Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 23 augusti 2018

Upproret Landstormen: ”Missnöjet ute i landet har sjudit länge”

Landsbygdens frågor är hetare än någonsin i årets valrörelse. Nu ställer sex glesbygdsorganisationer en rad skarpt formulerade krav på politikerna inför valet.

FOTO: Marcus Bäckström/IBL

”Missnöjet ute i landet har sjudit länge och nu kokar det på allt fler ställen. Landsbygdsupproren har kommit att bli i det närmaste rikstäckande.”

Så skriver debattören Malin Ackermann, som dragit i gång upproret Landstormen, tillsammans med representanter för Sveriges vattenkraftskommuners och regioners förening, Norrlandsförbundet, Naturbrukarna Sverige och Jokkmokksupproret, i ett debattinlägg i Svenska Dagbladet.

Läs också: Ackermann: ”Bristen på bostäder på landet hämmar utvecklingen”

Växande klyftor

I grunden handlar missnöjet om de växande klyftorna mellan stad och land och det faktum att endast en bråkdel av vinsterna från de norrländska gruvorna, skogarna och älvarna stannar i de regioner där de alstras.

”De norrländska malmfälten svarar i dag för 90 procent av all den malm som brukas i Europa. De norrländska älvarna svarar för 90 procent av den svenska vattenkraften. Produktionen av skogsråvara och förädlade skogsprodukter svarar för en betydande del av det svenska exportnettot.”

Läs också: Så är det att vara barn till en bonde

De konkreta kraven formuleras i sex punkter:

  • Fungerande vård, skola och omsorg i hela landet.
  • Skogen, vind- och vattenkraft, samt gruvor skapar stora värden – de människor och de regioner där råvarorna hämtas måste få en rimlig del av vinsterna.
  • Fungerande kommunikationer behövs i hela landet – kraftfull satsning på utbyggnad av järnvägarna.
  • It-nät och telefoni måste fungera även utanför städerna.
  • Återlokalisering av statliga jobb till hela landet – 10 000 jobb är ett minimum.
  • Storbankerna har övergett stora delar av Sverige – staten måste ta ansvar för att det går att låna till bostadsbyggande och företagande även utanför städerna.

Tålamodet slut

Debattörerna skriver att tålamodet är slut och att de ska ”samla alla uppror och organisationer i en Landstorm för att påverka höstens val. Grundläggande mänskliga rättigheter ska inte reduceras till var man bor i vårt land.”

För att visa sitt missnöje och ge tyngd åt kraven kommer en manifestation att genomföras utanför riksdagshuset på lördagen den 25 augusti.

Läs också: Blinda Kurt, 79, cyklar genom Sverige – för landsbygden

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen