Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 24 augusti 2016

Vad smart! Kramfors prenumererar på närodlad skolmat

Skolbarnen i Kramfors får vad som kan vara landets finaste salladsbord i höst. De lokala småodlarna Terez och Linda drar upp och levererar när kommunen tänkt om.

FOTO: Kramfors kommun

Kommunerna köper in massor av mat varje år, men maten får ofta resa långt innan den hamnar på talriken. I Kramfors har man en lösning för hur skolbarn och äldre ska få närodlade grönsaker i stället.

Terez Bergfeldt och Linda Isaksson har startat en grönsaksodling enligt ekologiska principer i Torsåker, utanför Kramfors. Nu har de slutit ett avtal med Kramfors kommun – och har med det ökat möjligheterna att leva på sitt lilla lantbruk.

Grönsakerna de levererar hamnar på salladsborden i kommunens skolor från och med nästa vecka.

– Jag är så lycklig så att det är inte bara sant, säger Karin Lidén, kostchef i Kramfors kommun.

Under hösten kommer skolorna, någon dag då och då, att få grönsaker från Torsåkers andelsjordbruk.

– Vi är kommunens egen kolonilott. De betalar för sin andel i förskott, sedan levererar vi den andelen till dem, säger Terez Bergfeldt.

Så funkar det

Affärsidén är att driva ett jordbruk där olika personer och organisationer kan gå in som andelsmedlemmar. Kunderna blir delägare i skörden, men inte i företaget. Det ökar den ekonomiska säkerheten för grönsaksodlarna, samtidigt som kommunen får varor av högsta klass.

– Vi kan inte leva på det än, men tanken är att det här ska kunna ge mig och Linda en försörjning på halvtid, säger Terez Bergfeldt.

Odlarna delar upp sin skörd i 30 andelar. Kramfors kommun har köpt in sig på 15, hälften av vad som produceras. Privatpersoner och en restaurang ingår också i kundskaran.

För kommunens kostchef Karin Lidén har det krävts lite kreativt tänkande för att få till avtalet med ”Bondbönorna”, som hon kallar Terez och Linda.

Lärt av grannarna

I grannkommunen Sollefteå hade ett liknande avtal slutits med ett andelsjordbruk, så det kunde kopieras.

– Vi kopierade deras avtal, kostchefen där hade fått klura en hel del på upphandlingsavtalet och är duktig på sådana saker. Vi gör nu en direktupphandling på samma sätt, säger Karin Lidén.

Kommunen kan inte lösa hela sitt behov av grönsaker på detta sätt, men den del de får från Torsåker ska vara av yppersta kvalité. Nu vill Karin Lidén också hitta lantbrukare som kan leverera närproducerat kött enligt liknande princip, men än så länge har ingen intresserad hört av sig.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen