Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 13 januari 2022

Asch, det är bara skrock!

Ska hästskon hänga uppåt eller nedåt? Och vet du varför du inte ska äta banan när du fiskar? Fredrik Skott, aktuell med boken Vardagsskrock, har svaren på skrockens alla frågor och säger att skrocken är konstant även om den ändrar karaktär över tid.

 Fredrik Skott, författare till boken Vardagsskrock, där han kartlägger mycket av skrocken i Sverige.
Fredrik Skott, författare till boken Vardagsskrock, där han kartlägger mycket av skrocken i Sverige. FOTO: Francis Löfvenholm

Skrock verkar ha funnits så länge som människan funnits. Samtidigt förändras det ständigt i takt med att samhället utvecklas. Och skrocket påverkar oss vare sig vi vill det eller inte, det skapar föreställningar om att saker kommer att ske eller inte ske i våra liv.

– Samtidigt som föreställningarna förändras har formerna ofta levt vidare i århundraden för att inte säga årtusenden. Som att spottet har magiska egenskaper, att siffran tre står för något magiskt eller att man ska vara tyst när man önskat sig något, berättar Fredrik Skott som skrivit boken Vardagsskrock – från abrakadabra till önskebrunn.

Skrock i vardagen

Varianterna av skrock är många. Det är till exempel en del som inte vågar jämföra händer eller som är rädda för att en spegel ska gå sönder eller inte vill gå på en så kallad A-brunn på gatan. Föreställningar som alla tre i grunden inte betyder något särskilt men som ändå påverkar oss i vårt dagliga liv.

– Ja, skrock är på många sätt frågan om halvtro hos många av oss. Frågar man folk om de tror på skrock så är svaret nästan alltid nej men ändå vill de inte göra vissa saker – för säkerhets skull eller av tradition, säger Skott.

Från kollektivt till individuellt

 Hänglås som låses fast på broar ska "garantera" evig kärlek.
Hänglås som låses fast på broar ska "garantera" evig kärlek. FOTO: Istock

Tvärt emot vad många kanske tror finns det inget som tyder på att skrocken håller på att försvinna. Däremot förändras den. Från att tidigare ofta ha rört kollektivets väl och ve rör den numera ofta individuella behov, önskningar och förhoppningar.

– Ett exempel är de kärlekslås som man ser på många broar nuförtiden. De sätts på broarna som en kärleksfull handling men det handlar också om att försöka ”låsa in” kärleken och ge den evigt liv, berättar Skott.

Många idrottsutövare försöker på liknande sätt besvärja framtiden och resultaten genom att sätta upp fasta rutiner före sin prestation. Det kan handla om att få större tur eller undvika otur genom att ta på skorna på ett visst sätt, att klappa på kinderna eller stussen eller att säga några specifika ord före själva prestationen.

– Ofta handlar skrock om att försöka kontrollera det okontrollerbara eller att hantera det ohanterbara, berättar Fredrik Skott.

Hästskor är magiska

Det är tydligt att skrocket överförs från person till person, från generation till generation. Vi har alla fått lära oss att man inte ska lägga nycklarna på bordet, att man ska betala något till givaren om man får en kniv och att man ska se upp med svarta katter som springer över gatan. Och att man ska hänga upp en hästsko ovanfördörren till huset. Men ska den hänga uppåt eller nedåt?

– Det beror på vem man frågar. Vissa hävdar att den ska vara vänd med öppningen uppåt medan andra menar att den ska vara vänd med öppningen nedåt, säger Fredrik Skott och berättar att det finns många berättelser om just hästskor och olika varianter av skrock kopplat till den.

Ursprunget till varför hästskon tillmäts magiska krafter är oklart även om det finns många olika teorier. Några menar att hästskons magiska egenskaper kan ha att göra med att den är gjord av stål, vilket ofta använts som skydd mot både naturliga och övernaturliga faror. Andra hävdar att det beror på att hästskons form påminner om en tilltagande måne, vilken i folktron gavs särskilda krafter.

Skrock som lever kvar

Fortfarande är det också många som hänger en hästsko ovanför ytterdörren eller lagårdsdörren för att på mer eller mindre allvar försöka styra lyckan till att landa i hemmet.

– Det har varit väldigt intressant att undersöka skrockets närvaro i våra liv och de olika varianterna blir som ett tittskåp in i historien och berättar om vad vi är rädda för eller vad vi inte har kunnat styra i våra liv, säger Fredrik Skott.

Så var det där med bananen som inte får följa med när man ska fiska. För många fiskare är det en sanning att om man har en banan eller en bild på en banan eller en maträtt med banan i med i båten så får man garanterat inte någon fisk. Föreställningen verkar vara importerad från USA där den är vida spridd och i Sverige lever den nu också i högsta välmåga.

– Det finns fiskebutiker i Sverige som säljer klistermärken med överkorsade bananer på så det har helt klart fått fäste i Sverige, säger Skott.

Så får du ingen fisk när du är ute med båten, kolla ordentligt så att det inte finns någon banan i närheten. Det betyder otur helt enkelt.

Vill du läsa fler artiklar som den här? Prenumerera på Land

12 skrockfulla påståenden – tror du på skrock?

Magiska klockslag

Den digitala klockan har gett upphov till nya varianter av skrock. Om man av en slump tittar på klockan när den visar likadana siffror, till exempel 12.12 eller 17.17, får man önska sig något.

Blommor om känslor

Om man drar av blombladen från en prästkrage ett och ett och säger ”älskar”till vartannat blad och “älskar inte” till vartannat kan man få reda på om objektet för kärleken besvarar kärleken eller ej. Blir det sista bladet “älskar” är det lugnt. Blir det “älskar inte” är hoppet ute.

Kan bli knivigt

Om man får en kniv i present så måste man ovillkorligen betala för gåvan med en

symbolisk summa – 1 krona räcker. Annars drabbas man av otur.

Leve loppan

Visst har du vikt en loppa någon gång? Den pappersvikta loppan sägs kunna förutsäga framtiden genom olika alternativ och kan användas för rikedom, kärlek eller hälsa – det gäller bara att vika den rätt.

Få sparken

Att få en spark i ändalykten anses ge tur. Dock verkar det vara ett skrock på utdöende så var försiktig när du sparkar – det kan ge en oönskad effekt …

Viktigt välja rätt sida

Om du vill behålla din vänskap ska du alltid gå på samma sida om lyktstolpen som din vän. Om du låter lyktstolpen komma emellan er så är det kört …

Flyg lilla nyckelpiga

Om nyckelpigan sätter sig på dig och sedan flyger i väg blir det vackert väder. Om den flyger och sätter sig på någon kan det vara din framtida käresta.

Hänger på låset

Du har säkert sett hänglåsen på broar runt om i Sverige. Låsen är dithängda för att bringa evig kärlek.

Som bortblåst

Om du blåser på en maskros och lyckas blåsa bort samtliga frökapslar får du önska dig något. Beteendet är känt sedan mitten av 1900-talet.

Nej, inte på bordet!

Du får aldrig lägga nycklar på bordet, då drabbas du av otur. I varje fall om du tror på skrock …

Gullpytta, gullpytta, flyg!

”I morn blir det vackert väder, och då får du nya kläder. Gullpytta, gullpytta, flyg!”

Känner du igen den här ramsan? Den kan ge dig en föraning om vem som ska bli din käresta – dit nyckelpigan flyger hittar kärleken.

Akta dig för katten

När en svart katt går över vägen gäller det att snabbt säga tvi, tvi, tvi. Annars kan något hemskt inträffa.

Fredrik Skott – proffs på folkkultur

Namn: Fredrik Skott

Ålder: 49

Bor: I Göteborg

Familj: Ja

Yrke: Filosofie doktor i historia, docent i nordisk folkloristik och chef för

Institutet för språk och folkminnens avdelning i Göteborg.

Aktuell med: Har skrivit boken Vardagsskrock på förlaget Polaris Fakta

Gillar: Arkiv och folklivsforskning

Gör också: Är sekreterare i Kungl Gustav Adolfs Akademien för svensk folkkultur

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen