Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 16 maj 2016

Väderbiten? Nu kan drömjobbet bli ditt

Är du intresserad av väder, bor i hus och är hemma nästan jämt? Grattis, då kanske du kan bli SMHIs nästa väderobservatör.

Bild 1/2 FOTO: Mostphotos
Bild 2/2

Runt om i landet finns 550 manuella väderstationer som där observatörer läser av temperatur, snödjup och nederbörd åt SMHI. Men de ska bli många fler.

Just nu gör myndigheten en satsning på att rekrytera nya väderobservatörer och totalt söker de cirka 50 nya som kan kontrollera vädret där de bor.

Bör hålla sig hemma

Den som söker uppdraget bör tycka om att hålla sig hemma.

–Om du är borta tre veckor varje år är vi kanske inte jätteintresserade, men då brukar de säga att de har någon annan som kan mäta och då brukar det lösa sig, säger Morgan Zinderland, mätansvarig för meteorlogiska stationer på SMHI.

Många lantbrukare är observatörer för SMHI.

– De är hemma ofta och är de borta har de ofta avlösare. Bönder med djurhållning är det bästa vi vet eftersom man ska ha kontinuitet.

Inga sovmorgnar

Men man behöver inte vara lantbrukare. Ett intresse för väder och ett hus med tomt är också viktigt.

– Mätaren ska sitta rätt meteorologiskt och så att det är bekvämt för observatören, exempelvis på vägen till brevlådan. Om ett hus är fem meter högt måste mätaren stå 12 meter ifrån för att inte hamna i regnskugga. Den ska stå på gräs och sitta en halv meter över marken.

Allt för att alla ska mäta på samma sätt och vid samma tidpunkt. Det gör att väderobservatörer inte heller kan se fram emot några sovmorgnar under uppdragstiden.

– Vi mäter klockan 7 under normaltid och klockan 8 under sommartid. Vi mäter också klockan 19 (normaltid) eller 20 (sommartid). Nederbörd mäter man en gång per dygn och temperatur och nederbörd två gånger per dygn.

Särskilt intressanta observatörer

Man kan antingen bli observatörer med endast nederbördsstation eller ha en station för temperatur och nederbörd. Den senare ger cirka 12 000 kronor i ersättning per år för uppdraget och den som bara mäter nederbörd får 8 300 kronor.

De markerade orterna visar vart i landet SMHI söker nya väderobservatörer. Foto: SMHI.
De markerade orterna visar vart i landet SMHI söker nya väderobservatörer. Foto: SMHI.

Några ställen i landet är särskilt viktiga för SMHI när de letar efter nya observatörer.

– Hela västra Lappland, inre delarna av Gotland, inre delarna av Öland och vissa delar av ostkusten och östra Södermanland. Det finns vissa stationer som har haft långa mätserier eller nederbördsrika områden, då kanske man vill ha ytterligare en station för att kunna verifiera det mot varandra.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen