Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 13 april 2016

Vårbudgeten är här! Det här är de 7 viktigaste förändringarna för landsbygden

Norra delen av Sverige kan andas ut när det gäller elskatt och kommuner som tar emot många asylsökande kan se fram emot mer pengar från staten. Det är en del av innehållet från regeringens vårändringsbudget 2016.

FOTO: Regeringskansliet/Mostphotos

När finansminister Magdalena Andersson presenterade regeringens vårändringsbudget 2016 var hon noga med att påpeka att svensk ekonomi är har en stark tillväxt och att det kommer att satsas på landets kommuner.

För landsbygdens del märks flera saker – här är det viktigaste:

1. Elskatten

Tidigare har norra delen av landet fått indikationer på högre elskatt, något som skulle öka kostnaderna ordentligt för många. Men i dag meddelade finansministern att elskatten för hushåll i den delen av landet ska vara fortsatt nedsatt.

2. Kommunerna

Kommuner som tagit emot många asylsökande har många gånger det tufft ekonomiskt. Nu ska de som tar emot flest också få mer pengar. Enligt ministern sker ”en historisk satsning” på just kommunerna i vårändringsbudgeten.

3. Kommunikationerna

Landets omdiskuterade järnvägsunderhåll ska det satsa på för att förbättra pendlingsmöjligheterna, berättade Magdalena Andersson. Samtidigt skriver regeringen i budgeten att förstärkningen av underhållet för järnvägen väntas öka med 0,6 miljarder i år jämfört med förra året, men det är bara tillfälligt. År 2019 ska de upphöra och då väntas utgifterna minska med 1,2 miljarder jämfört med 2018.

Reformer som gäller bland annat järnväg på landsbygden, väg- och järnvägsunderhåll på landsbygden och kollektivtrafiken och som regeringen beslutade om i höstas upphör år 2020.

4. Regionala åtgärder

I budgeten finns ett anslag på drygt 1,5 miljarder för regional tillväxt och åtgärder för att det ska ske. Den här delen ska få 5 miljoner kronor extra bland annat för projekt, regionala företagsstöd stöd till kommersiell service.

5. Infrastrukturen

Förutom infrastrukturprojektet Förbifart Stockholm nämner också regeringen Västsvenska infrastrukturpaketet. Tanken var att finansiera projekten med trängselskatt i Stockholm och Göteborg men så blir det inte. Nu planerar regeringen istället att finansiera projekten med lån hos Riksgäldskontoret.

6. Lantbruket

Jordbruksverket får ytterligare 5 miljoner kronor i anslag. Pengarna ska användas för att kontrollera att foder- och livsmedelslagstiftningen och reglerna om djurhälsa och djurskydd följs. Samtidigt kommer Landsbygdsprogrammet att minskas med 38 miljoner. Dessa pengar går istället åt för att finansiera ett stöd till Sveriges mjölkbönder.

7. Göta kanal

Turistmagneten Göta kanal behöver rustas men det får vänta, enligt regeringen. Upprustningen och driften minskas med 50 miljoner kronor. Istället föreslås upprustningen ske under 2017.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen