Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 4 december 2018

Varannan bybo äger prisbelönta byn

Röstånga

Den lilla orten Röstånga i Skåne har levt upp så till den milda grad att byn fått 100 000 kronor i pris.

– Att vi fördjupat demokratin är extra viktigt, säger Nils Phillips, ordförande i föreningen Röstånga Tillsammans.

 En mobil bastu i Röstånga är klar för uthyrning och då är Nils Phillips, landsbygdsutvecklare i Röstånga, så här glad.
En mobil bastu i Röstånga är klar för uthyrning och då är Nils Phillips, landsbygdsutvecklare i Röstånga, så här glad. FOTO: Trons

Röstånga är en het by i flera avseenden.

– Vår senaste grej är en mobil bastu, berättar Nils Phillips och visar stolt upp bastun som kan bokas och köras till lämplig plats.

Nyligen tilldelades föreningen Röstånga Tillsammans Jämlikhetspriset på 100 000 kronor av Stiftelsen Jämlikhetsfonden.

Vad gör ni med pengarna?

– De går in i verksamheten, säger Nils.

Han är extra glad för priset eftersom det betonar demokratin i arbetsmodellen.

”Föreningen Röstånga Tillsammans visar på styrkan i en demokratisk organisering för att stärka gemenskap och byutveckling”, heter det i motiveringen.

– Alla våra beslut om satsningar och investeringar är demokratiskt fattade, säger han. Det vitaliserar orten att många får en chans att vara med och bestämma.

Läs också: Byn Röstånga provar nytt grepp – bjuder in konstnär

Varannan bybo äger bolaget

 Det gamla fryshuset gjordes om till Sverige minsta konsthall för några år sedan. Johan Bergstrand, vd i utvecklingsbolaget RUAB, och Nils Phillips, ordförande, noterade ännu en fin framgång.
Det gamla fryshuset gjordes om till Sverige minsta konsthall för några år sedan. Johan Bergstrand, vd i utvecklingsbolaget RUAB, och Nils Phillips, ordförande, noterade ännu en fin framgång. FOTO: TRONS

Röstånga Tillsammans bildades 2007 och fick efterhand en mängd idéer om hur orten skulle bli mer levande. 2011 bildades ett utvecklingsbolag, RUAB, för att få ihop kapital.

Bolaget har nu 450 delägare, hälften av ortens invånare. Byn har därmed kunnat köpa den gamla stationsbyggnaden som idag är en samlingsplats med matservering och ett nedlagt fryshus har förvandlats till Sveriges minsta konsthall.

Fastigheter ger inkomster

Utvecklingsbolaget har förvärvat flera fastigheter med lägenheter och hyr också ut till ett lokalt ölbryggeri. Inkomsterna från fastigheterna är en viktig ekonomisk bas och kan användas för ändamål som gynnar bygden.

Utvecklingsbolaget delar inte ut någon vinst, men orten är ändå en vinnare, också ekonomiskt.

– År 2017 spenderade vi 800 000 kronor i närområdet, säger Nils Phillips. Lokala hantverkare får uppdrag av oss och det är bra för alla.

Läs också: 10 fantastiska exempel på när byborna tar över ägandet

Folkligt ägande trendigt

Förnyarna i Röstånga har ett konstruktivt samarbete med Svalövs kommun och det är viktigt för Nils Phillips. Det är enklast om samhällsbyggare drar åt samma håll.

Lokala utvecklingsbolag och andra former av folkligt ägande är en växande trend.

Ulla Herlitz, kulturgeograf och landsbygdsforskare, och Hans Arén, arkitekt och skärgårdsutvecklare, menar att Sverige borde satsa på en ny ”första nivå” i samhällsmodellen. Det innebär att lokalsamhället får större inflytande i planering och beslut och samverkar mer organiserat med framför allt kommunen.

Gratis bok om Röstånga

Herlitz–Arén har med bland annat Röstånga som exempel utvecklat dessa tankar i boken Den första samhällsnivån. Den kom 2017 och kan laddas ner gratis på www.helasverige.se

Läs också: 3 byar som fixar sin egen ekonomi

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 43 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen