundberg som jobbar i Landsbygdsnätverkets arbetsgrupp ”Svenska råvaror i privata restauranger”.
Pizzadagen nummer 1
Pizzauppropet når nu sin kulmen på den internationella pizzadagen den 1 januari 2023 då man vill nå så många som möjligt med kampanjen #svenskostpåpizzan.
Och det handlar inte bara om själva osten på våra pizzor. Om andelen svensk ost på pizzan skulle öka så skulle det ge väldigt många fördelar.
– Det handlar om att förbättra vår försörjningsförmåga och krisberedskap. Det finns så stora mervärden som hänger ihop med att bättre utnyttja det som vi är duktiga på att producera i Sverige. Vi har en fantastisk råvara och vi kan bli bättre på att ta tillvara den. Tillsammans kan vi lyfta betydelsen av svensk livsmedelsproduktion och svenska råvaror, säger Sofia Alriksson på Landsbygdsnätverket.
Du hittar mer om kampanjen #svenskostpåpizzan på Landsbygdsnätverkets hemsida.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.