Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 30 november 2018

Välbesökt dryckesmässa en ny skånsk tradition

Antalet dryckesproducenter har ökat explosionsartat i Skåne de senaste åren. I helgen samlades många av dem för en gemensam mässa.

 Jakob Thomsgård, Amanda Schultz och Ulrik Jönsson var några av personerna bakom arrangemanget.
Jakob Thomsgård, Amanda Schultz och Ulrik Jönsson var några av personerna bakom arrangemanget. FOTO: Ronny Karlsson

Det här var första gången som man samlade olika typer av dryckesproducenter på en och samma mässa, och det lockade en hel del folk.

– Jag har inte de exakta siffrorna, men jag är nog inte ute och cyklar om jag säger att det var runt 500 besökare under dagen, säger Jakob Thomsgård, en av arrangörerna.

Blandat utbud med mening

Bakom arrangemanget stod bland annat Skånes Dryckesproducenter, som vill få de olika producenterna att samarbeta så mycket som möjligt. Utställarna stod dessutom väldigt blandat, vilket gjorde att besökarna enkelt kunde ta del av olika drycker.

 Marika Sjöström serverade öl från Pax Brygghus som har sin verksamhet i Flyinge utanför Eslöv.
Marika Sjöström serverade öl från Pax Brygghus som har sin verksamhet i Flyinge utanför Eslöv. FOTO: Ronny Karlsson

Öl. cider, starksprit, punsch, must, vin, glögg, soda, lemonad, kombucha och mjöd gick det att prova på mässan som genomfördes på Folk Mat & Möten i Malmö.

– Alla utställare och besökare jag pratade med tyckte att det här var en rolig och annorlunda mässa. Dessutom blev det en bra chans för branschen att träffas oavsett vad man producerar. Oftast träffar de ju bara dem som gör samma dryck, säger Thomsgård,

 Bosse Bergenståhl från Lundabryggeriet gillade att prata med med besökarna i lördags.
Bosse Bergenståhl från Lundabryggeriet gillade att prata med med besökarna i lördags.

50 utställare på plats

Cirka 50 utställare fanns på plats för att visa upp bredden och den höga nivån på skånsk dryck.

– Det är en rolig dag och det är spännande med alla olika drycker, säger Bengt Åkesson, som lockade med vin och cider från Skepparps Vingård.

 Råå Bryggeri var en av cirka 50 utställare på den välbesökta mässan.
Råå Bryggeri var en av cirka 50 utställare på den välbesökta mässan.

Ganska snabbt efter att dörrarna stängts för premiären var de flesta överens om att göra det här igen. Titti Qvarnström som driver Folk, Mat & Möten menar att det handlar om när nästa mässa ska genomföras, inte om.

– Jag tror och hoppas att den kommer tillbaka. Det finns fler dryckesproducenter än de som var på plats nu, så man skulle kunna tänka sig att genomföra festivalen två gånger per år och ha lite olika utställare. Men vi ska sätta oss ner och analysera den här mässan först, och se vad vi kan göra ännu bättre, säger Thomsgård.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen