Vad smart! Kramfors prenumererar på närodlad skolmat
Skolbarnen i Kramfors får vad som kan vara landets finaste salladsbord i höst. De lokala småodlarna Terez och Linda drar upp och levererar när kommunen tänkt om.
Kommunerna köper in massor av mat varje år, men maten får ofta resa långt innan den hamnar på talriken. I Kramfors har man en lösning för hur skolbarn och äldre ska få närodlade grönsaker i stället.
Terez Bergfeldt och Linda Isaksson har startat en grönsaksodling enligt ekologiska principer i Torsåker, utanför Kramfors. Nu har de slutit ett avtal med Kramfors kommun – och har med det ökat möjligheterna att leva på sitt lilla lantbruk.
Grönsakerna de levererar hamnar på salladsborden i kommunens skolor från och med nästa vecka.
– Jag är så lycklig så att det är inte bara sant, säger Karin Lidén, kostchef i Kramfors kommun.
Under hösten kommer skolorna, någon dag då och då, att få grönsaker från Torsåkers andelsjordbruk.
– Vi är kommunens egen kolonilott. De betalar för sin andel i förskott, sedan levererar vi den andelen till dem, säger Terez Bergfeldt.
Så funkar det
Affärsidén är att driva ett jordbruk där olika personer och organisationer kan gå in som andelsmedlemmar. Kunderna blir delägare i skörden, men inte i företaget. Det ökar den ekonomiska säkerheten för grönsaksodlarna, samtidigt som kommunen får varor av högsta klass.
– Vi kan inte leva på det än, men tanken är att det här ska kunna ge mig och Linda en försörjning på halvtid, säger Terez Bergfeldt.
Odlarna delar upp sin skörd i 30 andelar. Kramfors kommun har köpt in sig på 15, hälften av vad som produceras. Privatpersoner och en restaurang ingår också i kundskaran.
För kommunens kostchef Karin Lidén har det krävts lite kreativt tänkande för att få till avtalet med ”Bondbönorna”, som hon kallar Terez och Linda.
Lärt av grannarna
I grannkommunen Sollefteå hade ett liknande avtal slutits med ett andelsjordbruk, så det kunde kopieras.
– Vi kopierade deras avtal, kostchefen där hade fått klura en hel del på upphandlingsavtalet och är duktig på sådana saker. Vi gör nu en direktupphandling på samma sätt, säger Karin Lidén.
Kommunen kan inte lösa hela sitt behov av grönsaker på detta sätt, men den del de får från Torsåker ska vara av yppersta kvalité. Nu vill Karin Lidén också hitta lantbrukare som kan leverera närproducerat kött enligt liknande princip, men än så länge har ingen intresserad hört av sig.