Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 31 oktober 2017

Vägen är borta – då fick soldaterna gå

Markägaren grävde bort den del av vägen till Lombens skjutfält som går över hans mark för att hindra försvaret från att använda vägen. Och när ingen väg finns, då får soldaterna gå.

 Lotta Möller, till höger, och hennes hemvärnskolleger fick uppleva den bortgrävda vägen på nära håll.
Lotta Möller, till höger, och hennes hemvärnskolleger fick uppleva den bortgrävda vägen på nära håll.

Land har tidigare berättat om vägen till Lombens skjutfält i Kalix. Markägaren Bo Nordebo fick nog av den fejd med Försvarsmakten som pågått under en tid – så till den grad att han valde att gräva bort den 600 meter långa vägsträcka som går över hans mark.

På väg till skjutövning

Inga fordon kan längre ta sig fram längs sträckan till skjutfältet, så när det i helgen var dags för Hemvärnet att genomföra en fyra dagar lång skjutövning hade de inget annat val än att gå till fots.

– Det var bara att promenera både fram och tillbaka, med stridspackning, stridsväst, vapen och allt, säger Lotta Möller, som deltog i övningen.

Läs också:I fejd med försvaret – då grävde han bort vägen

Friluftsäventyr

Hon uppskattar att varje hemvärnssoldat bar på omkring 10-15 kilo packning den 1,5 kilometer långa sträckan.

– Vi kände oss som hemvärnssoldater och friluftsäventyrare på samma gång, säger hon.

Men trots den extra mödan höll sig gruppen på gott humör.

– Vissa kvällar gick vi i mörker, då var vi ju evigt tacksamma att vi hade pannlampor. Det var halkigt och ganska mycket gropar och små kullar att hålla koll på, säger Lotta Möller, som till vardags jobbar på Rix Morronzoo.

Polisanmälan

Fortifikationsverket har nu polisanmält Bo Nordebo för egenmäktigt förfarande efter att han grävt bort sin väg.

– Vår uppfattning är att vi äger vägkroppen och asfalten och vår polisanmälan handlar om att den blivit bortförd säger Håkan Tano, regionchef norr vid Fortifikationsverket, till NSD.

Läs också: Land reder ut: Rätt och fel om enskild väg

”Inte roligt”

Bo Nordebo säger till NSD att om det är så att Fortifikationsverket ägde vägen som de hävdar så kan han fakturera dem för arbetet med att bära bort den.

– Asfalten från den bortgrävda vägen kan de få till att bygga ny väg någon annanstans, jag behöver den inte. Men det är inte roligt att bli polisanmäld. Vi får väl se hur det slutar, säger Bo Nordebo till NSD.

Läs också: Staten om bortgrävda vägen: Han förstör för andra

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Populära ämnen på Land.se

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs artiklar i säsong

Till toppen