Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 16 april 2018

Vårbudgeten: Statsbidrag till båtmotorer

Upp till 10 000 kronor i bidrag till eldrivna båtmotorer och 350 miljoner till modernare äldreomsorg. Det är två av satsningarna i regeringens vårbudget.

 − Vi måste snabba på skiftet från smutsiga, ineffektiva och bullriga förbränningsmotorer till rena, tysta och effektiva elmotorer, säger klimatminister Isabella Lövin (MP).
− Vi måste snabba på skiftet från smutsiga, ineffektiva och bullriga förbränningsmotorer till rena, tysta och effektiva elmotorer, säger klimatminister Isabella Lövin (MP). FOTO: Anders Steiner / IBL Bildbyrå

På måndagen presenterade regeringen sitt förslag för hur statens pengar ska användas. Den så kallade Vårändringsbudgeten bygger på en överenskommelse mellan regeringspartierna och Vänsterpartiet.

I februari i år infördes en elfordonspremie som gäller vid köp av elcyklar, elmopeder och elmotorcyklar. Den ska snart även gälla båtmotorer, om förslaget går igenom i riksdagen.

Bidrag till eldrivna båtmotorer

Det innebär att privatpersoner som har köpt en eldriven utombordsmotor kommer att kunna ansöka om ett bidrag hos Naturvårdsverket. Pengarna till elfordonspremien utökas med 45 miljoner kronor för 2018, så att anslaget för 2018 uppgår till totalt 395 miljoner kronor.

Läs också: Läsarna önskar förbättringar – här är ministerns svar

Äldre motorer ger stora utsläpp

Sverige är ett av världens mest fritidsbåtstäta länder. Äldre motorer i fritidsbåtar ger upphov till stora utsläpp av kolväten, som bland annat kan påverka livet i sjöar och vattendrag.

− Vi måste snabba på skiftet från smutsiga, ineffektiva och bullriga förbränningsmotorer till rena, tysta och effektiva elmotorer. För regeringen är det viktigt att det ska löna sig att göra miljö- och klimatsmarta val, säger klimatminister Isabella Lövin (MP).

Ny teknik för äldre

Regeringen vill även satsa 350 miljoner kronor på ny teknik i äldreomsorgen under 2018. Det kan handla om mobila trygghetslarm för äldre, som till exempel innebär att människor med begynnande demens kan vistas ute och larma om de känner sig otrygga. Ett annat område kan vara stöd till vårdplanering via videokonferens.

– Nu tar vi nästa steg i samhällsbygget med ett rejält paket för ännu mer personal, ökad trygghet och ny teknik. För oss går det före sänkta skatter, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Mer stöd till solceller

Den 1 januari i år höjdes stödnivån till de privatpersoner som installerar solceller från 20 till 30 procent av kostnaderna. Mer stöd har fått ansökningarna att öka. Nu har länsstyrelserna på vissa håll svårt att hinna med hanteringen.

Läs också: Andelsägd solel – så fungerar det

Regeringen lägger ytterligare 170 miljoner kronor på att främja utbyggnaden av solceller och en del kommer att gå till länsstyrelserna för att korta kötiderna.

– Nu byggs det solceller så det knakar på hustaken runtom i Sverige. Det är tydligt att många människor vill göra en aktiv insats för att ställa om till 100 procent förnybar el, säger biträdande finansminister Per Bolund (MP).

Läs också: Debatt – Landsbygdsministern: Landsbygdens framtid angår oss alla

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen