Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 4 juni

Utredning: Sista nya dieselbilen säljs 2030

Slut på nybilsförsäljning av bensin- och dieselbilar från 2030 och kraftigt höjda bränslepriser. Det siar den utredning som nu lagts fram och som tittat på hur utfasningen av fossila bränslen ska gå till. Utredaren konstaterar att vi står inför stora förändringar i vår relation till bilen.

Alla fossila bränslen bör vara avvecklade till år 2040. Det menar statens särskilda utredare som nu lagt fram sitt arbete om hur utfasningen av fossila bränslen ska gå till. Det innebär i sin tur att bilar drivna på fossila bränslen måste sluta tillverkas omkring 2030.

Enligt utredaren krävs detta för att nå de uppsatta klimatmålen i Sverige och det skulle innebära att det är slut för försäljning av bensin- och dieselbilar från 2030.

Sverige kan bli föregångsland

”En utfasning 2040 gör det lättare att nå målet om nettonollutsläpp i alla sektorer senast 2045 och gör Sverige till ett föregångsland. De stora förändringar som krävs bedöms inte hinna genomföras långt innan 2040, även om det vore önskvärt”, skriver utredaren Sven Hunhammar på DN Debatt.

Enligt utredaren ska utfasningen i första skedet gälla personbilar men i nästa skede omfatta även transportsektorn och arbetsmaskiner, men med en senare tidsplan.

Förslag på kraftigt höjda bränslepriser

Utredaren Sven Hunhammar skriver även i sitt arbete att fordon med förbränningsmotorer kommer finnas under lång tid framöver. Lösningen för att få utfasningen att gå snabbt är kraftigt höjda bränslepriser som ska få bilisterna att välja andra former av energislag.

Utredningen har haft i uppdrag att föreslå ett årtal när användningen av fossila drivmedel är utfasad i Sverige. Drivmedel som i dag används i inrikes transporter och arbetsmaskiner och tillsammans står för knappt 40 procent av Sveriges utsläpp av växthusgaser. Utredningen ska nu hanteras av regeringen som ska ta ställning till förslagen och sedan komma med ett åtgärdsprogram.

Utredningen i korthet

Utfasningsutredningen (M 2019:04) överlämnades till regeringen den 1 juni.

I korthet föreslår utredningen:

Fossila drivmedel utfasade i Sverige 2040.

Verka för nollutsläppskrav på nya fordon i EU, för nya personbilar från 2030.

Riksdagsbundet mål om endast nollutsläppsfordon (NUF) i nybilsförsäljningen 2030.

Snabb utbyggnad av laddinfrastrukturen.

Förnybara drivmedel genom en förändrad reduktionsplikt med sikte på ett handelssystem, i samspel med EU.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen