Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 2 december 2016

Upptäck Sverige på nytt sätt: Hyr en lokalbo

Vill du upptäcka Sverige utanför de klassiska turistmålen? Häng på årets hetaste svenska turistnyhet: Hyr en lokalbo!

Bild 1/2 FOTO: Sandra Charina Lundin
Bild 2/2

Maria Molin Söderberg är PR-människan som flyttat hem till Fränsta i Ånge kommun efter åtta år i Stockholm. Rebecca Molin är världsresenären och människokännaren som också flyttat hem.

Väl hemma igen återupptäckte de pärlorna runt knuten. Och nu vill de att även turisterna får ta del av Ånges – och i framtiden – hela landsbygds-Sveriges hemliga godbitar. Därför har de startat företaget Swedish Countryside – Rent a local. Och de första försöken har blivit succéer.

Var på pimpelfiske

– Vi hade en företagargrupp från Ukraina som var på pimpelfiske och de var väldigt nöjda. Nu har vi bokat in 24 kineser som ska lära sig göra egen getost och få lära sig om vilka örter i skogen som man kan äta och använda som medicinalväxter, säger Maria.

Idén till detta koncept har de haft under många år. En resa till Costa Rica bekräftade att det här kan vara något även i Sverige och när de suttit i möte efter möte i utvecklingsgrupper så har diskussionerna hamnat runt lokalbornas historier och kunskap.

Fiskeupplevelse är en av sakerna man kan hyr av en lokalbo hos Swedish Countryside.
Fiskeupplevelse är en av sakerna man kan hyr av en lokalbo hos Swedish Countryside.

– Det är ju lokalborna som vet var de där riktigt genuina platserna finns. Det här kan lyfta turismen på landsbygden ytterligare, tror Maria.

Begreppet ska få fäste

Efter ett års intensivt uppbyggnadsarbete så är det den här sommaren som begreppet Rent a local ska få fäste.

På hemsidan kan man till exempel välja mellan att åka på en husbilstur med Irene och Dan, träffa glesbygdsprofeten Håkki eller spela golf med Ånges kommunalråd.

Idén om att hyra en lokalbo har redan spritt sig i turist-Sverige.

– Vi har fått förfrågningar från både Lycksele och Jönköping. I framtiden vill vi samla hela Sverige under detta och dessutom utbilda dem i hur och var man söker pengar, säger Maria.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen