Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 15 mars 2016

Välkommen till Krångelsverige: 3 exempel som förbluffar

Rostiga regelverk och byråkratiska krumbukter sätter käppar i hjulet för företag på landsbygden. Här är tre exempel på förbluffande regelkrångel. Skratta eller gråta? Döm själv.

Bild 1/4 FOTO: Roger Olsson
Bild 2/4
Bild 3/4
Bild 4/4

1. Stelbenta regler gör gårdsdröm till mardröm

Kalvefalls15
Skrattar åt eländet. Mellan attackerna av uppgivenhet i byråkratidjungeln väljer Olle Forsell och Åsa Strandberg på Kalvefalls gård att hellre skratta åt eländet.

Egentligen är det hästarnas fel för på Kalvefalls gård äter de gräset direkt. Om gräset slagits, sålts, köpts tillbaka och blivit hästlunch hade ekonomin sett annorlunda ut.

Olle Forsell och Åsa Strandberg på Kalvefalls gård håller på att ge upp. De viker sig snart för byråkraterna.

– Vi har försökt så länge, så många år, och det blir bara sämre, säger Olle och det knastrar i telefonen.

Han har stannat bilen alldeles innan han åker in i ”radioskugga”.

Perfekta förutsättningar

Kalvefalls gård i Ydre i södra Östergötland är egentligen perfekt. Det är ett jordbruk som ägarna utvecklar med turism. Hästar, boende och en krog i skogen passar som hand i handske med jordbruket som ger hö till hästarna och en unik naturupplevelse.

Men telefontrassel och stelbenta regler gör drömmen till en mara.

– Vi skulle behöva anställa folk för att hinna förse byråkraterna med allt de kräver, byråkrater som sitter på kontor och tror att vi gör detsamma.

Hamnar mellan alla stolar

Kalvefalls gård hamnar mellan så många stolar att man häpnar. Nya regler som ska hindra att slalombackar får gårdsstöd säger att gården måste odla 36 hektar för att få gårdsstöd. Länsstyrelsen godkänner bara 34 hektar av gårdens 36 odlade hektar så där rök cirka 170 000 kronor.

Koder för företag är inte gjorda för kombinationen jordbruk och turistföretag. Stödrätterna som paret köpt för 100 000 kronor finns plötsligt inte men lånet de tog för att köpa finns kvar.

Herregud, vilket krångel!

Hade de däremot lagt turismdelen i ett annat bolag och sålt höet till det hade de haft både gårdsstöd och stödrätterna i behåll.

– Och så har vi en liten krog. Det är inte krångelfritt. Och boende. Herregud!

Olle suckar över telefonbruset. I dag, som så ofta annars, fungerar inte den fasta IP-telefonen från Net1. När den funkar låter den mer som två konservburkar med tråd emellan än en riktig telefon. Mobilen har så dålig täckning att de får åka en mil till Österbymo och sitta utanför Träullits kontor och låna deras Wifi.

Gården missar bokningar och alla ärenden tar evigheter eftersom allt kraschar. Att använda dator är snudd på omöjligt. De kan inte ens köpa tågbiljett längre eftersom banken kräver att kunna skicka SMS för att ta emot betalningen.

Radioskugga

– Vi orkar inte bråka mer. Om man ens kommer fram till Jordbruksverket eller länsstyrelsen så hör man inte eller så bryts samtalet.

Olle har massor med idéer för hur byråkratin skulle kunna minskas i turismnäringen.

– Om man hade undantag för allt som rör 8 gäster eller färre skulle det vara …. Plipp!

Samtalet bryts. Kavelfalls gård går än en gång in i radioskugga.

2. Vinet åker fram och tillbaka över gränsen

vingrafik

Anette och Jonas Ivarsson har en vingård i Arild men tvingas åka via Danmark för att sälja sitt gårdsvin till grannen. Ur krånglet har paret fått en ny affärsidé.

3. Tins fäbod krävs på kassaregister

ostfix

Tin Gumuns på Karl Tövåsens fäbod drog till Stockholm för att vädja till Skatteverkets generaldirektör om att stryka kravet på kassaregister.
– De ändrar sig inte, säger Tin. Nu går frågan vidare till kammarrätten.

Läs också: Svenskt osthantverk på frammarsch – Tin gör ost med 350-åriga anor

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen