Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 11 april 2018

Ny bloggare till Land – välkommen Bondjäntan!

Inspiratören, odlingsfantasten och hållbarhetsentusiasten Johnna Gilljam är ny bloggare på Land. Bondjäntan Odlar, som hennes blogg heter, bjuder på tips, tankar och goda råd om ett hållbart liv och inspirerande odling.

 Nu flyttar bloggen Bondjäntan Odlar in hos Land. Missa inte Johnna Gilljams alla sköna råd för odling och ett hållbart liv.
Nu flyttar bloggen Bondjäntan Odlar in hos Land. Missa inte Johnna Gilljams alla sköna råd för odling och ett hållbart liv. FOTO: Johnna Gilljam & Björn Östman

Varmt välkommen med din härliga blogg till Land!

– Tack, jag ser verkligen fram emot att vara en av Lands bloggare. Det ska bli väldigt kul. Jag har fått många förfrågningar genom åren men när jag fick frågan om att flytta bloggen till Land kändes det helt rätt. Land står för något bra, något genuint.

Berätta vem är Bondjäntan?

– Johnna Gilljam heter jag och jag bor med min familj, man och ett av två vuxna barn, några mil söder om Stockholm. Jag lever ett ordinärt liv och till vardags arbetar jag som skolledare på en grundskola. I grunden är jag utbildad kock och brinner för mat och grönsaker av god kvalitet. Jag har alltid varit intresserad av odling. Min mormor odlade mycket grönsaker och jag tyckte det var roligt att påta hos henne.

Läs också: Livet hos Lands bloggare Johanna i Kulla

Hur började det?

– Det började för nio år sedan då jag startade min huvudblogg Bondjäntan. Namnet Bondjäntan kom sig bara av att jag alltid haft ett stort odlingsintresse, jag har ingen lantbruksbakgrund utan kände mig bara som en som odlar, en bonde. Det är ett bra namn.

Jag har alltid varit intresserad av samhällsfrågor och ett hållbart liv. Jag gillar att återskapande, att ta tillvara på det man har. Det handlade bloggen om mycket i början.

Läs också: Skog till bord – Läs det senaste av Lands bloggare Katarina Ekeström

Och nu har du fyra bloggar?

– Ja, det stämmer. Den ursprungliga huvudbloggen är nu uppdelad i fyra:

Bondjäntan Odlar handlar mest om odling. Jag delar med mig av odlingstips som jag lärt mig genom att ha provat mig fram. Ofta går det göra mer än vad det står i odlingsböckerna. Jag fokuserar på vilka grönsaker som är lätta att så och skörda, vilka som ger bäst avkastning.

Bondjäntans Tomater startade jag för att det inte fanns någon om tomater! Och jag älskar allt med tomater. Den är god, nyttig, lätt att odla och går att variera. Jag vill inspirera fler till att odla tomater och har även skapat Månadens tomatvän där olika trädgårdsprofiler och matkreatörer berättar om sina odlingsknep, favorittomater med mera.

Bondjäntans Glädjehus är vårt kretsloppshus. Det kallas för Glädjehuset. Det är vårt hemmabyggda växthus som vi har som hönshus på vintern och där varmbäddarna sköter uppvärmningen. Till våren, när hönsen får gå ut igen, är bäddarna gödslade och klara att börja odla tomater i. Jag har haft några kurser i ämnet och det är otroligt populärt bland odlare med höns.

Bondjäntans kök kommer framöver att bjuda på en hel del recept kopplade till det jag odlar. Om jag skriver om rödbetor till exempel så kan Lands följare få recept till grönsakerna. Läs också: Här hittar du mängder av trädgårdsinspiration

2016 fick du utnämningen Hållbar livsstil, grattis! Vad innebär det?

– Det är intresseorganisation Greenmatch som vill lyfta människor från hela landet som inspirerar andra. Syftet är att öka medvetenheten kring hur vi kan bygga ett hållbart samhälle.

– I mitt fall är det viktigt att ett hållbart liv ska funka i vardagen. Jag är inte nitisk på något vis, jag kan till och med köpa tomater mitt i vintern om jag blir väldigt sugen. Jag och min familj försöker leva ett så hållbart liv som möjligt. Många har inspirerats av och funderar på vad är till exempel ekologiskt och vad är hållbart. Jag väljer noga vad jag köper och varför jag köper saker. Det är viktigt att man ska kunna ha ett vanligt liv både socialt och vad gäller arbete.

Läs också: Lev som en bonde – läs mer av Lands bloggare Niklas Kämpargård

Vad kommer Lands följare och läsare få läsa om i din blogg framöver?

– Jag har framför allt odlat mycket grönsaker tidigare. Jag har gjort många misstag på vägen som jag lärt mig av. Nu vill jag även satsa på att odla blommor och få en vacker prydnadsträdgård. Det är en resa som ni får följa med på. Och som sagt, Lands följare får följa det som jag är bra på: grönsaksodling, hönsskötsel, kretsloppstänk. Och så har jag planer på en ny serie Från frö till tallrik.

Vilka är dina redan befintliga läsare?

– Det är gemene man som gillar odling och samhällsfrågor. Jag har fått många frågor och stort visat intresse från preppers runt om i landet. De gillar min blogg.

Du hörs även i Odlarnas podd?

– Ja, det stämmer. Det sänds ett avsnitt i månaden ungefär. Där medverkar kända odlare, författare och andra odlingsintresserade och det var en ära att bli tillfrågad att vara med. Du kan höra mig på http://odlarna-podcast.blogspot.se, avsnitt nummer 26.

Välkommen Johnna, det ska bli spännande att få följa din blogg som man hittar här!

Läs också: Odla tomater – så får du mer frukt och mindre blad!

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen