Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 17 december 2019

Utbyggnad av bredband står still på landsbygden

Bidraget skulle stötta fiberutbyggnaden på landsbygden men hittills har bara en bråkdel av pengarna betalats ut. I dagsläget är det dessutom oklart om projekten kommer att färdigställas.

 "Senast 2023 måste de vara klara annars riskerar 100-tals miljoner att gå tillbaka till Bryssel", säger Tommy Nilsson, projektledare på Byanätforum.
"Senast 2023 måste de vara klara annars riskerar 100-tals miljoner att gå tillbaka till Bryssel", säger Tommy Nilsson, projektledare på Byanätforum. FOTO: Mostphotos

Regeringen har avsatt totalt 4,25 miljarder kronor till det så kallade bredbandsstödet. Syftet var att stötta fiberutbyggnaden på landsbygden där en utbyggnad inte kunde drivas av marknadskrafter.

Men hittills har endast 30 procent av bidragen betalats ut och en granskning av siffrorna visar att de företag som fått störst summor beviljade endast lyckats färdigställa en mindre del av projekten. 

Läs också: Anmälningarna mot IP-Only ökar

Lång process

Av de nästan 800 miljoner kronor som företaget IP-only beviljats i stöd hade i början av november endast 122 miljoner kronor betalats ut, det vill säga cirka 15,6 procent.

– Vår ambition är att genomföra de projekt som vi blivit beviljade bidrag för och just nu väntar vi på utbetalning av ytterligare 83 miljoner som vi ansökt om. Men det är en lång process att få bidrag utbetalade, vilket gör att det blir en eftersläpning när man tittar på siffrorna, säger Niclas Karnhill, presschef för IP-only till Land Lantbruk.

Betalas inte ut

För Telias två bolag Zitius och Skanova ser det ännu sämre ut. Av de totalt över 600 miljoner kronor som de beviljats i stöd har endast 21 miljoner kronor betalats ut, det vill säga knappt 3,5 procent.

– Att pengarna inte betalts ut ännu beror på en kombination av att vi inte har byggt klart och att det är en relativt komplicerad process när man ska återkoppla till Länsstyrelserna. Det tar sin tid, säger Inger Gunterberg, pressansvarig på Telia till Land Lantbruk.

Behöver få ihop kalkylerna

Men Inger Gunterberg kan i dagsläget inte svara på hur stor andel av de projekt som Telia fått beviljat bidrag för som kommer att färdigställas.

– Det gäller merparten. Men sedan kan det visa sig att när vi varit där och haft våra säljkampanjer att vi inte kommer upp i de antal som vi behöver för att få ihop kalkylerna för att kunna bygga.

Ni söker alltså de här bidragen innan ni vet om ni kommer att kunna bygga där?

– Ja, jo det är ofta en parallell process. Men det är vår ambition att vi ska bygga där, säger Inger Gunterberg.

Ser inget skäl till oro

Trots den stora diskrepansen mellan sökta bidrag och utbetalda bidrag ser Håkan Hylén, samordnare på Jordbruksverket, inget skäl till oro.

– Det är ju stora infrastrukturprojekt och med tanke på problemen med tillstånd från Trafikverket och avtal med markägare finns det trösklar att ta sig över. Men vi pratar ändå om branschorganisationer som vet vad de gör och vi hoppas att branschen ska kunna reda ut det, säger Håkan Hylén. 

Bolag låser pengar

En av dem som oroar sig är däremot Tommy Nilsson, projektledare för Byanätsforum. Han är mycket kritisk till hur Telia och IP-only låst upp stora delar av bredbandsbidragen för tänkta projekt som sedan inte ros i hamn. 

– I dagsläget har företag som Telia och IP-only mutat in hela byar och därmed hindrat andra från att ta del av pengarna där. Men senast 2023 måste de vara klara annars riskerar 100-tals miljoner att gå tillbaka till Bryssel, säger Tommy Nilsson.

Risk att bidrag förfaller

Om någon annan ska hinna få del av pengarna är det bråttom. Senast i december 2020 ska bidragsansökningarna vara inne. Det innebär att om Tommy Nilssons oro är befogad så måste mycket ske inom loppet av bara ett år. Först ska bolagen meddela att de inte kommer att bygga där de tidigare sagt. Sedan ska bygden hinna gå ihop och dra igång en ny projektering.

– I vanliga fall tar det några år, så det är stor risk att man inte hinner få ut pengarna och att stöden förfaller, säger Tommy Nilsson. 

Så går det med fiberutbyggnaden

Enligt post och telestyrelsens senaste uppföljning av regeringens bredbandsstrategi är prognosen att endast 85-88 procent av alla hushåll och företag kommer att ha tillgång till bredband om minst 100/Mbit 2020. Detta är en betydligt längre andel än de 95 procent som regeringen siktade på när Bredbandstrategin antogs 2016.

Så stor andel av marknaden har Telia och IP-only

Enligt uppgifter från företagen själva har Telia idag avtal med 1,8 miljoner fiberkunder medan IP-Only har 200 000 anslutna kunder och avtal med ytterligare 40 000 kunder som ännu inte är anslutna. 

Läs också: Många vill bryta med IP-Only – gör så här om du är drabbad

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen