Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 24 april 2019

Valborgsmässoafton – därför firar vi valborg

Att fira valborg är en tradition i Sverige. Men genom åren har dagen haft ganska olika betydelse. Vi reder ut begreppen om den sista dagen i april.

 Valborg är en tradition som vi har haft i Sverige ändå sedan 1800-talet.
Valborg är en tradition som vi har haft i Sverige ändå sedan 1800-talet. FOTO: Mostphotos

I dag tänker vi kanske mest på våren och på studenter när vi hör ordet valborg. Men visste du att allt började i Tyskland och att det handlade om betydligt mer allvarliga anledningar till att eldar tändes förr i tiden?

Läs också: Rädda igelkotten från majbrasan

Här är allt du behöver veta om traditionen att fira valborgsmässoafton.

Valborg – bakgrund

Det tyska helgonet Sankta Walpurgis är anledningen till att vi firar Valborg i Sverige. Hon var en abbedissa som levde på 700-talet, men det var först på 1400-talet som hon helgonförklarades. Då började tyskarna att fira Walpurgis och det blev till Valborg i Sverige. Kristendomen kallade dessa firanden för häxförsamlingar och det följde länge med i historien.

Skulle hålla häxorna borta

För att hålla häxorna borta började man att tända eldar och föra oväsen på olika sätt. Där skapades grunden till det som i dag är ganska fridfulla eldar på valborgsmässoafton. Redan tidigt förknippades valborg med ett firande för ungdomar, och där blev elden något festligt i stället för något som höll häxor och spöken på avstånd.

I dag är firandet för de flesta ett välkomnande av ljuset och våren. Men det har också blivit en stor högtidsdag i våra studentstäder.

Valborg – traditioner

 Förr i tiden tändes eldar kring valborg av bönder för att hålla vilda djur på avstånd.
Förr i tiden tändes eldar kring valborg av bönder för att hålla vilda djur på avstånd. FOTO: Istock

Valborg har olika historiska traditioner och de skiljer sig en hel del åt. Förr i tiden tändes eldar kring valborg av bönder för att hålla vilda djur på avstånd. Det var nämligen då man släppte ur korna på grönbete och då ville man vara säker på att de skulle klara den första tiden utomhus.

Läs också: Från gräsmatta till potatisland – så gör du

Förknippas med festande ungdomar

Redan under medeltiden finns de första tecknen på att valborg förknippas med ungdomar och festande. I de då gammeldanska Skåne, Halland och Blekinge gick pojkar och flickor runt bland gårdarna och uppvaktade bönder. Samlingarna skapades med hjälp av kyrkklockor, men när detta förbjöds ska man i stället ha tänt eldar som man samlades kring.

Sjunga ut vintern

 I dag förknippar vi valborgsmässofirandet med studenter som sjunger ut vintern. Ni vet ”Vintern rasat...”!
I dag förknippar vi valborgsmässofirandet med studenter som sjunger ut vintern. Ni vet ”Vintern rasat...”! FOTO: Mostphotos

I modern tid handlar traditionerna om att sjunga ut vintern och välkomna våren. Under efterkrigstiden skapades traditioner av bland annat arbetarrörelsen som ordnade valborgseldar i de flesta svenska städer.

Firande studenter

Valborg är förstås också starkt förknippat med festande och alkohol. I de största svenska städerna började det på 1880-talet bli populärt att festa rejält. I tidningarna rapporterades om arbetare som låg utslagna på grund av fylleri. I dag är det festandet ofta kopplat till studenter, som på olika sätt firar i våra studentstäder.

Valborg inte en röd dag

Valborgsmässoafton är alltid den 30 april. Det är inte en röd dag i almanackan, däremot är 1 maj en röd dag.

 Mösspåtagning och vårtal hör valborg till.
Mösspåtagning och vårtal hör valborg till. FOTO: Mostphotos

Valborg – viktiga årtal

779: Abbedissan Sankta Walpurgis avlider i Tyskland. På 1400-talet blev hon helgonförklarad och anses vara den som gett namn åt högtiden.

1842: Uppsala studenters sångförening slår fast att valborg ska vara en av de fyra högtider som studenter ska fira. De tre övriga var Gustav Vasas födelsedag den 12 maj och Gustav II Adolfs och Karl XII:s dödsdagar 6 respektive 30 november.

1894: För första gången firas valborg på Skansen i Stockholm. Studentsång, konserter, vårtal och bål står på programmet, liksom studenternas mösspåtagning.

1909: Den första Cortegen genomförs i Göteborg. Cortegen är en karavan av fantasifulla byggen som studenterna gjort. Karavanen rör sig i de centrala delarna av Göteborg och brukar locka flera hundra tusen besökare.Läs också: Grattis, det här behöver du INTE göra med altanen

Valborg – mat och dryck

Det finns inga rätter som kan kopplas till Valborg på samma sätt som till exempel sill och midsommar. Men eftersom högtiden handlar om att välkomna våren och sommaren så har det blivit en modern tradition för många att tända grillen för första gången just den här dagen.

Valborg – så gör man i andra länder

Finland är det land som har traditioner som mest påminner om de svenska. Där kallas högtiden för vappen och precis som i Sverige handlar det till största delen om studenter som firar och sjunger. Övriga länder som firar valborg är Estland, Lettland, Tjeckien, Slovenien och Tyskland.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen