Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 28 maj 2019

Upproren på landsbygden

Det mullrar på Sveriges landsbygd. I skrivande stund pågår en rad uppmärksammade uppror. Land har talat med representanter för de fyra största: Bensinupproret, Inlandsupproret, Skolupproret och Vedspisupproret.

 Landsbygdens upprorsmakare: Inez Abrahamzon från Inlandsupproret, Pontus Johansson från Skolupproret, Angelina Blohm Bokenhielm från Bensinupproret samt Ann Tiljestrand från Vedspisupproret.
Landsbygdens upprorsmakare: Inez Abrahamzon från Inlandsupproret, Pontus Johansson från Skolupproret, Angelina Blohm Bokenhielm från Bensinupproret samt Ann Tiljestrand från Vedspisupproret. FOTO: Privat

Vad har vedspisar, byskolor och bränslepriser gemensamt? De engagerar och samlar människor på landsbygden i stora Facebookgrupper!

– Om vi skulle börja stråla samman olika uppror skulle det gå att göra någonting väldigt bra tror jag. Allt är landsbygdsfrågor och tillsammans skulle det bli enormt kraftfullt. Vi får spinna vidare på det, säger Pontus Johansson från Skolupproret i Luleå och sträcker ut en hand till andra landsbygdskämpar.

– Vi är många som inte känner oss hörda och är missnöjda med hur det är. Jag tror att vi kan bli ense om stora drag, allt handlar om rättvisare fördelning till landsbygden, instämmer Inlandsupprorets grundare Inez Abrahamzon.

Se nedan de stora uppror som pågår på landsbygden just nu.

Det här är Vedspisupproret

Startade: I januari 2018.

Grundare: Ann Tiljestrand i Sandhem och Rasmus Nordling i Kiruna.

Syfte: Stoppa Boverkets planer på förbud mot installation av äldre vedspisar i nybyggda eller moderniserade äldre hus. Gruppen menar att vedspisar är en del av det svenska kulturarvet och en billig och pålitlig värmekälla när strömmen går. De nya reglera skulle börja gälla den 1 juli 2018 men har tack vare Vedspisupproret skjutits upp tre gånger.

Aktuellt: Efter två års kamp har Vedspisupproret vunnit. Boverket föreslår nu att regler mot vedspisar tas bort. Detta efter att Boverket på uppdrag av regeringen har genomfört en konsekvensutredning. I ett pressmeddelande skriver Boverket:

”Utredningen visar att det endast finns ett fåtal begagnade köksspisar på marknaden och att hälsovinsterna med att reglera dessa är små. Boverket gör därför bedömningen att den administrativa kostnaden är större än nyttan med regeln.”

Vedspisupproret fokuserar nu på att skriva remissvar och landsera en ny hemsida – Vedspisupproret.se – där man ska samla information och bakgrund till upproret.

– Boverket har inte gett besked om de antika kaminerna. Vi ska kämpa för kulturarvet och kommer aldrig att ge oss, säger en av grundarna, Ann Tiljestrand.

De skickade nyligen en vedspis, bilagor samt boken Elda i vedspis av Peder Edvinsson till riksdagshuset för diarieföring men fick veta att man sorterade bort den som skräp och reklam. Vedspisen med bilagor har mottagits av Husqvarna museum istället.

Läs också: Därför borde alla ha en vedspis

Det här är Inlandsupproret

Startade: 9 mars 2019.

Grundare: Inez Abrahamzon i Latikberg.

Syfte: Att belysa orättvisor i resursfördelningen till landsbygden. Vill se saker som bredband till hela landet, tillgång till högre utbildning på fler orter, fler poliser på landsbygden och fler statliga jobb utanför storstäderna. Kraven grundar sig i landsbygdskommitténs 75 förslag till en ny landsbygdspolitik som lades fram i januari 2017.

Aktuellt: Höll nyligen lokala manifestationer på fem orter. Planerar en samlad manifestation i Stockholm i höst. Uppvaktar politiker genom att skriva brev och mejl. Har startat en digital namninsamling med krav om att landsbygdskommitténs 75 åtgärder ska bli verklighet.

Grundaren Inez Abrahamzon har träffat landsbygdsministern Jennie Nilsson (S) som är öppen för att bjuda in gruppen till riksdagshuset.

– När man är förbannad, ilsken och maktlöst agerar man snabbt och via sociala medier, så är det med många av upproren runt om i landet. Men steg två måste vara bredare. Det primära för oss nu är inte att visa upp oss och prata i media utan att peppa lokalpolitiker så att de vågar kräva mer. Det är viktigt att öppna upp för dialog, säger Inez.

– Vi ska fortsätta att prata med de våra. Det får ta den tid det tar att växa till sig. Processen är viktigare än datum för olika event.

Läs också: Inlandsupproret som satt fart på Sverige

Det här är Bensinupproret

Startade: 10 april 2019.

Grundare: Janne Berglund i Borås.

Syfte: Vill väcka opinion mot höjning av bränslepriserna. Gruppen vill att momsen och energiskatten tas bort på alla drivmedel så som bensin och diesel. Det skulle innebära att priset hamnade på 12 kr/liter.

Aktuellt: Växer så det knakar och har nu över 650 000 medlemmar på Facebook. Bjöds nyligen in till riksdagen av en moderatpolitiker för att delta i seminarium.

– Vi var fyra stycken från upproret där för att berätta om hur de höga bränslepriserna påverkar människors vardag, säger Angelina Blohm Bokenhielm, en av talespersonerna.

– Vi har hört så många historier, till exempel en cancersjuk som måste köra flera mil i veckan för behandling. Det finns människor som tjänar mer på att vara hemma och stämpla än att köra till sitt arbete.

Bensinupprorets grundare Janne Berglund valde nyligen att hoppa av. Angelina förklarar att stressen och pressen blev för mycket och att gruppen stöttar hans beslut att lämna.

– Det är mycket mer jobb än man tror att moderera Facebookgruppen. Det har varit mycket turbulens kring oss på kort tid och det tär såklart fruktansvärt på hälsan. Min man Peder Blohm Bokenhielm har nu tagit över facklan och vi kör vidare tillsammans med Hans Albertsson, hans fru Jennie Allarud och ett tjugotal administratörer.

Den 31 maj demonstrerar gruppen på Sergels torg i Stockholm. Därefter kommer de gå till Mynttorget och överräcka en namninsamling för sänkt bränsleskatt till riksdagen.

Läs också: Kapa kostnaden för bensin – så här gör du

De här är Skolupproret #viärlandsbygden

Startade: 5 april 2019.

Grundare: Pontus Johansson i Råneå.

Syfte: Protesterar mot att Luleå kommun planerar nedläggning av sju byskolor till förmån för en central skola i stan. Spelade in protestvideon Vi är landsbygd och startade hashtaggen #viärlandsbygd för att bilda opinion i sociala medier. Genomför demonstrationer mot centralisering och skolnedläggningar. Vill lyfta frågan nationellt och samla fler landsbygdsbor runt om i landet för en starkare röst.

Aktuellt: Har samlat in pengar för en studioinspelning av tidigare Idol-deltagaren Anna-Mi Svedjekrans låt Vi är landsbygd som ska släppas på Spotify och förhoppningsvis spelas på radio.

– Vi tar kampen in i populärkulturen, säger grundaren Pontus Johnsson.

Det har även börjat skrivas en på bok om kampen i Vitådalen som ska ges ut i juli på Ordfirman förlag. Det är ett tidigare kommunalråd som driver förlaget och en gammal politikerkollega till honom som skriver.

Gruppen har lämnat in en överklagan mot barn- och ungdomsnämndens nedläggningsbeslut. De är även i startgroparna för att bilda en förening.

– Vi vill starta någonting som ska värna om landsbygdsfrågor och kunna leva vidare även efter skolbeslutet, säger Pontus Johansson.

Läs också: Se protestfilmen mot Luleås skolnedläggningar

Fler uppror på landsbygden

Ostupproret: En intensiv kampanj mot Arlas beslut att lägga ned produktionen av ost i Boxholm.

Kockupproret: Stjärnkocken Fredrik Erikssons uppmaning om att hjälpa lantbrukarna efter fjolårets torka genom att köpa svenskt.

BB-upproret: Sedan BB:s nedläggning i Sollefteå har en ockupation pågått i sjukhusets foajé.Lands krönikör Terese Bengard om de pågående upproren: ”Sluta förakta landsbygdsbor – utan dem når vi aldrig klimatmålen”

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen