Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 20 augusti

Upprop till regeringen: Rädda den svenska maten!

Regeringen - rädda den svenska maten! Ett nytt upprop kräver samma stöd i Sverige för matproduktion som i andra EU-länder.

 Mjölkkor vilar i en blommande hage.
Mjölkkor vilar i en blommande hage. FOTO: Istock

Redan efter några timmar hade över ettusen personer skrivit under uppropet startats av LRF, Lantbrukarnas riksförbund. Totalt gav kampanjen 42 000 underskrifter innan den stängdes för att lämnas över till politikerna.

Bakgrunden är den nyligen färdigförhandlade långtidsbudgeten i EU. I den lyckade inte Sverige förhandla till sig samma extra resurser till jordbruket och matproduktionen som andra EU-länder, till exempel viktiga konkurrentländer som Tyskland och Finland.

Kompensera svenska bönder

Samtidigt har svenska bönder bland världens och EU:s hårdaste miljö- och djurskyddskrav vilket gör svensk matproduktion betydligt dyrare

För att kompensera svenska bönder vill LRF att regeringen skjuter till nationella medel, från den EU-rabatt på 11 miljarder som Sverige förhandlade sig till.

500 miljoner extra per år behövs som medfinansiering till jordbruket, menar LRF, för att inte äventyra jobb och hållbar matproduktion i enlighet med Livsmedelsstrategin.

Läs också: Historiskt beslut – så blir den nya livsmedelsstrategin

Klara Livsmedelsstrategin

Den infördes för tre år sedan av regering och riksdag som en kraftfull satsning för att öka svensk matproduktion och självförsörjning.

Så här skriver LRF:s förbundsordförande Palle Borgström i ett öppet brev till statsminister Stefan Löfven och landsbygdsminister Jennie Nilsson:

Sveriges bönder vill inget hellre än att öka vår produktion av mat på ett hållbart sätt. För att kunna göra det krävs ert stöd och en ökad medfinansiering på 500 miljoner kronor årligen. Det är dags att regeringen på riktigt står upp för den livsmedelsstrategin som ni och vi gemensamt tagit fram.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen