Väntetiderna på ambulansen ökar i landet
Väntetiden för ambulanser i Sverige ökar generellt och utryckningstiderna varierar i stor utsträckning mellan olika delar av landet.
I vissa glesbygdskommuner kan det dröja upp emot en halvtimme innan ambulansen kommer.
Tillgång till snabb hjälp kan vara livsavgörande för en mängd sjukdomstillstånd.
SVT Nyheter presenterar en genomgång av utryckningstiderna för ambulansfordon i olika kommuner i Sverige över tid.
Störst ökning i Sorsele
Genomgången visar att väntan på en ambulans ökat i 190 kommuner i Sverige mellan 2010 och 2016.
Största ökningen har skett i Sorsele kommun där responstiderna ökade med 13 minuter och 48 sekunder mellan 2010 och 2016.
Upp emot en halvtimme på landsbygden
I tätorter kan det gå på under tio minuter för en ambulans att komma fram. Men i landsbygdsområden kan det ofta dröja upp emot en halvtimme innan en ambulans är på plats.
Därför är utrustningen i det övriga samhället extra viktigt i landsbygdsområden enligt hjärtläkare Per Nordberg.
– I glesbygdsområden måste man dra mer nytta av andra aktörer som räddningstjänst och polis, säger han till SVT Nyheter.
Läs också: Hjärtstartare som flygs med drönare ska rädda fler liv på landsbygden
Överlevnad det viktigaste
Håkan Klementsson är ordförande för Föreningen för Ledningsansvariga inom svensk ambulanssjukvård, FLISA. Enligt honom är den ökade tiden inte oroande.
– Ambulanssjukvården är ju en avancerad sjukvårdsinsats och den ska bedömas efter hur väl den utförs. Vad det gäller till exempel hjärtstopp är det viktiga hur många som överlever och inte hur snabbt man är på plats. Vi ser varje år att överlevnad utanför sjukhus ökar. Sen finns det ju naturligtvis en trygghetsaspekt att få en ambulans efter drygt sex minuter än efter nio, säger han till SVT Nyheter.
Om undersökningen:
SVT Nyheter har kartlagt mediantiden för hur lång tid det tar för ambulansen att nå fram vid så kallade prio 1 larm – de mest allvarliga larmen. I 139 kommuner har responstiderna blivit över en minut längre sedan år 2010.
Läs också: Våga ge första hjälpen – det kan rädda liv!